Zegening der wateren

6 januari vandaag en in de orthodoxe kalender betekent het dat Jezus zich voor het eerst openbaarde als goddelijk, vandaar de naam “Theofanie”. Traditioneel worden op deze dag de wateren gezegend. Dat gebeurde ook in Piraeus, met de nodige luister: kerkvaders, militairen en natuurlijk politici – allemaal probeerden ze op de eerste rij te staan zodat de camera’s hen duidelijk in beeld kunnen brengen. De zegening gebeurde hier aan de kerk van Aghia Triada, dat is de grote kerk vlak bij de ferriehaven. In de kerk wordt dan de volgende hymne gezongen:

2 oorlogsschepen waren in de hoek van de aanlegsteiger aangemeerd en vormden zo een soort van gesloten zwembad. 3 keer gooide aartsbisschop Hieronymos het kruis in het water. Het kruis hing aan een lint, en 2 keer viste Hieronymos zelf het kruis weer op. De derde keer sprongen een aantal jongemannen in het water om het op te vissen. Een waarlijk onfrisse bezigheid: geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om midden in de winter (nu ja, het is een goeie 10 graden hier) in het smerige water van de ferriehaven te duiken.

In Faliro haalde vandaag een vrouw het kruis uit het water; en dat is zelden gezien. Normaal gezien is deze duik voorbehouden aan mannen (vraag me niet waarom).

6 januari is ook de laatste dag van de 12 heilige dagen rond de jaarovergang (denk aan Twelfth Night van Shakespeare) en gisteravond werden nog 1 keer “kalanta” gezongen (na kerstavond en oudejaarsavond) en die klinken ongeveer zo:

6 thoughts on “Zegening der wateren

  1. heeft de duif weer gescheten op Karatzafyrer zijn kop??
    Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου, Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γὰρ Γεννήτορος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητὸν σε Υἱὸν ὀνομάζουσα, καὶ τὸ Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλές.
    http://www.youtube.com/watch?v=iEJd34Hc79o

  2. @Bruno: misschien hebben vrouwen wat meer gezond verstand dan (jonge) mannen, maar het is niet verboden of zo. In de film “Mantalena” uit 1960 haalt actrice Aliki Vougiouklaki het kruis boven. @Tzimis zou refereren naar http://www.youtube.com/watch?v=14s2glnCaac&feature=player_embedded (rond 2:00). In Rusland duiken ze er (binnen 13 dagen) trouwens ook achter, zelfs al moet daarvoor een gat in het ijs worden gekapt (zie bv. http://www.northjersey.com/photos/photocb0119_555.html )

  3. Bertinos petjes af. al heb ik de film zo vaak gezien was nooit stil gestaan dat een vrouw duik voor de kruis. al is zij eigenlijk door de papas er in gedouwd. let op de dialog tussen de papas en Aliki, zo een papas is de duivel zelf.
    mooi vind ik dat je met de film Madalena komt, haar kreet ,Allos me tin barka mas ,heb ik niet zo lang geleden gehoord op elinofreneia maar ik vergeet wie was in de maling genomen door apostolis.
    http://www.youtube.com/watch?v=ntTtpZWJhHI&feature=related

  4. [img]http://lc.x-cago.com/20110120/public/pages/NO01001/articles/LC-20110120-NO01001013.html[/img]

    Curieus plaatje:theofanie in Frylân op 19-01-10.
    Wel wat anders dan Pireaus, @Bruno.

  5. @Martin, ik vrees dat ik zonder toegangscode het plaatje niet kan zien. Maar als het zoiets is als wat ze in Rusland doen, dan lijkt het me wel wat anders dan in Piraeus, zo veel is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *