Armoede en milieu

De diepe crisis in Griekenland heeft als gevolg dat heel wat gezinnen geen geld meer hebben om hun elektriciteitsrekeningen te betalen (tussen haakjes: er is ondertussen een nieuwe speler op de elektriciteitsmarkt, Aegean Power, die in sommige gevallen goedkoper stroom levert dan DEH). En in wintertijd hebben ook heel wat mensen geen geld om huisbrandolie in te slaan – de prijzen van die olie zijn trouwens flink gestegen, door de verhoging van de BTW.

Als gevolg zoeken mensen andere manieren om zich te verwarmen. Zo heeft de dienst bosbeheer in Noord-Griekenland al gemerkt dat honderden bomen illegaal zijn geveld door mensen die hout gebruiken om zich te kunnen verwarmen. Het fenomeen doet zich het frequentst voor in Macedonië en Thracië – niet toevallig de armste streken van Griekenland.

4 thoughts on “Armoede en milieu

  1. zeer triest ,de eerste jaaren na het vallen van comunisme kapte ze ook alles in albanie om als brandstof voor de verwarming te gebruiken.
    als de vraag groot is gaat de prijs van hout ook omhoog en onbetaalbar. wij gaan jaaren terug want dat deed mijn vader ook voor zijn moeder ,hout en bosjes kapen voor de oven ,maar toen was griekenland niet zo druk en land en bos kon de behoeftes van de mensen vorzien.
    ook heel veel mensen willen aleen voor de stroom betalen en niet de premies voor de ERT dat ook op de DEH rekening staan. de eerste die dat heeft gedaan decenias terug was Melina.

  2. En @Tzimi , indertijd deden de mensen aan wat we ‘sprokkelen’ noemen , wat dood hout snoeien en wat struikgewas kappen en als je een prive huis in een dorp bewoont,dan vindt je hout genoeg om je heen zonder bomen om te kappen.Je hoeft alleen maar tijdig beginnen op te slagen.In NW Europa was dat ook zo maar GR is plots nieuwrijk geworden en niemand heeft voorzorgen genomen , geen appeltje voor de dorst opzij gelegd want sparen kennen ze niet.
    Nu valt hen het dak in .
    Die verdomde opeenvolgende ‘democratische’regeringen hebben niet alleen het land in het zak gezet maar nog erger , ze hebben de aard van de Griek bedorven.
    Eind jaren ’70 en begin’80 was iedereen blij overuren te kloppen en staking kwam zelfs in hun gedacht niet op maar tja,toen was er nog geld om de mensen te betalen met redelijk loon.Ze interesseerden zich aan hun werk en waren er bewust van dat als de zaak goed draaide,zij ook OK waren. Nu kan het hen niet meer schelen !

  3. Da’s inderdaad erg hoopvol @anna! De natuur zorgt gelukkig voor zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *