En nog maar eens uitgejouwd

Nadat premier Papandreou vorige week was uitgejouwd in Berlijn, was het gisteren de beurt aan Theodoros Pagkalos in Parijs. Die was aanwezig op een avond waarop regisseur Kostas Gavras (een Griek, voor de goede orde) in de bloemetjes zou worden gezet. Pagkalos zou er in Fondation Hellénique een speech hebben gehouden en de film “Z” zou er worden vertoond (meer informatie over de film vindt u hier).

Zo ver kwam het echter niet. Van zodra Pagkalos zijn omvangrijke gestalte te zien was, begonnen de Griekse studenten te schelden, dat hij enkel goed was om yoghurt te vreten (het is een populaire gewoonte om yoghurt naar iemand te gooien die je verafschuwt). Ze nemen het Pagkalos ook kwalijk dat hij gezegd heeft dat de Grieken luie honden zijn (κοπρίτες in het Grieks) die al het geld mee opgesoupeerd hebben omdat ze hun stem hebben verkocht in de hoop om een job bij de overheid te krijgen. Verder was er een spandoek te zien met het opschrift “στην Ελλάδα όπως και στη Γαλλία, συμπαράσταση στους μετανάστες χωρίς χαρτιά” (In Griekenland, zoals in Frankrijk, staan we naast de vluchtelingen zonder papieren).

Je kunt zeggen van Pagkalos wat je wil, maar hij is wel bereid om een discussie aan te gaan. Dat stelde hij dan ook voor aan de jongeren, maar die weigerden. Ook Kostas Gavras kon de gemoederen niet bedaren. De sfeer werd uiteindelijk behoorlijk grimmig en zowel Pagkalos en Kostas Gavras moesten afdruipen.

Misschien een triest moment, maar voor de Griekse jongeren is de maat vol. Ik kan het wel begrijpen. Je hebt Griekse studenten in het buitenland, die geen plaatsje wisten te bemachtigen in de Griekse universiteiten (die volledig gepolitiseerd zijn waar het niveau sowieso al erg laag ligt) en die door de huidige crisis geen toekomst zien in hun vaderland en daar uiteraard behoorlijk gefrustreerd om zijn.

Een fragment van het opstootje vindt u hieronder.

8 thoughts on “En nog maar eens uitgejouwd

  1. Onze vice-premier verklaarde vandaag dat de linkse partij SYRIZA achter deze “terroristische” actie zit.

    *zucht* – je kan geen enkele actie tonen in Griekenland, of ze wordt gepolitiseerd… alsof Grieken geen eigen mening kunnen hebben

  2. ik zou heel graag een aktie willen starten en nederlanders vragen om een mail naar de griekse ambasade te sturen ,omdat wat in Keratea gebeurt gewoon niet kan.. de manier van opstelen van de politie tegen gewoone mensen . kijk wat de nieuw generatie ,8 jaar oud ,wat al meemaakt daar.
    in het kort vertelt een 8 jarige meisje dat zij gewoon thuis last heeft van de traangas ,en dat zij lang onder de douche was daarvoor ,maar zij vecht gewoon mee met haar medemensen van de dorp.
    Keratea net zo als Grammatiko ,een probleem (vuilnis ) dat niemand wil oplossen.
    mischien kan je de essentie van haar worden better vertaalen ,ik ben onder de indruk ,en het laat mij gewoon al dagen niet los.
    http://www.youtube.com/watch?v=ovGoTdM5BLs

  3. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik erg verontwaardigd was bij het lezen van het artikel over Karatea en die beelden mij dagenlang zijn bijgebleven. Het filmpje in bovenstaande link is nog maar eens aangrijpend en schokkend.
    Het kan toch niet dat dit anno 2011 gewoon gebeurt en zulke toestanden nauwelijks in die anders oh zo opgefokte Griekse pers komt… het moest verdomme aan heel de wereld getoond worden wat er gebeurt in een zogenaamd democratisch land dat lid is van de EU!
    Tzimis, als jij een mooie brief in het Grieks kan schrijven, wil ik hem graag ondertekenen en naar de Griekse ambassade in België mailen.

  4. @roosje: off-topic: gaat gij nu nog naar de les in Genk? Op zaterdag?

  5. Ik zal eens kijken met de mensen van De Standaard of zij niets zien in een artikel over Keratea…

    Ik had het meisje al op de radio gehoord vorige week: ‘Ik heet Irini (“vrede”) maar hier hebben we een oorlog’. Alvast een stem die PASOK nooit zal krijgen.

  6. maar het gaat om wat wij leren aan deze kleine meisje en haar vriendienen.
    zij zegt heel keurig dat de mat vloeken en schelden. dit vind ik heel erg. ook de wijze dat de mat provoceerd roepende de naam van de overledene Alexandros heel erg.

  7. @Sakis, mail me maar eens, als je wil (dinakalo@gmail.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *