De elektriciteitsmarkt in Griekenland

Die vuile en onaanvaardbare spelletjes van privé-spelers die worden vertegenwoordigd door de trojka, zullen we zeker niet toelaten. Dat weet u erg goed.” Dit zijn de woorden van de vakbondsleider van GENOP-DEH – de vakbond van de openbare elektriciteitsmaatschappij – de grootste en machtigste van het land. En de woorden zijn gericht aan de minister van Milieu Tina Birbili.

De manier waarop hij die woorden uitspreekt, heeft er alles van weg dat de vakbond bevelen geeft aan de regering en dat de regering die opvolgt. We weten natuurlijk wat het betekent, wanneer wordt gezegd “we zullen die spelletjes niet toelaten”. De schakelaars zullen uit worden gezet en Griekenland zal zonder stroom komen te zitten. Ze hebben de kracht en het lef om dat te doen (in maart 2008 hebben ze de spierballen al eens wekenlang laten rollen). Gaat de regering toegeven aan dat dreigement?

Gevreesd wordt van wel, want de groene vakbondsleden (groen is de kleur van PASOK) steunden Papandreou toon die in de oppositie moest vechten tegen Evangelos Venizelos om het partijvoorzitterschap in handen te houden. Nu is het tijd dat Papandreou iets teruggeeft in ruil voor deze gunst. De vakbond kreeg een lening van 550.000 euro waarvan 300.000 werd gespendeerd aan communicatiestudies, en ze kregen in 2010 meer dan 3 miljoen euro aan vergoedingen (de zogenaamde epidomata) terwijl het hakmes er in ging bij andere diensten en nu krijgt de vakbond ook de zeggenschap over de schakelaars van het elektriciteitsdistributiesysteem. De regering heeft namelijk besloten om een dochtermaatschappij van DEH te creëren (die voor 100% in handen is van DEH) om te zorgen voor de distributie van stroom. De voornaamste speler op de markt is dus nu verantwoordelijk voor de concurrentie (die aangewezen is op de bestaande distributiekanalen). Dus krijgt de vakbond nog extra schakelaars in handen om nog meer stakingsdruk op de overheid te zetten. Mooi zo.

Uiteraard kan dit op heel wat protest rekenen van de onafhankelijke elektriciteitsbedrijven die toegang willen krijgen tot de Griekse markt, maar hierdoor hun pogingen gesaboteerd zien.

Verder stelt de regering steeds maar meer de beslissing uit om een nieuwe speler toe te laten op de markt van de basisproducten waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Op dit ogenblik draaien de meeste centrales in Griekenland op ligniet en de productie daarvan is 100% in handen van DEH. Ook heeft de regering het verzoek afgewezen van honderden landbouwers die fotovolatïsche parken op hun land wilden installeren.

Wedden dat het openen van de elektriciteitsmarkt voor zware conflicten zal zorgen tussen de Griekse regering en de Europese Commissie?

8 thoughts on “De elektriciteitsmarkt in Griekenland

  1. wedden. soublakia en retsines. ik ga voor de EU commissie.

  2. @Bruno, maak je geen illusies, de liberalisering van de electriciteitsmarkt is in België ook een complete fiasco. Wij worden hier – met dank aan een jarenlang non beleid op regeringsvlak – compleet gegijzeld door Electrabel (GDF Suez in Frankrijk dus). Hier gaat het licht binnenkort ook wel uit. De bevolking werd totaal niet geïnformeerd, de tarieven swingen de pan uit, en de meeste mensen zitten met de gebakken peren.
    Wij zelf hebben, met dank aan het feit dat we al 20 jaar lang lid zijn van Greenpeace, de vlucht vooruit gekozen, en onmiddellijk na de vrijmaking overgeschakeld naar een coöperatieve met gegarandeerde groene stroom (Ecopower) met bovendien installatie van fotovoltaïsche zonnecellen op ons dak. Niettemin blijft natuurlijk het feit dat België grotendeels afhankelijk is van het buitenland, met name verplicht is continu stroom te importeren.
    Ik vrees dat Tzimis gelijk heeft en ik, zonder weddenschap, mijn souvlaki met retsina zelf wel ga betalen.
    Btw, ik hoor vandaag dat GR nu door de financiële fundamentalistische ratingbureaus gedegradeerd wordt tot op het niveau van Albanië en Angola? Mooi gezelschap.
    Waar gaat dit eindigen?

  3. @Mario, wat die rating betreft: op zich is dat niet verwonderlijk. Het moet eerst nog veel slechter worden, voor het beter zou kunnen worden. Op zich heeft het niet zo heel veel effect: Griekenland leent toch niet op de financiële markten. Deze slechte rating zou wel eens een negatief effect kunnen hebben op de Griekse banken. Met een kapitaalvlucht van dien, als dat mocht blijken.

    Waar gaat het eindigen? Bankroet zeker? Ik zie in ieder geval weinig andere mogelijkheden op dit ogenblik.

  4. Bruno, morgen leent Griekenland op de financiele markten : 1,25 miljard euro op een looptijd van 26 weken

  5. Ik ben blij dat mario dat vermeld want van de liberalisering zijn andere behalve wij better uit gekomen. gek is ,ik was al jaaren klant van een locale electriciteits bedrijf ,welke nu ook in handen van Suez is. mijn buurvrouw is overgegaan naar een andere bedrijf ,ze komen wekelijks jingens langs om je klant te maken van die of de andere en nu heeft zij rekeningen van 3 bedrijven waarvan een al met de incasobureau dreigt.klantvriendelijk en better voor de volk is het niet ,maar het verhaal van de DEH is nog slechter ,mischien zo als van Olympic airways en moet een keer eindigen. maar de vraag is of de grieken les zou leeren van de europese markt en goedkoop stroom aan de grieken geven. gezien dat Birbili een van de grootste groene UFO is ,geloof van niet .

  6. Ik was toevallig in Athene, maart 2008. Wat zal dit een rare ervaring zijn geweest voor de toeristen die er toen rondliepen.

    Plotseling stopt de bus (trolley). Sorry mensen geen stroom meer, jullie zullen verder moeten te voet… Eum, ok… Overal sirenes van brandweerwagens. De brandweerlieden naarstig opzoek naar het juiste adres (geen TomTom aan boord natuurlijk). Is er een nieuw 9-11 maar dan in Athene!?!??! Nee hoor, ze gaan mensen uit de liften halen, geen stroom betekent vast zitten in een stilstaand lift. Maar die souvlaki tent hier tegenover heeft wel licht?? Tja, die kookt op gas en heeft een generator in de kelder liggen. Eum, ok… En die tram dan die midden op het kruispunt stilstaat bij Athanasiou Diakou / Ardittou (een van de drukste kruispunten achter Suggrou) met alle passagiers aan boord? Ach, die wachten wel even, zijn het wel gewend…

    Bovenstaand is geen fictie, ik zat (en later liep) toevallig naast een Brit richting Pagkrati…

    Ik ken wel een andere afkorting voor D.E.H.
    => M.A.F.I.A., en dan niet een Italiaanse of Russische, maar gewoon een Griekse 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *