Gesloten beroepen

Tweede stakingsdag van de taxichauffeurs vandaag en alweer hebben ze de toegang tot luchthavens en havens afgesloten. Hoewel ik dit soort acties, waarbij je hele bevlkoningsgroepen “gegijzeld” houdt om je gelijk te krijgen, alleen maar kan afkeuren, kan ik de boosheid van de taxichauffeurs wel begrijpen. Misschien is het nodig om één en ander uit te leggen.

U herinnert zich misschien dat er vorig jaar een soortgelijke actie werd gehouden door de vrachtwagenchauffeurs die voertuigen besturen van “openbaar nut”. Dat was een zogenaamd gesloten beroep; wat wil zeggen dat je een vergunning moest hebben om een dergelijke vrachtwagen te besturen. Er was een beperkt aantal vergunningen in omloop, sinds de jaren 70 en dat aantal was niet veranderd. Nochtans waren de chauffeurs anno 2010 zeker niet meer dezelfden als die anno 1975. Feit was dat het vervoeren van goederen van openbaar nut een behoorlijk lucratieve job was. Diegenen die daarvoor een vergunning hadden, waren zich daar maar al te goed van bewust en toen ze op pensioen gingen, gaven ze de vergunning niet terug aan de overheid, maar verkochten ze die door aan de meest biedende. Op een bepaald moment liepen de prijzen op tot ongeveer 200.000 euro! Hetzelfde scenario speelde zich af in de sector van de taxichauffeurs, want ook deze sector is een “gesloten beroep”.

Een voorwaarde van het IMF en de ECB om leningen aan Griekenland te geven, was dat het land deze gesloten beroepen zou open stellen. Dat betekent dat elke nieuwe speler nu vrachtwagen- of taxichauffeur kan zijn.

De vrachtwagenchauffeurs zagen het openstellen van hun sector vorig jaar absoluut niet zitten. Omdat ze goederen zoals brandstof vervoeren, konden ze met een lange staking hun eisen wel degelijk kracht bij zetten. Of hun sector uiteindelijk is open gesteld, is me ondertussen niet duidelijk.

Da taxichauffeurs waren het echter wel eens geworden over het openstellen van hun sector met de vorige bevoegde minister Dimitris Reppas. Die kon wel begrijpen dat vele taxichauffeurs flink wat geld zouden verliezen als de sector compleet vrij zou worden gemaakt, omdat de waarde van de vergunning opeens nihil zou zijn. Dus had hij een systeem voorgesteld met quota (2,5 taxi’s per 1000 inwoners in Athene, 2 taxi’s per 1000 inwoners buiten de hoofdstad).

Na de regeringsherschikking van vorige maand is Ioannis Ragousis de nieuwe bevoegde minister, en die heeft de overeenkomst van Reppas met de taxichauffeurs de vuilnisbak in gekieperd, zonder daarvoor een reden te geven. De sector wordt nu compleet vrij voor iedereen die bereid is om 3000 euro voor een vergunning te betalen. Geen quota, niks.

Laten we dit toch maar een zware blunder van de regering noemen. Nu was het hen eens gelukt om een sector achter hun voorstellen te krijgen, en nu gebeurt er dit. Misschien had Ragousis dit toch anders moeten aanpakken?

Dus ik kan de woede van de taxichauffeurs zeker begrijpen, wals de regering opeens terugkomt op haar beloften. Het is niet netjes. Alleen is het jammer dat mensen die er niets mee te maken hebben, nu het slachtoffer zijn geworden van deze actie.

7 thoughts on “Gesloten beroepen

 1. de vrachtwagen sector is al meer dan 15 jaar open. The greek way. al 15 jaar terug begonnen de slimeriken met vrachtautos op Cypriotishe kentekens . dan met engelse. en ze gingen niet in engeland rijden en ze betaalde geen belasting daar. tot dat de engelse belasting op Patras alles ging controleren. dan hadden ze Duitse en Nederlandse bedrijven en kentekens gevonden. nu de laaste jaaren doen ze met Bulgaarse. 8 van de 10 griekse vrachtautos die ik zie per week hebben Bulgaarse kentekens en zijn daar geregistreert.
  en van een auto hebben ze nu 2 de meeste van hun. er is een tijd dat in thessaloniki de taxi meer dan 250 duizend euros koste. ik vind dat niet normal ,en zeker 9 van de 10 keer zijn ze onbeschofte tsobanides. zeker met hun heb ik geen medelijden.
  een paar schepen met meer dan 3000 duizenden turisten aanbord per schip zijn elders gegaan ,dan Peireas. Nauplio en zelfs Herakleion was niet mogelijk en eentje is naar Chania gegaan. ik moet het zeggen, Aman pia.αντι να ταλαιπορουνε τον κοσμακη δεν πανε να γαμηθουνε μπας και βαλουνε μυαλο. Παλιοταριφες. Τσομπανιδες.

 2. dat zijn geen tsobanides re tzimi makari natane

 3. Jaren kom ik al naar Griekenland op vakantie, jaren naar hetzelfde plaatsje.Vandaaruit maken we al jaren uitstappen naar verschillende plaatsen in Griekenland.Zo hebben we eerlijk gezegd in de laatste 5 jaar al een paar duizend euro’s aan taxi uitgegeven, want we doen alles per taxi, ik heb geen rijbewijs en als ik met een reisbureau moet gaan die uitstappen organiseren ben je al gauw voor 3 personen evenveel geld kwijt en heb je veel minder vrijheid en tijd om alles te bezichtigen.
  En nu ben ik weer hier, ik schrijf deze reaktie vanuit mijn hotelkamer. En we zitten vast….Geen taxi’s die rijden ik hoor zelf net dat ze de staking nog een week gaan uitbreiden.Ze verpesten echt wel alles voor de vakantiegangers. En ik dacht dat er zoveel geldproblemen waren. Blijkbaar is hun spaarpot groot genoeg om 2 weken niet te werken.
  Ik had al een hele vakantieplanning gemaakt, die nu in duigen valt. Leuk is iets anders.
  Misschien tijd om volgend jaar een ander land te kiezen.En ik ben niet de enige die er over denkt. Ben gisteren met de bus naar Athene geweest, en de terrasjes zijn daar zo goed als leeg. Je ziet veel minder mensen in de Plaka en elders. Toch een bewijs dat veel mensen het beu aan’t worden zijn, en niet meer durven naar Griekenland komen.Het word tijd dat men hier gaat beseffen dat ze hierdoor nog meer in moeilijkheden komen. En ze echt niet uit hun problemen gaan geraken. Minder toeristen, minder inkomen.
  Ik vrees dat dit ook mijn laatste jaar was.

 4. In nederland is ook het taxiwezen vrijgegegeven, maar wil je daar taxi rijden dan heb je nodig: bewijs van goed gedrag en een taxipas (krijg je alleen na opleiding) Dit zijn de nieuwste EU-regels. Gelden deze regels dan niet voor Griekenland?

 5. ik lees dat en ik denk. ik heef u gelijk. overmorgen vetrek ik en ik denk straks stakt de marine personeel en ik sta dagen in Italie omdat de schepen niet varen. of ik kom in AThene en kan niet weg omdat de gele piraten de weg hebben geblokeert. maar aan de andere kant terwijl ik helemaal tegen ben mijn griekse zijn zegt en wat dan?? deze land moet eerst helemaal kapot en dan mischien komt wat moois. ik geloof niet echt daar aan maar ergens wil ik die hoop als last laten sterven.
  mischien voor u de laaste jaar voor anderen ooit de eerste jaar vakantie in griekenland. ik geef u alle gelijk van de wereld.
  maar over het taxi zijn ,en zeker in Amsterdam kunnen wij ook boeken schrijven,zo leuk is het niet hoor.
  ik heb altijd griekenland als een Fiat auto gezien ,je koopt het omdat je van houdt van. met alle minnen te bij welke meer dan de plussen zijn.
  als iemand mijn vraagt ik geef altijd als eerste advies ,Istrie als een zorgeloose vakantie besteming.

 6. @Barbara, een bewijs van goed gedrag voor Griekse taxichauffeurs, dat zou inderdaad nog eens een idee zijn! Opleidingen zijn er niet. Wilde je taxichauffeur worden? Dan kocht je gewoon voor grof geld een vergunning van een andere taxichauffeur die besloten had om te stoppen.

 7. opleiding!!!voor gevaarlijke stoffen heb je een vlinke kursus in nederland nodig waar de meeste chauffers naar Belgie en Duitsland gaan omdat daar makkelijekr te halen is. in griekenland bel je even een neef of een vriend en die regel dat voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.