Staking hier, staking daar, staking overal

Het enige wapen dat verschillende beroepsgroepen in Griekenland hanteren, is de staking. Daarbij wordt altijd een volledige bevolking gegijzeld gehouden. Wellicht is dat dan ook de reden waarom zovele groepen zoveel priviliges hebben kunnen afdwingen in het verleden. Onder de controle van de EU, de ECB en het IMF zal daar nu stilaan een einde aan komen.

Maar natuurlijk geeft men niet zo makkelijk op. En dus zullen we lastige tijden tegemoet gaan.

Zo hadden de luchtverkeersleiders vanaf vandaag zogenaamde “rollende” 24-uren stakingen aangekondigd (dus af en aan zou er gestaakt worden), om zo hun eisen kracht bij te zetten dat ze meer personeel willen en een juist statuut (wat dat moet zijn, was me niet meteen duidelijk). U begrijpt dat een dergelijke staking midden in het toeristische seizoen ronduit catastrofaal zou zijn. Dus werd de staking door de rechtbank dan ook illegaal verklaard. Als reactie houden de luchtverkeersleiders een stiptheidsacties. Dat komt neer op het volgende: in principe kunnen er op de luchthaven van Athene slechts 22 vluchten per uur landen en 22 per uur opstijgen. In het toeristische hoogseizoen loopt dat aantal op, maar normaal gezien kan men dat wel bolwerken, als men wil. Nu wil men dat dus niet, en het gevolg zal zijn dat er op vluchten van en naar Athene heel wat vertraging zal zijn (en we mogen hopen dat vluchten niet gaan worden geschrapt).

Verder worden vanaf deze week in Griekenland een heel aantal “gesloten beroepen” open gesteld. De gesloten beroepen, zijn beroepscategorieën waarvoor een dure vergunning moet worden aangekondigd. Als tegenprestatie mogen deze beroepsgroepen een tarief voor hun diensten bepalen, die redelijk hoog ligt. Er is geen concurrentie mogelijk, en dus blijven de prijzen kunstmatig hoog.

Een dergelijke beroepscategorie zijn de vervoerders “van openbaar nut” – zoals ze in Griekenland worden genoemd. Transport in Griekenland wordt uitgevoerd door een beperkte groep van mensen, die vele tienduizenden euro’s hebben moeten betalen voor een vergunning. Dit systeem gaat in tegen het Europese idee van open markten en concurrentie. Omdat de vervoerders zelf de prijs zetten op hun diensten, zijn die erg duur.

Deze beroepsgroep protesteert nu omdat de markt zal worden open gesteld (waardoor wellicht buitenlandse investeerders kunnen worden aangetrokken) en dat zet kwaad bloed omdat ze zoveel geld hebben moeten uitgeven aan vergunningen, terwijl nieuwkomers op de markt veel goedkoper zullen zijn omdat ze dat bedrag nooit hebben moeten ophoesten. Dat klopt natuurlijk wel.

En gevolg? Staking natuurlijk. De transporteurs houden hun vrachtwagens aan de kant. Resultaat: de komende dagen zullen er tekorten zijn van verschillende goederen, en dat zal merkbaar zijn op de eilanden. Ook benzinestations dreigen tegen het midden van de week droog te komen staan.

Ik verwacht heel wat boze toeristen deze week.

5 thoughts on “Staking hier, staking daar, staking overal

  1. In plaats van een aanrader,wordt GR een ware afrader.
    Alles loopt in het honderd en een toerist die zo’n problemen heeft meegemaakt , komt niet meer terug en vertelt z’n reisperikelen bij thuiskomst. Het kan een sneeuwbaleffect hebben.
    En ik kan er bij de transporteurs inkomen en denk niet dat ze zo erg duur zijn . Niet te vergeten dat een vrachtwagen een hele investering is , aankoop en dan licentie op de koop toe. Daarbij is het een erg vermoeiend beroep want trek maar eens met een vracht naar N.Europa of S.Arabie om maar een paar voorbeelden op te noemen .

  2. Ik zou eigenlijk enkele dingen uit Belgie willen laten overkomen. Heeft iemand enig idee hoeveel dit kost en waar ik daarvoor tercht kan?

  3. Ik hoor net dat de luchtverkeersleiders een 24-uursstaking plannen voor 31 juli, a.s zaterdag. Ze zijn dit keer vastberaden om de staking door te laten gaan…

  4. Pieter , contacteer een transport groupage bedrijf .
    Wij hebben een paar malen meubelen laten overbrengen en dat kwam niet duur uit maar alles is afhankelijk van de omvang en gewicht . Pak alles zo compact mogelijk .
    De firma die we indertijd vebruikt hebben,bestaat ongelukkiglijk niet meer , anders had ik je het adres gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *