Crisis in de zomer, dus

Goed, Griekenland bevindt zich in een diepe economische crisis (en Europa binnenkort ook, zo lijkt het wel, maar dat is dan weer een ander verhaal). Maar in de week voor 15 augustus, traditioneel het grootste feest in Griekenland, lijkt Athene toch weer erg leeg. Vele Atheners hebben dus toch vakantie genomen, misschien niet zo lang als de vorige jaren. De beurs is voor velen ook lang niet meer zo vol.

Bij heel wat ambtenaren is flink gesnoeid in de salarissen. Een vriend van me, die zijn praktische stage doet als dokter in een overheidsziekenhuis, heeft 350 euro per maand moeten inleveren (en zijn beloning is al niet denderend). Anderen hebben zelfs nog meer moeten inleveren. Maar ik heb 2 vriendinnen die een zogenaamd dochterspensioen krijgen. Dat is een vergoeding voor dochters van wie de overleden vader vroeger ambtenaar was. Daar is nog niets in gesneden.

Privatiseringen, die met veel bombarie zijn aangekondigd, zijn nog niet uitgevoerd. Eigenlijk is nauwelijks wat uitgevoerd van de ronkende maatregelen die de regering Papandreou had aangekondigd, om zo de nieuwe schijf van de lening te krijgen. Wat is er in godsnaam aan de hand? Waarom gebeurt er nauwelijks wat? Enkel de taksen en de belastingen gaan de hoogte in, maar aan de fundamentele ziektes van het Griekse economische systeem is nog niets veranderd.

Zo heeft een onderzoek naar de uitkering voor invaliden uitgewezen dat enorm veel mensen op Zakynthos blind lijken te zijn. In de provincie Chania op Kreta is 24% van de bevolking invalide.  Opvallend is dat het aantal invaliden in Griekenland altijd een vlucht neemt net na de verkiezingen. Het is een andere vorm van “rousfeti“: de verkozene zorgt er voor dat zijn kiezer een bonusje krijgt, in de vorm van een invalidenuitkering, die er ook nog eens voor zorgt dat er heel wat minder belasting dient te worden betaald, dat er een lagere wegentaks geldt en zo meer. Werkelijk obsceen, terwijl de echte invaliden vaak moeten vechten om hun vergoedingen te kunnen vrijwaren.

Het blijft berichten regenen van dergelijke mistoestanden en van dergelijke corruptie, maar er schijnt echter weinig aan gedaan te worden.

4 thoughts on “Crisis in de zomer, dus

  1. M’n man neemt dagelijks de bus naar de stad en het is hem opgevallen dat erg weinig passagiers betalen.De meesten hebben een invaliden kaart maar een vrouw in rolstoel betaalt wel!!!

  2. Vanavond zagen we iets op TV waar we met open mond zaten naar te staren : tonnen aangeslagen nep goederen die vernietigd werden door kleding stuk te snijden , horloges met een hamer te bewerken , tassen onbruikbaar maken , enz.
    Waarom toch ? Er is zoveel armoede , geef het dan aan mensen die in nood zijn.Ik geef weg al wat in goede staat is maar onbruikaar voor ons ;klederen aan een pope die weet waar die goed terechtkomen ,overtollige taarten met feestdagen gaan naar het weeshuis,enz.Waarom het onbruikbaar maken en weg gooien?

  3. de auto van mijn schoonzus staat al 1 jaar te koop bij de dealer, niemand die belang bij heeft. alle autos boven de 1900 cc worden als lux getaxeert. 2 jaar geleden heb ik een auto voor een neef gebracht ,met die rode kentekens ,je weet wel 3 kinderen minder taxes, auto gaat volgende jaar aan de kant ,kentekens inleveren ,geen werk geen geld voor wegenbelasting en het erger benzine is te duur. iedereen gaat massal op gas autos verbouwen zelfs in Bulgarije met griekse papieren ,hoe het kan?? de ene mafiozi heeft de andere gevonden. samenwerking griek en Bulgaar. maar ik geef ze het op een briefje binnenkort worden de op gas gereden autos harder belast zo als in nl ook gebeurt. de griekse staat als een bloedzuiger ,gaat de griek uitzuigen.

  4. ik heb alle vetrouwen. wij hebben een aardige minister van financien format iets groter dan De Jager.
    εισαι η νεα τσα-τσα εις το μπουρδελον
    αναθεμα το μποϊ σου Βαγγελη Βενιζελο.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *