Altijd lezen voor je tekent

Het nieuws is niet meer zo nieuw, maar minister van Ontwikkeling Michalis Chrysochoïdis gaf eerder deze week in een interview op TV toe dat hij het Memorandum (μνημόνιο) met het IMF niet had gelezen voor hij het tekende op 6 mei 2010. Chrysochoïdis was toen nog minister van Burgerbescherming en hij zei dat hij het te druk had met zijn taken: de criminaliteit moest immers worden bevochten en men was druk in de weer om een terroristische organisatie op te rollen.

Niet dat die dingen niet belangrijk zijn, maar het Memorandum is een overeenkomst die structurele aanpassingen en besparingen oplegt aan Griekenland, in ruil voor de lening van 110 miljard die er moest voor zorgen dat Griekenland in 2010 al niet failliet zou gaan.

Sinds de bekentenis van Chrysochoïdis staat de Griekse publieke opinie op zijn kop. Hoe is het mogelijk dat je een overeenkomst ondertekent die het lot van 11 miljoen Grieken voor een paar generaties bepaalt, maar dat je die niet leest? Chrysochoïdis geeft hier meteen toe wat vele Grieken al dachten: de PASOK-parlementsleden hadden de overeenkomst gewoon niet gelezen. Zo kun je natuurlijk ook niet onderhandelen, want je weet niet waar je het over hebt.

Nu wordt één en ander duidelijk: vorig jaar verbood de regering Papandreou aan de trojka om persconferenties te geven, want op die persconferenties werden maatregelen aangekondigd die erg moeilijk verteerbaar waren. Natuurlijk stonden die allemaal in de overeenkomst, maar de regering bleef een spelletje spelen om te tonen dat ze zoveel mogelijk de belangen van het Griekse volk wilde behartigen. Er viel niets te behartigen, alles was al ondertekend.

Het bevestigt alleen maar wat je overal hoort: de ministers zijn landverraders met Georgos Papandreou op kop, die Griekenland in de uitverkoop hebben gezet.

Tot nu toe is Chrysochoïdis de enige die heeft toegegeven dat hij de overeenkomst niet heeft gelezen. Toenmalige minister van Tewerkstelling Louka Katseli zei dat ze de tekst wel had gelezen maar op een zaterdagochtend, op 3 uurtjes tijd. Louka lees blijkbaar snel: 3 uur is weinig om door deze tekst te ploeteren.

En toch zou je begrip kunnen opbrengen. Zelfs al had iemand de tekst gelezen en gezegd dat hij het met sommige passages moeilijk had: de partijdruk was immens om te tekenen. Wie niet ondertekende, zou uit het parlement worden gezet en waarschijnlijk ook uit PASOK. Dat is het democratische principe waarop Papandreou zijn troepen in het gelid hield.

Nu de dagen van Papandreou als partijvoorzitter geteld zijn, wil Chrysochoïdis zich kandidaat stellen. Natuurlijk is het vooruitzicht niet goed: hij wordt gezien als iemand die het Memorandum mee heeft ondertekend, en iemand die er mee voor verantwoordelijk is dat de redding van Griekenland compleet geflopt is. Wat doe je dan? Je neemt afstand van de politiek van Papandreou. Tot voor een jaar zong Chrysochoïdis het lof van het Memorandum, nu noemt hij een desastreus recept dat hij weliswaar mee heeft ondertekend, maar och, hij had het eigenlijk niet gelezen. Een pure politieke zet dus, die bekentenis, maar misschien meteen ook een flater van jewelste. De woede van de Grieken is navenant. Ik ben echt benieuwd waar dit gaat eindigen.

Onderstaande link toont het interview waarin Chrysochoïdis zegt dat hij de tekst niet heeft gelezen. U krijgt er een transcriptie in het Engels bij.

When the crisis hits the fan.

Chrysochoïdis probeert sindsdien zijn uitschuiver goed te praten – hij twittert er op los, is te horen op allerlei radiostations en TV zenders (de redding van het land moet nu even wachten, de redding van Chrysochoïdis heeft voorrang) en zijn facebook status is ronduit zielig (de reacties liegen er dan ook niet om.

Ironische voetnoot: 1 PASOK-parlementslid had destijds de tekst wel gelezen en heeft tegengestemd tegen een aantal nieuwe wetsvoorstellen om de maatregelen in de praktijk te brengen. Hij is uit de partij gezet, maar zetelt nog als onafhankelijke. Zijn naam: Panagiotis Kouroumplis – een man die blind is.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2010/cr10110.pdf

6 thoughts on “Altijd lezen voor je tekent

  1. “En toch zou je begrip kunnen opbrengen”.

    ?????????

  2. Hmm, beetje ongelukkig uitgedrukt. Ik bedoel maar: Papandreou had vooraf al bepaald dat het Memorandum zo moest worden ondertekend, zonder enige vorm van onderhandeling, dus wat maakte het verder nog uit. Uiteindelijk is niet bepaalde de grote democraat waarvoor hij zich uitgeeft.

  3. Akkoord, en ik voel mij ook opgelicht en bedrogen, zeker nu ik mijn loonfiche van januari zag 🙁

    Maar een minister die zoiets ondertekent zonder het maar te lezen, op zo’n moment en met zo’n gevolgen voor het land… als die nu nog verkozen geraakt, dan verdienen we in feite niet beter dan een totaal bankroet.

  4. Ik denk dat er minstens 10 miljoen Grieken zijn die zich opgelicht en bedrogen voelen. Zij die echgter in 2009 voor Georgos en zijn kornuiten hebben gestemd, kunnen enkel zichzelf iets verwijten.

  5. @Bruno: ….10 miljoen die zich opgelicht voelen …. en de rest vult zijn zakken ?

  6. ah!bruno . niet meer over die 2009,ik voel mij al schuldig genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *