Intriest

Vanochtend, midden in de ochtenddrukte, rond 9u, heeft een 77-jarige man op het Syntagmaplein zichzelf van het leven beroofd. Een aantal mensen was getuige van de wanhoopsdaad en is in shock. Het is niet duidelijk waarom de man zichzelf door het hoofd schoot, maar hij zou hebben gezegd dat hij zijn kinderen en kleinkinderen niet verder met schulden wilde opzadelen.

Zelfmoord was hier tot voor 10 jaar zeer uitzonderlijk. Misschien speelt het feit mee, dat de Grieks-Orthodoxe Kerk mensen die zelfmoord hebben gepleegd niet wil begraven, maar het is toch wel een feit dat de laatste tijd er een enorm toename is.

Een trieste evolutie die zeker aan de economische crisis kan worden gekoppeld (hoewel er nog geen cijfers zijn die de correlatie bewijzen).

7 thoughts on “Intriest

  1. Pantelis Kapsis zei da gewoon tragish is. wat kun je daar over zeggen, ik dacht aan een gedicht van Alekos Panagoulis.
    Πάλης ξεκίνημα
    νέοι αγώνες
    οδηγοί της ελπίδας
    οι πρώτοι νεκροί.
    Όχι άλλα δάκρυα
    κλείσαν οι τάφοι
    λευτεριάς λίπασμα
    οι πρώτοι νεκροί.
    Λουλούδι φωτιάς
    βγαίνει στους τάφους
    μήνυμα στέλνουν
    οι πρώτοι νεκροί.
    Απάντηση θα πάρουν
    ενότητα κι αγώνα
    για νά ‘βρουν ανάπαυση
    οι πρώτοι νεκροί.

  2. Er is een afscheidsbrief gevonden op het slachtoffer:
    “De Tsolakoglou-regering heeft alle mogelijkheden voor mijn overleven doen verdwijnen. En vermits ik geen gerechtigheid kan vinden, zie ik geen andere mogelijkheid om te reageren dan om waardig te eindigen, voor ik in de vuilnisbakken moet gaan zoeken naar eten”.

    Even een kleine historische voetnoot: de naam Tsolakoglou wordt hier vaak gebruikt om aan te geven dat deze regering een regering van collaborateurs is. Georgos Tsolakoglou was de eerste collaborerende premier van Griekenland tijdens de Duitse bezetting.

  3. je hoort ook vaak de naam Nenekos
    maar de meest belangrijk was de einde van zijn afscheids brief, hij wou niet tot last worden van zijn kinderen. hij had de vader van iedere griek kunnen zijn, en wetend dat onze groot schuld is, zo ver had nooit moeten komen.
    helas al zegt de gedicht dat de eerste doden de start van de strijd moet zijn , er zijn rond de 1500 mensen die zich zelf hebben gedood omdat geen toekomst meer zien, de strijd is helaas nog op de bankje dan op straat, mischien omdat de boezem van Menegaki en de dijen van Meleti mooier zijn dan de straten van griekenland.
    Καταρα στον λαδεμπορα.

  4. Ik stond verbaasd toen ze op het nieuws cijfers gaven van zelfmoorden in GR.Deze heer heeft er aandacht op getrokken,plots komt er zoveel aan het licht.De bevolking is geschokt en hopelijk komt er geen golf van andere uitzichtlozen.
    En dan die politiekers met hun commentaar en mekaar de schuld in de schoenen schuiven.Basse classe !

  5. Het is zeker niet de eerste, 2 weken geleden reed een man met zijn auto het water in en stak een grootmoeder zichzelf in brand in Zakynthos. Een koppel dat samen uit het raam wilde springen enige tijd geleden haalde wel de buitenlandse pers. Die hebben ze kunnen ompraten, maar dit is maar het topje van de ijsberg, want er is veel ellende. Er zijn ook veel mensen die hun huis niet meer uitkomen, ze durven de anderen niet meer onder ogen komen omdat ze schulden hebben, zelfstandigen die helemaal aan de grond zitten, mensen die niet meer uitbetaald worden, noem maar op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *