Het echte gezicht van Gouden Dageraad

Wegens een drukke agenda, is het me niet gelukt om de voorbije dagen iets te posten. En verdorie, er gebeurt het één en ander in Griekenland. U heeft het natuurlijk gezien, waar ook ter wereld u zat, zou ik er zelfs bij kunnen zeggen: perswoordvoerder van Gouden Dageraad Ilias Kasidiaris kreeg het op gisterochtend op zijn heupen in een praatprogramma ‘s ochtends vroeg, bij de verbale storm van SYRIZA-kandidate Rena Dourou en KKE-parlementslid Lianna Kanelli. Hij gooide zijn glas water over Dourou uit en gaf nadien Kanelli drie vuistslagen in het gezicht. Nooit eerder vertoond op Griekse TV, hoewel het niveau al wel jaren aan het afzakken is naar Jerry Springer-standaarden.

Het gedrag van Kasidiaris hoort natuurlijk niet thuis in een democratie. Na deze beelden stormde hij naar buiten, en deelde onderweg nog een paar rake klappen uit. Na het incident is er meteen een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Sindsdien is de man spoorloos. Normaal gezien heeft de politie 48 uren de tijd om hem te vinden, maar ze zijn er nog steeds niet in geslaagd. Toevallig is dat niet: het is wel meer gezegd dat Gouden Dageraard en de politie nauw samenwerken (de politie is Gouden Dageraad maar al te vaak dankbaar dat ze kanstanjes uit het vuur halen in probleemgebieden met vooral veel immigranten). Een kiezersprofiel heeft ook aangetoond dat vele politieagenten voor Gouden Dageraad hebben gestemd op 6 mei. De kans dat Kasidiaris dus zal worden gevat, is nihil.

Het is van belang om even stil te staan bij de reacties op dit incident. Ja, het is een feit dat Gouden Dageraad zijn ware gelaat heeft getoond en dat dit ons niet mag verwonderen. Maar tegelijk zijn er heel wat Grieken die officieel en officieus de vuistslagen van Kasidiaris toejuichen. Ze vonden dat het de verdiende straf was van Lianna Kanelli. En dan vraag ik me af: waarom? Kanelli kan best wel een luis in de pels van vele zijn, en ze heeft een heel scherpe tong. En ja, ze kan misschien ook wel een taaie tante en lastige dame zijn, maar dit toch geen reden om haar in het gezicht te slaan? Er zijn al facebookgroepen die de man verheerlijken. Zo’n mangkas is hij toch niet, gezien hij zich verschuilt.

Ondertussen is hij nog wel te zien in een verkiezingsspotje van Gouden Dageraad, dat we deze dagen nog te zien krijgen in aanloop naar de verkiezingen van volgende zondag.

De echte kwestie voor mij, is echter het feit dat men deze neo-fascist samen met Lianna Kanelli in een studio uitnodigt. Je weet dan als programmamaker vooraf dat dit geen beschaafde politieke dialoog zal opleveren. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, want bijna alle Griekse TV-zenders zijn uit op sensatie. Dit keer ging het wel verder dan men had voorzien, maar nu speelt de presentator van het programma in kwestie de heilige door te zeggen dat het niet zijn bedoeling was om een conflict uit te lokken. Laat me niet lachen. Het is gewoon het niveau van de Griekse politieke praatprogramma’s.

Nog een laatste opmerking. Bekijkt u de reactie van de man in het filmpje met het witte haar. Dat is ex-minister van Binnenlandse Zaken Pavlopoulos; hij die Athene liet branden in december 2008, en ook de architect van de kieswet die aan de winnaar van de verkiezingen een bonus van 50 zetels toekent. In een verklaring na de feiten, zei hij dat alles zo snel gebeurde, dat hij geen tijd had om te reageren en dat hij anders wel eens zou laten zien hebben wie de baas was. Pavlopoulos zit aan de tafel met een indolentie die enkel wordt overtroffen door Kostas Karamanlis.

10 thoughts on “Het echte gezicht van Gouden Dageraad

  1. Ik was 10 dagen geleden in Plaka, op een terrasje toen ik plots een groep zwarte straatverkopers hun goederen zag bijeenpakken en een paar seconden later zien we een 30-40 tal jonge grieken, in het zwart met hun gezicht verscholen achter een donkere mutsen. Ze riepen naar elkaar en zaten de zwarte immigranten achterna. De ober zei ietwat verveeld “this is golden dawn, these blacks take our customers away” en daarme was de kous voor hem af. De politie , hoewel ze heel talrijk aanwezig zijn in het centrum was nergens te bespeuren. We zaten daar half in shock, een europees land in verval waar alle normen, waarden, respect over boord worden gegooid en waar geen tegenspraak geduld wordt. Hoop dat ze dit probleem van die terroriserende bendes onder kontrole krijgen, het is een blaam voor dit land.

  2. Bruno,
    Ik denk dat de tekstverwerker een stukje zin heeft ingeslikt
    “en ook de architect van de kieswet die aan de winnaar van de verkiezingen.”

  3. Het ware gezicht van die clan was al overduidelijk bij hun eerste openbaar optreden.
    Maar zoals je zegt @Bruno,zo’n drie heethoofden met tegenstrijdige opinies samen uit te nodigen,da’s het lont van een kruidvat aansteken.En dat zijn dan de mensen die een groot deel van de griekse bevolking vertegenwoordigen.
    Maar tja,zelfs de zogenaamde koele Britten gaan in het parlement ook al eens op de vuist.
    Ik heb de indruk dat onze twee linkse dames erop uit waren hun tegenstander op stang te drijven.Het liep wat hardhandiger uit dan verwacht (Kasidiaris doet aan gevechtsporten!) en nu zijn zij ‘vrouwelijke slachtoffers.Niet mis !

  4. Ik zat in Shanghai China, waar dit incident breed werd uitgemeten als een schande voor heel Europa.
    Ik vrees dat dit de voorbode is voor heel wat ergere zaken die we te horen en te zien gaan krijgen in Griekenland. Daar waar de beschaving begon wordt het nu het eers afgebroken.
    Ik hou mijn hart vast.

  5. Bedankt om het op te merken @gie – inderdaad, daar ontbrak een stukje van de zin.
    @Rob, ik denk zelf dat we het niet te veel mogen overdrijven – het zou al een stuk beter gaan met de Griekse beschaving als een aantal TV-programma’s opgedoekt werden. Overigens riep een “journaliste” gisteren NASA op om Kasidiaris te helpen vinden. Je kunt het niet verzinnen.

  6. ik roep de vrouw van de kafetzis om te helpen Kasidiaris op te sporen,. heb je gezien wat voor oren zij heeft?

  7. Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, δεν κουνιέμαι με τίποτα. Είμαι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

  8. de reactie van Pakis was erg. de dame van Syriza die nog wat in comunicatie heeft gestudeert was prima, vond ik. pakis is van af gisteren Pakis Poulospoulos.
    maar ik begrijp de hele comotie niet. in een matschapij die al lang moreel failliet is, zulke gebeurtenisen zullen wij vaker zien. is het minder als ze een donkere iemand in elkaar slaan ze??
    buckle up, het is gevarlijk het griekse treintje is stuurloos al lang.
    ps. luister in de archieven deze week naar de Kassandra. enige filter de woord Pasok. de rest klopt allemaal.
    en Veroufakis op Real.

  9. En wat dan die nieuwe pub van SYRIZA waar men aangezet wordt tot het wreedste geweld?Dit is geen moreel failliet meer,zelfs anarchie is een te milde term.Die kerel moet achter slot en grendel.

  10. Lees in DE MORGEN :”Vlaamse in Kreta, alles is naar de haaien maar we trekken het ons niet aan”.

    De GR van rond de vijftig en ouder hebben er niet zo veel moeite mee om terug hun leven te leiden van de begin tachtiger jaren (dit merk ik ook in Rhodos). Deze leeftijdsklasse kan, door hun levenswijze aan te passen aan “vroeger”, best overleven met de ingevoerde besparingsmaatregelen.

    Probleem is echter voor degenen jonger dan 35 a 40 jaar. Hoe kunnen deze omgeturnd worden hun lasten naar hun baten te zetten?

    Het zal erop neerkomen inventief te zijn. In bijv.
    Portugal, Spanje en Ierland is men volop bezig Nederlands te leren om bij ons te komen werken (zeker ook Frans en Duits). Vooral Ingenieurs en Verpleegkundigen zijn reeds in Vlaanderen geland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *