Rauw racisme

Het nieuws in Griekenland wordt sinds een paar dagen beheerst door een bijzonder ruwe verkrachting op het eiland Paros. Daar werd een kleine 2 weken geleden een meisje van 15 halfnaakt op een strand gevonden, niet ver van waar ze met haar moeder was gaan wandelen. Ze was levensgevaarlijk gewond en haar schedel was ingeslagen. Niemand wist wat er was gebeurd en de media spraken van “de draak van Paros” die het meisje eerst had neergeslagen en dan had verkracht.

2 dagen geleden had de politie plots een spoor en een dader. Men had DNA-stalen gevonden die afkomstig zouden zijn van een jonge Pakistaan die al 2 jaar op Paros werkt als tuinman in een hotel (naar goede Griekse traditie natuurlijk zonder sociale zekerheid en ook zonder contract). Op het eiland stond de 21-jarige jongeman bekend als vriendelijk en goedlachs en hij zou nooit voor problemen gezorgd hebben.

De Pakistaan werd ondervraagd en bekende dat hij de mobiele telefoon van het meisje zou hebben willen stelen. Toen ze tegenstrubbelde zou hij haar de schedel hebben ingeslagen met zware stenen en nadien zou hij haar half uitgekleed hebben en verkracht hebben.

Het nieuws kwam net op een moment dat er in Griekenland de operatie Xenios Zeus aan de gang is. Honderden illegale vluchtelingen worden bijna elke dag in het centrum van Athene opgepakt en naar opvangkampen over heel Griekenland gestuurd. Sommigen worden trouwens ook op het vliegtuig gezet. Minister van Openbare Orde Dendias verklaarde gisteren dat de illegale vluchtelingen een grotere bedreiging zijn voor de cohesie van de Griekse maatschappij dan de economische crisis. Een zo vaak beproefd recept en een goedkoop afleidingsmaneuver. Het mag niet verbazen: Nea Dimokratia heeft net voor de verkiezinsslag van 17 juni een stevige ruk naar rechts gemaakt, door de salonfähige rechtse populisten van LA.O.S. binnen te halen om zo dat deel van de kiezers proberen te paaien.

Vandaag werd de beschuldigde Pakistaan van Paros naar Athene gebracht en op de kaai van de ferriehaven van Piraeus stonden leden van Gouden Dageraad hem al op te wachten. Aanvankelijk bleef het bij het roepen van slogans, maar al snel raakten de gemoederen verhit en drongen de neo-fascisten de boot binnen om daar de overvalwagen te belegeren waarin de beschuldigde zat opgesloten. De ramen werden aan diggelen geslagen, maar de politie wist de Pakistaan te ontzetten. Gouden Dageraad zwoer om de Pakistaan te achtervolgen, waar hij ook naartoe zal worden gebracht.

Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen; dat is het principe van de rechtsstaat, maar het proces van de Pakistaan lijkt al gemaakt. Het zal geen makkelijke klus worden voor de rechter om zich over deze zaak uit te spreken. Wees maar zeker dat het voorval van vandaag een staartje zal krijgen en dat we nog meer gevallen van geweld tegen Pakistani’s zullen krijgen in de komende dagen.

Op 15 augustus houden de moslims in Griekenland trouwens ramadan en ze verzamelen in het SEF stadion: Stadium of Peace and Friendship. Verwacht wordt dat de sfeer daar gespannen zal zijn: 15 augustus is toevallig ook de grootste orthodoxe feestdag en in het huidige klimaat zal een dergelijke bijeenkomst van moslims tot spannigen leiden.

Het voorval van vandaag is trouwens niet het enige geval van rauw racisme. Gisteravond is in Nafplio een lugubere moord gepleegd op een jonge Afghaan die op beestige manier werd gesodomiseerd en dan zo lang op het hoofd werd geslagen tot hij het leven er bij liet. Toen hij vanochtend in een verlaten auto werd gevonden, gewikkeld in lakens, droop het bloed nog steeds uit zijn ontzielde lichaam

Zigeuners zijn ook al het slachtoffer geworden van aanvallen van leden van Gouden Dageraad, maar de Roma laten zich niet op de kop zitten: velen hebben geweren en trekken in de tegenaanval.

Het is onrustwekkend welke omvang racisme in Griekenland aan het aannemen is. En het racisme is heel selectief, enkel tegen bepaalde bevolkingsgroepen en tegen bepaalde nationaliteiten. De parallel met de Weimarrepubliek wordt wel eens getrokken en misschien zijn we er niet ver af.

De buitenlanders zijn in ieder geval niet de oorzaak van het probleem; in crisismomenten zoeken mensen nu eenmaal zwarte schapen. In Griekenland kennen we die nu en ze zijn al bij naam genoemd door de overheid.

Wij mogen hier dan wel aan de kant staan roepen dat dit een prachtig land is en dat toeristen welkom zijn, maar dit soort acties maakt het er niet makkelijker op om mensen daarvan te overtuigen.

2 thoughts on “Rauw racisme

  1. Men gaat naar andere landen op vakantie om diverse redenen, grote historie, interessante cultuur, DE zon en mooie stranden, gastvrije mentaliteit van de bevolking, architectuur en bezienswaardigheden, etc.

    Enige tijd geleden werd in Nederland op De Dam gekampeerd (Occupy) en in Ter Apel (uitgeprocedeerde illegalen). De omstanders hadden hier relatief weinig last van. Het hoorde niet, gaf vervuiling enz., maar ach…voor een tijd(je) getolereerd. Deze “kampeerders” hadden hier hun tenten opgeslagen en hadden een doel wat zij ermee wilden bereiken. Het was niet hun bedoeling daar maar te settelen .

    Je kunt niet zomaar overal je tent op slaan en in je levensonderhoud gaan voorzien door in winkelcentra de mensen (inwoners van de stad) lastig te gaan vallen en aan te dringen om geld te geven of onder druk te zetten om van ze te kopen. Vooral vrouwen zijn hiervan het doelwit en slachtoffer. Niet iedere “homeless” zal zich hieraan schuldig maken, maar ze wonen in hetzelfde tentenkamp, vallen onder dezelfde noemer…. tentbewoner/illegaal/zigeuner etc. Een magneet pakt niet alleen het ijzer, maar ook het vuil. Elke dag komen er duizenden meer het land binnen. Bij gebrek aan een goede bewaking kun Je immers zo maar met een bootje Griekenland binnen varen.

    Als je op vakantie in Griekenland wilt hoef je niet te twijfelen. De mentaliteit van “de Griek”, zal elke vakantieganger met zijn gastvrijheid en behulpzaamheid hartelijk welkom heten. Je zult mee daardoor een fijne vakantie kunnen hebben. Griekenland is een mooi land. Confrontaties met (veel te veel) vluchtelingen, tentenkampen enz. is nergens goed voor. Dat laat letterlijk en figuurlijk veel rotsooi achter, waaruit weer extreme gebeurtenissen voortvloeien. Mensen met een kort lontje en mensen welke het helemaal zat zijn, verkrachtingen, overvallen, bedreigingen, enz.

    Een land wat aan de wieg van de beschaving heeft gestaan, wat wijsheid, cultuur, beschaving naar Europa heeft gebracht wordt nu zwaar bekritiseerd door ditzelfde Europa.
    Prepei na t exeis sto aima sou na eisai ellinas kai tipota allo.

    Wat betreft Chrisi Avgi, skinheads, Wilders aanhangers, Nazi praktijken, oproerkraaiers, fascisten, racisten, a.s.o.: Iedereen heeft z’n breekpunten en dan komen in elk land dergelijke dingen voor.
    Van de gewone mensen is niemand gevraagd welke landen wel of niet bij de EU mogen/willen. Wat weet een ieder gemiddeld van bijv. de mentaliteit van bijv. de landen welke jaren achter het ijzeren gordijn zaten. Waarschijnlijk veel te weinig. Of we met elkaar overweg zouden kunnen of niet (qua mentaliteit, cultuur, ingesleten tradities, geloof, normen en waarden): het moest nu eenmaal!

    Al deze mensen hebben een donkere periode meegemaakt, zijn uit de duisternis gekomen, net als in de WW II de bezetting door Duitsland. Niemand had hierom gevraagd maar wel gekregen en probeer dan maar eens om alles weer recht te krijgen. Zonder steun van Amerika en andere bondgenoten zouden we nu nog steeds bezet en in duisternis zijn geweest.

    Het is té gemakkelijk om maar te (ver-)oordelen en beschuldigend te wijzen. Kijk eens hoeveel criminaliteit in de doofpot wordt gestopt maar ook die raakt een keer vol. Alleen het slachtoffer blijft.

     Domenicos Theotokopoulos) Ik kwam vanuit het duister en vertrek naar de duisternis. Het kleine beetje licht er tussenin heet Leven, met alles wat gebeurt.

  2. Gasten nodig je uit en behandel je gastvrij.
    Wie zich ongevraagd opdringt is geen gast maar een indringer, zeker als hij zijn “gastheer” gaat terroriseren en afdreigen.
    Wie in eigen land vervolgd wordt wegens afwijkende ideeën heeft recht op bescherming.
    Wie onder het mom van asielrecht gaat shoppen naar het best mogelijke nieuwe thuisland is een opportunist.
    Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat extremistische partijen garen spinnen bij het opbod aan verdraagzaamheid en begrip van traditionele partijen. Dit terwijl de sociale verworvenheden waarvoor hele generaties in het verleden streden snel afgebroken worden.
    Bejaarden worden beroofd in rusthuizen, vrouwen en homo’s worden lastig gevallen om wie ze zijn of wat ze dragen. Betrapte criminelen komen ongestraft met hun daden weg omdat de heren advocaten een foutje in de procedure ontdekken.
    De politie wordt voor schut gezet en in de steek gelaten door haar eigen overheid.
    Uit de groep van nieuwe burgers hoor je dit gedrag bijzonder weinig veroordelen. Hoewel misschien niet goed te keuren is het niet verwonderlijk dat sommigen het recht in eigen handen menen te moeten nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *