Geen toespraak op DETh

Een beetje een raadselachtige titel voor wie niet weet waarvoor DETh staat: het gaat om de Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Diethnis Ekthesi Thessalonikis, de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki, die al sinds 1926 wordt georganiseerd.

Traditioneel geeft de premier van Griekenland bij de opening van deze handelsbeurs telkens een overzicht van de economische toestand van het land. Deze traditie werd enkel onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. De laatste decennia werd de toespraak vooral gekenmerkt door de cadeautjes die de premier kwam uitdelen aan bepaalde groepen van ambtenaren. Daarom keek iedereen steeds reikhalzend uit naar dit evenement. Zowat de hele regering reisde daarvoor telkens van Athene naar Thessaloniki, een circus dat geweldig veel geld kost.

Aan het feit dat het om een internationale handelsbeurs gaat, ging men de laatste tijd wel vaker voorbij. De bedoeling was om internationale investeerders aan te trekken, maar die blijven al lang weg uit Griekenland, om redenen die we ondertussen allemaal wel kennen. De stands op de beurs waren voornamelijk van ministeries en openbare nutsbedrijven.

Dit jaar zal de beurs van start gaan op 8 september. Wie er zal staan, is nog niet duidelijk, maar we weten al wel dat Antonis Samaras geen toespraak zal houden bij de opening. Daarmee breekt hij met de traditie, maar het is natuurlijk wel begrijpelijk. Wat gaat hij moeten zeggen? Dat de Griekse economie in de touwen ligt? Dat weten we ondertussen allemaal wel. En cadeautjes uitdelen op een moment dat er 11,5 miljard euro moet worden gevonden, zal al helemaal niet lukken.

Een officiële verklaring waarom Samaras niet zal speechen, werd niet gegeven. Misschien is hij bang voor gewelddadige reacties? Vorig jaar werd Georgos Papandreou uitgejouwd door het volk, en gooide iemand een schoen naar hem, en heel wat belangengroepen kwamen op straat. Het wordt in ieder geval uitkijken wat er gaat gebeuren in Thessaloniki.

One thought on “Geen toespraak op DETh

  1. dus DETH is death. zou ze nog hot dogs en black beer hebben?? ooit was zo druk in thessaloniki dat je geen kamer in de hotel kon vinden en wij moesten met 3 jongens in een 2cvtje slapen.
    trouwens wij hebben een mninosino nodig voor de overledene dan een Deth speech. Κανα παπα κανα κερακι τιποτα κολυβα που μ αρεσουνε.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *