Masticha-ramp

Voor de vierde dag op rij staat Chios in brand. De schade is enorm en de brandweer is er niet in geslaagd om alle masticha-bomen te redden. Op dit moment zijn 35-40% van de bomen afgebrand een zou 53% van de masticha-productie verloren zijn gegaan voor dit jaar. Als je bovendien ook nog eens berekent dat het 5 tot 10 jaar duurt voor een nieuwe masticha-boom opnieuw de geurige hars produceert, dan is het niet moeilijk om te begrijpen dat we hier niet alleen een ecologische maar ook een economische ramp beleven.

Nu al vragen de masticha-telers een tussenkomst van de failliete Griekse overheid. Die heeft echter geen geld in het budget voorzien voor dergelijke rampen, want al het geld dat nu wordt gevonden, moet worden gebruikt om de rente op leningen terug te betalen.

Om maar een voorbeeld te geven: Griekenland moet dus voor 11,5 miljard euro besparen de komende 2 jaren. Dat is niet houdbaar en premier Samaras zal daarom later deze week een verlenging van 2 jaar gaan vragen bij Hollande en Merkel. Ondertussen blijkt dat er minder inkomsten door belastingen zijn, omdat de overheid overal snijdt (in lonen en pensioenen), waardoor er een gat is van 2 miljard euro. Wat dus eigenlijk betekent dat Griekenland 13,5 miljard euro moet gaan zoeken, en geen 11,5 miljard. Absurd tot en met. Het is dus duidelijk dat er geen geld kan worden opzij gezet voor de wederopbouw van de mastichateelt.

Op het internet gonst het van geruchten wie de brand heeft aangestoken, want dat die brand is aangestoken, lijkt nu wel zeker. Er waren namelijk meerdere brandhaarden en de brand is ‘s nachts begonnen. De theorie gaat als volgt: Chios ligt vlak voor de Turkse kust en er is heel wat legermaterieel weggestopt op het eiland, toevallig in de gebieden die getroffen zijn door de brand. Er zijn mensen die er van uit gaan dat de Turken de branden dus hebben aangestoken. Ver gezocht? Misschien niet zo.  U herinnert zich misschien de Turkse ex-premier Yilmaz die heeft beweerd dat Turkije branden in Griekenland heeft aangestoken tussen 1995 en 1998?

Feit blijft dat grote bosbranden het zwaar gehavende Griekenland nog verder in de miserie duwen.

6 thoughts on “Masticha-ramp

  1. Ik vrees dat deze methode van terreur vast opgenomen is in de Turkse legerhandboeken.
    Ook op Cyprus werd destijds napalm gebruikt door het Turkse leger om waardevolle bosgebieden met unieke naaldbomen te vernietigen in de buurt van Akama.

  2. de Turken zetten de bosbranden in Spanje en Portugal ook aan. en nu gaan ze kopen Fage zo dat wij na de branding hun yoghurt op de blaren moet doen.
    Τυχαιο;;

  3. Tzimis, ik hoor net dat de Turken werken aan een duivels mengsel van yoghurt en loukoumades.
    De tot nu ongekende kleefkracht van dit brouwsel zal het yoghurtsmijten naar corrupte politici op een olympisch niveau tillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *