Zonder tussenhandel

U herinnert zich wellicht nog wel de aardappelbeweging: boeren in het noorden van Griekenland besloten om hun aardappelen zelf naar de consument te brengen, want de tussenhandelaren gaven hen er minder geld voor dan de kostprijs. De tussenhandel in Griekenland is (ook) een sector waar prijsafspraken worden gemaakt. Alle tussenhandelaren geven dezelfde prijzen voor landbouwproducten, dus de producenten (de boeren en tuinbouwers dus) hebben geen enkele manier om over prijzen te onderhandelen.

Dus werd er een grote vrachtwagen ingehuurd, en werden de aardappelen op een centrale plaats in de steden en dorpen in Noord-Griekenland aan de man gebracht. De actie was een overdonderend succes. Eén van de bezielers van de beweging was trouwens in België een paar weken geleden.

Maar het is natuurlijk een heel gedoe om de verkoop van je goederen op die manier op te zetten. De logistieke voorbereiding vergt flink wat tijd. Tijd die je vaak niet hebt wanneer je verse producten naar de consument wil brengen.

Om dergelijke problemen aan te pakken, biedt het internet misschien wel een oplossing. Zo is er de nieuwe website “Χωρίς μεσάζοντες” wat zich laat vertalen als “Zonder tussenhandelaren”. Het idee is simpel. De producent registreert zich op de site en zegt wat hij produceert, hoeveel hij beschikbaar heeft, en hoeveel hij vraagt. De consument registreert zich eveneens en gaat op zoek naar de goedkoopste producten bij hem in de buurt, contacteert de producent direct en gaat dan over tot de aanschaf.

De website biedt verder ook een sectie met zoekertjes: mensen die dingen aanbieden (gratis of niet) en mensen die op zoek zijn naar bepaalde producten.

Toegegeven: het is misschien wel een heel gedoe als je maar een kilo uien wil kopen, maar “Zonder Tussenhandelaren” is één van de vele initiatieven die op dit moment in Griekenland worden genomen om ietst te doen aan de levensduurte in dit land.

4 thoughts on “Zonder tussenhandel

  1. ik heb al rakomelo gezien en glyko portokali koutaliou. prachtig, zo als vroeger even via via je teneke met olijven olie halen, via de Ktel of van de schip op Peireas.

  2. Toch blijft het mooi om zien hoe op zulke korte tijd zo’n initiatief uit de grond werd gestampt.

  3. 4.5 jaar is natuurlijk niet zo kort he 😉 maar dit doet niets af aan het initiatief :). En als er nu overal mooi met bonnetjes wordt gewerkt, dan is toch alles in orde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *