De Lagarde-lijst

Sommigen zijn ‘m kwijtgespeeld, anderen hebben ‘m in een lade vergeten gedurende anderhalf jaar.

De Lagarde-lijst, met de namen van bijna 2000 Grieken die enorme sommen geld op Zwitserse bankrekeningen bij HSBC hebben staan, heeft iedereen in Griekenland nu wel lang bezig gehouden. Zoals hier in de commentaren op een vorige post, kon de Griekse overheid heel makkelijk de lijst terug opvragen bij de Fransen. Het is niet dat de lijst van de aardbol is verdwenen.

En dus is onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis op zoek gegaan en met succes blijkbaar. Hij heeft vandaag de lijst met namen gepubliceerd. Iedereen vraagt zich af waar hij de lijst vandaan haalt. Zo moeilijk kan het niet geweest zijn, maar vanuit de Griekse overheid was er wel degelijk onwil om de originele lijst op te vragen. De publicatie is misschien een beetje gevaarlijk, want de privacy wordt er mee geschonden. Maar ja, wie houdt zich ondertussen nog aan wetten in Griekenland?

Vaxevanis is de luis in de pels van Venizelos en zijn programma “De doos van Pandora” lijkt te kritisch geworden voor de openbare omroep, die net bevolkt is met pionnen van de regeringspartijen. Dus heeft Vaxevanis een eigen tijdschrift opgericht: HotDoc. En daar heeft hij dus de lijst met namen gepubliceerd. De namen op die lijst hoeven de meeste Grieken niet te verbazen: het gaat om vooral zakenlui.

De reactie kwam snel: vandaag heeft de politie een arrestatiebevel tegen Vaxevanis uitgevaardigd. Het is ergens begrijpelijk, maar het roept wel de woede van de Grieken op. Jarenlang wordt er niets gedaan met deze lijst. Politici komen er zo maar ongestraft mee weg dat ze met dit document, dat wel werd gebruikt om belastingontduikers in andere Europese landen te snappen, niets hebben gedaan. Maar als een kritische journalist er iets mee doet, wordt hij onmiddellijk gearresteerd. Het gevoel van onrechtvaardigheid wordt er alleen maar mee versterkt.

13 thoughts on “De Lagarde-lijst

  1. oeps Dendias dit it again, de verkeerde gearresteerd.is echt nu Baksevanis achter de tralies???
    die mevrouw naast Benito is dat onze Fofi??

  2. Vaxevanis is op zondag om 11u gearresteerd. Mooie nationale feestdag.

  3. a!!zie je wel de griekse Justitia, heeft snel gewerkt. wat een minister die Dendias, zo snel.
    en dat op een dag dat geen agent en soldaat over was, omdat iedereen bij de parelasis aanwezig moest zijn.is de man zelf gaan arresteren die Baxavanis??
    Γαμω την ατυχια μου…..

  4. De Lagarde-lijst bevat niet alleen namen van Griekse belastingontduikers. Er staan zo’n 22.000 rijke mensen uit verschillende EU-lidstaten op die Zwitserse bankrekeningen hebben. maar ik heb niet goed begrepen waar die lijst eigenlijk vandaan komt oorspronkelijk, toch niet Lagarde zelf? wie stelde hem op en kon dus aan deze top secret informatie komen (wetende dat er zeer machtige personen bij betrokken zijn en waarschijnlijk ook een aantal staatsgeheimen van verscheidene naties)?

  5. ik veronderstel dat dit het antwoord is? via ene Falciani?

    “next step could be an arrest warrant for Christine Lagarde for forwarding to Greeks the list of ex-HSBC employee Falciani who illegally obtained (stole) the bank data”

  6. Inderdaad @Stijn, die Falciani is daarvoor gevangen gezet. De illegale manier waarop de lijst tot stand is gekomen, heeft echter overheden in andere landen er niet van weerhouden om de lijst te gebruiken om te zien of er mensen op staan die belastingen ontduiken. In Griekenland is er niets mee gedaan.

  7. en over belgië horen we niets? ach nee, hier zit natuurlijk geen sjoemelende elite…

  8. @Stijn, het probleem met zo’n bewijs dat illegaal verkregen is, is dat je riskeert de hele vervolging ongeldig te maken – dat is bv zo gegaan in de KB Lux affaire. Wat ze in andere landen gedaan hebben, bv in Spanje, is die lijst officieus gebruiken, door de mensen die erop stonden persoonlijk te benaderen en via een vorm van chantage hen te overhalen vrijwillig bepaalde sommen aan te geven. Ik denk dat dit in Belgie ook geprobeerd wordt, maar het is natuurlijk dansen op een dunne koord, dus ze geven er niet teveel ruchtbaarheid aan.

  9. overigens zit de lijst ook gewoon bij Ta Nea vandaag. Iedereen zit hier naar zijn buren te zoeken…!

  10. Maar de uitgever van Ta Nea heeft goeie relaties met de Griekse politiek, dus hij wordt niet opgepakt, natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *