Racisme in alle geledingen van de maatschappij

Egyptische man vastgebonden aan een boom

Het is misschien onder uw radar gebleven en ik heb het verhaal enkel in een tweet gezet, maar ik wil het toch nog graag even hier in zijn geheel vertellen. Op zondag 4 november, dus ruim een maand geleden, vonden de inwoners van het eiland Salamina, vlak bij Piraeus, een Egyptische man vastgebonden met kettingen aan een boom op straat.

Gezien de recente aanvallen van Gouden Dageraad op migranten, ging de eerste verdenking naar deze beweging. Na ondervraging van de arme man, Taleb Mohammed Walid, bleek dat het zijn werkgever was, een bakker, die hem zwaar had mishandeld. Overigens, zoals dat bijna altijd het geval is in Griekenland, betaalde de werkgever geen sociale zekerheid voor zijn buitenlandse werknemer.

De bakker zelf beweerde dat hij Taleb had betrapt op stelen en dat hij hem een lesje wilde leren. Maar de Egyptenaar verklaarde dat hij vroeg naar zijn achterstallige loon. De bakker werd woedend, haalde een aantal van zijn vrienden er bij en samen martelden ze Taleb gedurende 18 uur. Hij was vastgebonden op een stoel en ze dwongen hem, een moslim, om alcohol te drinken. Na de martelsessie werd hij aan de boom buiten gebonden, waar de dorpsbewoners hem op zondagochtend vonden.

Nu zou je denken dat onze bakker wordt aangehouden. Dat is weliswaar gebeurd, maar na drie dagen werd hij weer vrijgelaten, in afwachting van zijn proces. Tussen haakjes: de man is nog onderburgemeester van Salamina geweest. Toen de politie Taleb kwam losmaken van de boom, zagen ze dat hij geen papieren had en werd hij naar de gevangenis gebracht. Een maand na de feiten is hij nog steeds niet helemaal gerecupereerd, en kan hij nog steeds geen vast voedsel tot zich nemen. Hij heeft ondertussen al in drie opvangcentra gezeten, wachtend op zijn uitlevering.

Toen dit verhaal onder de aandacht werd gebracht van het Vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties, besloot minister van Openbare Orde Nikos Dendias (hij die The Guardian een proces wilde aandoen omdat de krant gerapporteerd had over politieagenten die antifascisten hadden aangehouden en gemarteld – een kwestie waarvoor ook 2 journalisten van de openbare omroep tijdelijk geschorst werden) om Taleb (voorlopig) niet uit te wijzen wegens “humanitaire redenen”.

Het is maar één van de zovele gevallen van racistisch geweld de laatste tijd in Griekenland. En vanuit de overheid komt er zo goed als geen reactie. Niet verwonderlijk als je ziet dat Nea Dimokratia zoveel extreem-rechtse politici in zijn rangen heeft gesloten, in een poging om toch zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. Dat is wellicht ook de reden waarom de regering een wetgeving heeft stop gezet waarbij kinderen van buitenlandse ouders, die in Griekenland zijn geboren en opgegroeid, niet langer kunnen proberen om de Griekse nationaliteit aan te vragen.

Het duidt er ook op dat racisme echt overal is doorgedrongen in de Griekse samenleving.

9 thoughts on “Racisme in alle geledingen van de maatschappij

  1. Tja, ik voel me ook al lang niet meer zo “safe” als een jaar of 10 geleden. Na het verhaal van Monemvasia zie ik dat ook wij doelwit kunnen zijn.

  2. Bruno, er is ook heel veel verzet tegen het racisme. Op de scholen van onze kinderen wordt heel expliciet – dat werd nog maar eens duidelijk op het laatste oudercontact – een anti-racistisch beleid gevoerd, en tijdens de ‘periodeia’ van de Xrisi Augi in Kreta was er flink wat tegenwind, maar de beelden van de tegenbetoging werden niet getoond op tv. In dit artikel lijkt het wel of alle Grieken rascistisch zijn, en dat is helemaal niet zo!

  3. Ik kan met Joseph Heller alleen maar zeggen:
    “so it goes…”. als mensen in de knel komen.Vreselijk om dit nog mee te moeten maken.

  4. @Nadia, ik wilde niet suggereren dat iedereen racistisch is, natuurlijk. Er is zeker wel veel verzet. Maar ik zie het racistische geweld toch toenemen, en ik zie ook dat veel meer mensen zich openlijk racistisch uitlaten dan vroeger. Het lijkt of het allemaal wel mag om racistisch te zijn. Als je de straffeloosheid ziet, en als je ziet hoe de overheid daarop reageert, dan hoeft dat niet te verbazen. Gelukkig wordt er bij jullie op de scholen een anti-racistisch beleid gevoerd. Ik zal hier binnenkort een post plaatsen die laat zien dat het jammer genoeg lang niet in alle scholen zo is.

  5. Ik wilde hier een affiche copieren die rondging op internet, maar ik ga het niet doen want de link leidt naar een persoonlijk fb-profiel. Dit is de vertaalde tekst:
    “Viannos en Anogia werden afgebrand door de Nazis! Er is geen plaats voor fascisten op dit eiland!” Afgebeeld een Kretenzer in vol ornaat mat mandili met achtergrond de kaart van Kreta.
    Het is een anti-fascistische poster die oproept tot een demonstratie tegen het bezoek van de MP’s van de Gouden Dageraad in Heraklion op 23/11 jl. Sommigen zullen zeggen dat deze acties worden geregisseerd door Syriza, maar de provocaties van de Gouden Dageraad onteren de nagedachtenis aan duizenden Kretenzers en Geallieerden die vochten en vielen tijdens hun strijd voor de vrijheid in WOII, en zo denken vele Kretenzers erover.

  6. @ Nadia heb je vroeger jaren 90 op de Kretenzische tv zenders een spot gezien waar ze zeiden “onze voorvaders hebben voor deze gronden gestreden waarom verkoopt jij aan vreemden?”

  7. @Europa, dat kan ik me niet herinneren en mijn man ook niet. Het enige wat ik erover kan zeggen is dat het niet geholpen heeft 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *