Prijzenwinnende Griekse politici

Twee Grieken die om mysterieuze redenen prijzen winnen in het buitenland

Twee Grieken die om mysterieuze redenen prijzen winnen in het buitenland

Gisteren publiceerde de Duitse krant Handelsblatt een lijst met personen van het jaar. Vreselijke gewoonte vind ik dat: die lijstjes opstellen aan het eind van het jaar. Maar goed, politicus van het jaar is volgens deze Duitse krant de Griekse premier Samaras. Duits ex-minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher schrijft over Samaras het volgende:

“hij heeft de vinger op de wonder gelegd van de foute Griekse politiek van het verleden. Dat heeft hem het respect opgeleverd van zijn eigen volk, dat enkel met hem over de hobbelige weg van het nieuwe begin wil begeven.“

Als er een eindejaarslijst was met de meeste belachelijke uitspraken van 2012, dan zou dit niet misstaan op de eerste plaats. Ik ken niet één Griek die opeens respect heeft voor Antonis Samaras, een man die 11 jaar thuis naar de muren heeft zitten staren, dan terug in de politiek is gestapt, zwaar tegen het memorandum tekeer is gegaan en van zodra hij premier is geworden, volledig achter dat memorandum met de daarbijhorende besparingen is gaan staan.

Voor de Griek in de straat is dit soort bericht een slag in het gezicht, een belediging. Samaras voert een beleid op de letter uit dat zorgvuldig door de Duitsers zelf is uitgestippeld. Logisch dat ze hem daarvoor belonen met een dergelijke titel, wordt hier gezegd.

Dit soort titel of beloning doet denken aan de lauweren waarmee ex-premier Papandreou in het verleden is overladen:

  • de Quadriga-prijs, ook uitgereikt door de Duitsers, voor zijn “sociale bijdragen en zijn enorme inspanningen om het Griekse fiscale beleid op orde te stellen om zo het bankroet van het land te vermijden.” Heeft u Papandreou het Griekse fiscale beleid op orde zien stellen?
  • de 79-ste plaats van de World Global Thinkers in 2010, uitgeroepen door het tijdschrift Foreign Policy, “for making the best of Greece’s worst year”. Nou nou, als die lieden vonden dat 2010 al het slechtste jaar voor Griekenland was, wat wordt 2013 dan?
  • of wat te zeggen van het Oostenrijkse blad “Profil” dat Papandreou tot “man van het jaar” uitriep vorig jaar. Waar is die man van het jaar nu? Hij geeft lezingen over crisismanagement in Harvard. Ik bonk hier echt met mijn hoofd tegen de muur. Het is als zeggen dat Herman Van Rompuy één van de meest doortastende wereldleiders is.
  • en The Telegraph vond Papandreou een belangrijk persoon in dit hele crisiscircus, omdat hij het politieke lef heeft gehad om een referendum uit te roepen.

De Grieken krabben zich ondertussen in het haar, want ze kunnen er maar niet bij dat politici die onderdeel waren van het systeem dat dit land in de vernieling heeft geregeerd, nu overladen worden met prijzen. Ze voelen zich voor de gek gehouden, en dat is niet geheel onbegrijpelijk.

One thought on “Prijzenwinnende Griekse politici

  1. We worden gewoon besodemieterd waar we bijstaan. Al die mensen leven in hun eigen glazen torentje en kloppen elkaar steeds maar weer op de schouder om te zeggen hoe goed ze het wel doen. Alhoewel ik tegen het gebruik van geweld ben kan ik sommige anarchistische groepen heel goed begrijpen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *