Lagarde-lijst in Athene aangekomen

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar sinds vrijdag hebben de Griekse autoriteiten een kopie van de Lagarde-lijst in handen waarvan ze zeker zijn dat die getrouw is. Eerder was daar twijfel over gerezen omdat twee ministers van Financiën, Georgos Papakonstantinou en Evangelos Venizelos, de lijst waren “kwijtgespeeld” en nadien waren ze niet zeker meer of de USB-stick met lijst die uiteindelijk in een lade in het bureau van Venizelos stof bleek te vergaren, wel de originele was.

Naar het amateuristische gedoe met die lijst wilde SYRIZA overigens een parlementair onderzoek starten. Maar de commissie van transparantie (ja, die bestaat!) en het Parlement besloten eerder deze week om dat onderzoek stop te zetten. De volgende partijen waren tegen verder onderzoek: Nea Dimokratia, PASOK en … Gouden Dageraad! Papakonstantinou en Venizelos kunnen op beide oren slapen in deze kwestie, voor zover ze daar al niet zeker van waren. Want laat ons eerlijk wezen: wie staat nog te kijken van deze beslissing.

Maar goed, er is dus nu een getrouwe kopie van de lijst in Griekse handen. Het heeft een tijd geduurd, want eerst moest men zien uit te vogelen wie de lijst moest ontvangen. Toen dat beslist was, heeft men drie (3!) ambtenaren van het minister van Financiën naar Parijs gestuurd om de USB stick op te halen.

En nu mag onderzoeksrechter Grigoris Peponis de lijst gaan onderzoeken. Sinds kort heeft hij een kantoor en een computer (op assistenten moet hij nog wachten), dus misschien wordt het hem nu wel mogelijk gemaakt om zijn werk naar behoren uit te voeren.

Hij zal misschien al mogen beginnen om ex-minister van Defensie Yiannos Papantoniou (wiens huis nog het doelwit was van een aanslag met brandbommen 2 weken geleden). Zijn vrouw staat op de Lagarde-lijst, met een flink gespijsde bankrekening van 1.311.000 euro. Die rekening was niet terug te vinden in de “pothen esches” van Papantoniou, die een paar weken geleden bekend werd gemaakt op de site van het Griekse Parlement. De ex-minister, van wie vermoedens bestaan dat hij bij legeraankopen ook flink wat smeergeld op zak heeft gestoken, wist nergens van. Blijkbaar was de rekening van ruim een miljoen euro een detail waarvan zijn vrouw hem niet op de hoogte had gebracht. Volgens Papantoniou betreft het een rekening die zijn vrouw met haar eerste man geopend had om voor hun beide zonen te zorgen. Ik kan u op een briefje geven dat er nu 10 miljoen Grieken zijn die hem niet geloven. En ik kan u ook op een briefje geven dat de waarheid nooit zal uitkomen. Maar dat wist u natuurlijk ook al.

3 thoughts on “Lagarde-lijst in Athene aangekomen

  1. @Bruno
    De waarheid staat boven het menselijk denken,” ieder zijn waarheid” zal ik maar zeggen. Of zoals Zoals Albert Einstein ooit verwoorde ” i want to know god’s thoughts the rest are details”!!
    Zelfs als verstokte atheist kan ik me vinden in deze woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *