De verstikkende geur van de crisis

Rook over Athene

Rook over Athene – Foto: http://www.yannislarios.com/

Ik heb het hier al eens vermeld, maar de laatste tijd wordt het enkel nog erger: de lucht in Athene en Piraeus ruikt naar verbrand hout, alsof je ergens op het platteland bent. Dat had wel iets romantisch voor een aantal Grieken, maar ondertussen heeft het zulk een niveau bereikt, dat het echt lastig wordt.

Als je ’s avonds over straat loopt, zie je echt een dichte mist hangen. Normaal gezien is het nooit mistig in Athene. En de geur die je waarneemt, is niet enkel meer van gewoon brandhout. Het lijkt er op dat de Atheners alles op het vuur gooien wat brandbaar is, om toch maar warm te blijven. De atmostfeer is erg verstikkend, en de astmaleiders kunnen best binnen blijven. Je kunt de lucht bijna in plakjes snijden en als je een wandeling hebt gemaakt, ruiken je kleren naar de brandlucht. Het kriebelt in de keel en brandt in de ogen.

De reden is bekend: de huisbrandolie is door de hoge taksen zo duur geworden dat vele gezinnen zich dat niet meer kunnen veroorloven. Heel wat mensen gebruiken de open haard in hun huis. Als ze geen open haard hebben, schaffen ze zich een houtkachel aan of een kacheltje voor pellets, boren ze een gat door de muur van hun flat en laten ze de rook op die manier naar buiten.

Of die kacheltjes een certificaat hebben, durf ik te betwijfelen. En of het brandhout een goedkeuring heeft gekregen, is ook nog maar de vraag. Want er komt heel wat brandhout binnen van Bulgarije, FYROM en Albanië dat gauw wordt omgetoverd tot hoog kwalititatief Grieks brandhout, maar er kan echt wel van alles tussen zitten. Het zou me niet verbazen dat mensen nu oude deuren, meubelen en zo meer op stoken.

Wetenschappers hebben al aan de alarmbel getrokken. Volgens sommigen is de atmosfeer in Athene ’s avonds te vergelijken met die van Londen in de tijd van Charles Dickens, toen er een wolk van roet van de kolen over de stad hing. Het ministerie van Milieu is ondertussen stalen aan het nemen, want het probleem beperkt zich natuurlijk niet tot Athene en Piraeus. Zo werden er in Thessaloniki 125 microgram per kubieke meter aan micropartikels gevonden, in Volos 127, en in Larissa 138. De grens is op 150 microgram gelegd. Morgen donderdag worden de resultaten van de metingen voor Athene verwacht.

Ik ben er zeker van dat dit soort toestanden levens kan kosten van mensen die longaandoeningen hebben. Het is echt heel erg ongezond. Het is een bijkomende tol die de crisis hier zal eisen.

8 thoughts on “De verstikkende geur van de crisis

  1. Wij wonen (gelukkig) niet in Athene maar op dat platte land. Ok, het stonk hier vroeger ook al wel eens naar (openhaard) rook maar nu kan ik mijn was niet meer buiten hangen anders heb ik de volgende dag een “gerookt” overhemd aan.
    Nog even ter uitleg, het een en ander heeft wel met de windrichting te maken :).

  2. Al een paar jaar zeg ik dat er een verkeerde wind door Europa waait!!!!:)

  3. φέρτε μου ένα νεκρό από το νέφος!! je zou het nog misschien hebben gehoord. in 77 Stefanopoulos ,toen minister van binnenlandse zaken ,ja die ex Papoulias , gaaf deze antwoord aan de mensen die klaagden over de smog, bekend als Νεφος, van Athene. ik denk dat deze regering net zo een antwoord zou geven als de Atheners over deze smog zou klagen. en aangezien dat het toch last van de smog hebben ze misschien wordt wel tijd om de bourdelo ook een keer te laten branden.

  4. Het is gewoon het derdewereldlandenluchtje dat zich in de komende jaren verder over het Europa van de ‘vooruitgang’zal uitbreiden.Koning van Rompuy en zijn gevolg zit zo hoog en verheven dat het hem(n)niet zal deren.

  5. Net als `de beschaving` komt nu o.a. de milieuvervuiling uit Griekse richting ook naar de rest van Europa. Een bijkomend voordeel van deze, door het noordelijk deel van Europa in werking gezette oorzaak van deze vervuiling is, dat er straks weer een hoge milieuvervuilende belasting kan worden geheven om de schatkisten te vullen…

  6. als je in de winter in Istanbul komt is ook een bepaalde geur van kolen in de lucht.wij zouden de Denemarken van de zuiden worden , dan Bulgarije of Kosovo, dus allemaal niet, wij worden een met Turkije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *