Patriottisch als nooit tevoren

Morgen is het de Griekse nationale feestdag. De Griekse vlaggen hangen overal weer uit en de borst zwelt weer met nationale trots. Misschien nog meer als ooit tevoren. Zeker nu de Grieken zich bedreigd voelen door Duitsland. Het gevoel is er niet op verbeterd na de crisis in Cyprus. Het is voor de Griekse wereld onverteerbaar dat Wolfgang Schäuble zo maar kan zeggen dat Cypriotische banken misschien niet meer open gaan. Meer en meer krijgt men het gevoel dat men zijn eigen toekomst totaal niet meer in handen heeft.

Zelfs al zou je je afvragen of de toekomst van Griekenland er beter uit zou zien als de Grieken hun lot zelf in de handen zou nemen, dan nog is het niet bepaald een aangenaam gevoel om te zien dat je hele toekomst wordt bepaald door iemand uit een ander land die niet bepaald voeling heeft met de situatie in je eigen land.

Omdat de toestand de voorbije jaren al wel eens gespannen was op de nationale feestdagen, heeft men al weer voorzorgen genomen. In oktober van vorig jaar kon niemand tot bij de tribunes met de hoogwaardigheidsbekleders komen. Dit keer is het metrostation van Syntagma gesloten vandaag en morgen. Officieel om vandaag de optocht van de leerlingen zonder problemen te laten doorgaan en om morgen de militaire parade niet te laten onderbreken. Het is een beetje een vreemde maatregel en wellicht zal alles weer worden afgesloten. Een nationaal feest, maar de Grieken zelf zijn niet uitgenodigd.

"Aanhanger van Gouden Dageraad, je moeder kijkt thuis naar Turkse series"

“Aanhanger van Gouden Dageraad, je moeder kijkt thuis naar Turkse series”

Gouden Dageraad heeft zich ook al gemoeid. De partij stoort zich aan het feit dat alle Griekse zenders (behalve de openbare zender) de laatste tijd Turkse series uitzendt. Die worden vreemd genoeg door brede lagen van de bevolking gevolgd, misschien ook wel door de ouders van de aanhangers van de partij.

Gouden Dageraad zal dan ook acties ondernemen tegen de zenders die op maandag, de dag dat het begin van de opstand tegen de Turkse overheerser wordt herdacht, Turkse series zullen uitzenden. Ze zullen al zeker op maandag om 18:30u een protestbijeenkomst houden om te protesteren tegen het feit dat MEGA in ieder geval al een episode van een Turkse serie zal uitzenden.

Tsja, als je je op dit soort details gaat blind staren, dan hoef je de ware problemen niet te zien waarmee je land worstelt.

 

13 thoughts on “Patriottisch als nooit tevoren

  1. Ben eens benieuwd wanneer de vrijheidsstrijd tegen de crisis gaat beginnen. Palion Patron Germanos is niet meer, O Germanos daarentegen is er vandaag (niet alleen voor vele Grieken) te veel aan! 🙂

    En vooral benieuwd en ongeduldig wanneer mijn waarde en trotse landgenoten zich eindelijk eens gaan bevrijden van de ketens van zelfbeklag, afhankelijkheidsbehoeftes, laksheid, … en zich (na eeuwen nog eens) van hun innovatieve, creatieve, zelfbewuste, volhardende, doortastende, positivistische, (zelf)kritische, intelligente, … kant laten zien.

  2. Christo,ik ben nu bijna 40jaar in GR en de Griek die ik toen leerde kennen,had de deugden die jij opnoemt:innovatief,creatief,volhardend en fier over goed geleverd werk.Dat alles is teleurgegaan toen ze massaal overheidsbedienden wouden worden.Ik vond het vreselijk want het kwam me voor als een aftakeling van oude waarden.De fiere zelfstandige werd een slaaf van maandelijks loon met bonussen,vakantie,enz.Nu eisen ze werk maar vooral geen persoonlijke inzet en risico.Ik steun in mijn buurt,zoveel mogelijk de kleine handelaars en ondernemers want zij tonen het lef van de Griek die ik lang geleden ontmoette. En daarbij moet je nogal durven nog iets op touw te zetten in dit labyrinth van bureaucratie.

  3. Ze hebben destijds zich bevrijd van het Turkse juk, maar volgens mij zit Turkije nog steeds als een luis in de vacht van Griekenland. Het wantrouwen tegenover Turkije heeft Griekenland reeds een paarmaal de kop gekost. De eerste bankroet van Giekenland was enkele jaren na de hun vrijheidsstrijd. Hun bestelling van oorlogsschepen , die ze nodig dachten te hebben om een nieuwe turkse invasie te voorkomen, heeft toen een grote rol gespeeld in hun eerste bankroet.De Grieken hebben tijsdijds gezegevierd, maar de werkelijk winnaar is Turkije, net zoals Duitsland, die mede dankzij het verdrag van Londen en het Marchalplan er snel is bovenop gekomen.Duitsland was één puinhoop, je moest in Keulen enkel op een stoel gaan staan en je kon de Dom van Keulen zijn.Dus vanaf nul opbouwen met het nieuwste wat er op de markt was, en met vele innovaties die eigenlijk een spin off waren van hun oorlogsindustrie.Terwijl Groot Brittannië , die haar industrie voor een groot deel had gevrijwaard tegen een vernieling , daar opgescheept zat met hopeloos veroudere installaties en fabrieken. Apotelesma…Duitsland heeft wel een veldslag verloren , maar uiteindelijk de oorlog gewonnen.
    Dan terug nar Griekenland, hun wantrouwen tegenover Turkije holt het land financiëel uit. Er moet maar één Turkse F16 met zijn vleugeltip in het Griekse luchtruim komen , en er stijgen van op onmiddelijk een paar Griekse F16 op. Moesten hun vliegtuigen dan nog in orde zijn, maar neen die F16’s zijn wel door iederland betaald , maar Amerika beslist over ieder schroefje dat er in verwerkt zit. Het gevolg , dat Griekenland bepaalde updates aan zich laten voorbij gaan, wegens gebrek aan geld, met alle gevolgen vandien. Hun absurde aankopen voor het leger ( om de Turkije het hoofd te bieden) staan ook buiten alle proporties. Zowel wat betreft het soort van materieel ,als wat betreft de uiteindlijke kostprijs (met inbegrip van steekpeningen, en geld dat aan vele handjes blijft plakken); Iedereen kan zich een Ferari of Lomborghini kopen met het geld dat je leent bij de bank. Maar dan moet je afbetalen , en heb geen geld voor brandstof te kopen en om de verzekering te betalen, dus de auto staat in de garage. Weliswaar netjes gekuist om af en toe eens mee ut te pakken , voor nieuwe vrienden en kennissen, maar met een vastgeroest kilometer aanwijzer. In een andere blog van Bruno schreef iemand iets in over , Griekenland en Cyprus eruit in Turkije er in, dat zou voor sommige grote spelers wel goed uit komen, Turkije bezit immers grondstoffen en een industrie waar Grieknland niets tegen is. Er is wel sprake van een gas en olievoorraad van Griekenland en Cyprus, maar wanneer zal dat letterlijk en figuurlijk boven water komen , en wie heeft de kennis er voor.De grote bonzen zitten met de opbrengst er van reeds lang te rekenen zoveel is zeker. Ik ben een klein beetje afgewaald van het onderwerp , maar ik wou toch even mijn gedact er over kwijt, en het is wel degelijk verweven in heel de heisa van de laatste jaren.
    En als Turkije bij de Europese bende wil komen, zal men toch een andere naam moeten beginnen zoeken, anders zal in die samenstelling de naam ” Europa” als schoolvoorbeeld van ” Anachronisme” kunnen dienen. En hou je maar vast, ze moeien zich nu al in de politiek en levensbeschouwingen van andere landen , zoals recent in Nederland de heisa met die Homo en Lebo koppels. En dat zal dan maar een begin zijn.

  4. Jenny, ik woon hier ook bijna 40 jaar, en in grote lijnen ben ik het met je eens. Ik ben daarom ook steeds meer bezig met steunen van de kleinere ondernemer, van degenen waarvan ik weet dat ze hun best doen en het geld hard nodig hebben. Die gaan voor bij mij.

  5. Jenny en Paul, ik volg jullie volkomen en volledig!

    @Jef, ook jou volg ik grotendeels, alleen:
    Ik ben er niet helemaal van overtuigd dat de Turkse dreiging volledig irreëel is.
    Over dat bankroet van Gr: een oorlog kost bommen geld, zoals we allen wel weten heeft die vrijheidsoorlog 100 jaren geduurd (1821-1922) en de eerste helft van de 20e eeuw is ook niet echt vredevol verlopen (in heel Europa). Dus kan je je inderdaad inbeelden hoe diep en lang dat bankroet al in het land zit.

  6. @Christos; Als het op oorlog voeren aankomt, hebben de Grieken ook een pak boter op het hoofd. Ze dwepen zo met Alexander De Grote, maar die was geen haar beter dan Den Adolf. Hij heeft het rijk enorm uitgebreid, wel te vuur en te zwaard. De bewoners van de steden en dorpen waar hij binnen is gevalen hadden twee keuzes,zich aansluiten bij zijn troepen,of brandschatting. Ze mogen er fier op zijn, en sommigen lopen er zo hoog mee op, ze vertellen vol vuur wat een sterke natie zij wel zijn , met een roemrijk verleden.Je zou gaan geloven in reincarnatie, want is is precies alsof ze er zelf bij waren.Is het door indoctrinatie dat er sommigen hier in Gr gespeend van hoogwaan, of is het een vlucht uit de werkelijkheid.
    Wat ze wel vergeten het zijn niet lauweren, trouwens ” wie op zijn lauweren rust, draagt ze op de verkeerde plaats”. Het wordt echt tijd dat een deel van die gasten eens terug met hun voetjes op de grond worden gezet, voor ze met hun gezicht tegen de grond gaan. Let wel ik wil niet veralgemenen, en iedere Griek over de zelfde kam scheren, maar het valt me wel op als ik zo nu en dan in gesprek geraak met een of andere Local hier Op Kreta.

  7. Elke oorlog is vuil, @Jef. En elke oorlog is er één teveel!

  8. @jef ik moet u min of meer gelijk geven, maar niet alles is gelijk jij dat beschrijft wat die schroeven betreft heb je mss ook gelijk maar de Griekse F-16 s zijn toch beter dan van andere Europeese landen dat weet ik van Belgische militairen die al naar Griekenland zijn geweest… en het is waar ik weet ook niet hoe het zo ver is kunnen komen met Griekenland dat die steekpeningen aannemen ook waar en al de rest wat je zegt… NA AGAPAS THN PATRIDA SOU KAI OTAN AKOMH SE ADIKEI PLATON
    maar wat dat oorlogsmaterieel betreft mij hebben ze geleerd sivis pacem, para bellum wie vrede wilt moet zich voorbereiden op oorlog….

    adeeeeeeeeee pali ja re hoe vaak moet ik dat nog zeggen… voor mij was Alexander de Grote wel een held het is hoe je het bekijkt hij heeft de westerse beschaving naar die barbaren gebracht als ik het zo mag noemen en ja bij iedere bezeting moet er spijtig genoeg geleden worden … dat hebben de romeinen gedaan arabieren, turken ,kruisvaarders en zelfs jullie voorvaders de nederlanders en belgen met jullie koloniaal verleden …
    en wrm zouden we niet trots mogen zijn op ons verleden… ik veronderstel dat jullie toch ook fier zijn op jullie schilders of op andere grote namen en noem maar op… maar ja ik ken wel ondertussen de denkwijze van de meeste mensen hier in west europa …
    ha ja en was maar iedereen zo gelijk die “locals” van op KRETA en van hoe hoger ze komen uit de bergen hoe liever…
    een anekdote: ben met hoog opgeleide mensen ooit de bergen van Kreta opgetrokken en deze beschaafde mensen van hier met hun universitair diploma spraken ook met “locals” en zei geloofden hun oren en ogen niet wat ze allemaal hoorden… wat een denkwijze die mensen hadden en dat zonder hun broek te slijten op de schoolbanken maar ja ik denk jij zal wel weten hoe echte Kretenzers zijn want je leeft daar op Kreta en als je dat niet weet… oloi milane gia to xreos ths elladas,ego leo oti oloi emeis xrostame stin ellada roberto benigni

  9. @europa;
    Re man, den eime enan baglama.Met jou zou ik me wel een willen samen zitten het kafeneon hier Kamares voor een kouvendoloi.Jij kan blijkbaar in één enkel gesprek over schakelen van nederlands naar zuiver Grieks , latijn en slang….
    En daar boven op heb je nog eens iets zinnig te vertellen, in plaats van al die ares mares koukounares.;-)
    Sto kallo

  10. Geen probleem jefke wnr je maar wilt en als je wilt gaan we ook naar een taverna in keramia en filosoferen we int kretenzisch verder want hier achter een pc en zonder iemand zijn ogen en lichaamstaal te zien vind ik maar niks ok? 🙂

  11. @europa, exies dikio. Wat betrefd die ogen en lichaamstaal daar treed ik je volledig in bij. Het is ook daarom dat ik niet de godganse dag met mijn GSM rond loop. Die ligt in de wagen of ergens waar ik hen niet direct kan vinden. 😉
    gia filé

  12. het heeft geen zin de Griek, of om het even wie, van 40 jaargeleden te vergelijken met die van nu, zelfs niet met die van 15 jaar geleden. belgen 15 jaar geleden waren ook anders …

  13. kijk, pieter, daar ben ik het nu eens helemaal mee eens. weg met de stereotiepen! zowel de “positieve” als de “negatieve”. alsof alle Duitsers nog steeds Himmlers zouden zijn en alle Grieken na al die eeuwen nog steeds zoals, pakweg, Socrates… of alle Belgen Ambiorixen. die valse “standvastigheden” zijn illusies. ten eerste zijn mensen individuen en geen vastgevroren clusters van klonen die netjes gegroepeerd zijn per land, tot in de eeuwigheid. en er is bovendien nog zoiets als een “tijdsgeest”, en dat wereldwijd, like it or not.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *