De waarheid – zoals u ze moet slikken

Superhelden in maatpakken: de waarheidsgroep

Superhelden in maatpakken: de waarheidsgroep

De regerende partij Nea Dimokratia krijgt de wind flink van voren. De trojka is weer in het land, en “alle thema’s zijn nog open”, zo wordt gezegd. Waarmee duidelijk wordt dat de regering het werk niet heeft gedaan dat de ‘Europese partners’ van haar heeft verwacht. Voornamelijk het ontslagen van ambtenaren ligt bijzonder moeilijk. Zo moeilijk dat de bevoegde minister al heeft laten weten dat het een “titanenwerk” is. Er is sprake van een regeringsherschikking, zodat de dwarsligger, Antonis Manitakis, misschien wel aan de kant zal worden geschoven. Tegelijk komt er ook veel kritiek op de ‘verwezenlijkingen’ van de regering.

De Grieken zijn besparingsmoe, en het wordt alsmaar moeilijker om de nieuwe maatregelen die moeten worden genomen, te verkopen. Dus moest Nea Dimokratia op zoek naar iets anders. En ziedaar: een briljant idee werd geboren. Het oprichten van een zogenaamde waarheidsgroep, de Ομάδα Αλήθειας.

De gouden dagen toen de media uit de PASOK en Nea Dimokratia ruif aten, liggen ondertussen achter ons. Dus moet er nu een andere manier worden gevonden om de publieke opinie te bewerken. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat de andere politieke partijen dat niet proberen.

Maar Nea Dimokratia doet het dus op deze manier: een heuse groep, een team, dat zich inzet voor de waarheid. En met een heuse website er achter. Daar zijn drie categorieën te vinden:

  • de aanvallen die we te verduren krijgen
  • de waarheid over Nea Dimokratia
  • de leugens die we opgespoord hebben

Als je op elk van die categorieën klikt, dan ga je steevast naar berichten die SYRIZA in een slecht daglicht stellen. Eigenlijk een beetje zielig om op die manier politiek te bedrijven, maar eigenlijk doet elke partij in Griekenland dit. De hele tijd praten, zeggen wat men zal doen, en dan aanklagen wat de andere over je heeft gezegd. Ondertussen wordt er gewoon niets uitgevoerd. En de politici zitten met voor een camera in een televisiestudio, dan dat ze echt werk verrichten.

In dat opzicht is deze waarheidsgroep echt een zielige poging om de nieuwe media te gebruiken omdat Nea Dimokratia daar te weinig invloed kan over uitoefenen. Een pover propagandaspeeltje, dat me trouwens ongewild deed denken aan het “Ministry of Truth” uit 1984 van George Orwell, waar het ministerie je wel zal voorschotelen wat de waarheid is

 

2 thoughts on “De waarheid – zoals u ze moet slikken

  1. Ομαδα Διας Ομαδα Ζ ομαδα αληθειας ,ποτε θα οργανωθουμε τελικα?? μηπως να τον κραταγαμε τον Οττο??

  2. Zolang er gepraat wordt hoef je niets te doen. Elementaire onderhandelingsstrategie om tijd tekopen.
    De punten die natuurlijk weer ontbreken bij de site van de waarheidscommisie zijn natuurlijk:
    – wat zijn de consequenties
    – wat is met die nieuwe informatie gedaan
    – welke acties zijn concreet uitgevoerd
    – hoe wordt dit in de toekomt voorkomen
    En zo zou ik er nog wel een paar kunnen noemen. Helaas is dat natuurlijk weer heel bedreigend want dan moet er werkelijk iets gedaan worden. En tja, dat kan natuurlijk nie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *