Platform voor Gouden Dageraad

Journalist Georgos Tragkas

Journalist Georgos Tragkas

Er was een tijd dat ik de Griekse televisiezender SKAI als een kwaliteitszender beschouwde. Er zaten journalisten die kritische geluiden lieten horen, die je op andere zenders niet hoorde. Toen de crisis toesloeg, werden heel wat van die kritische journalisten bij SKAI ontslagen en kwamen er nieuwe gezichten. Niet zo nieuw voor het Griekse publiek: het waren journalisten die voordien al bij verschillende televisiezenders hadden gewerkt en daar een naam hadden gemaakt als enorme populisten. Het niveau van SKAI daalde pijlsnel en al gauw werd de zender al even populistisch als de rest. Er zijn nog een handvol journalisten die het niveau nog enigszins garanderen.

Maar gisteren viel de zender naar het laagste niveau dat je kan voorstellen. Journalist Georgos Tragkas, die al berucht is geworden in het buitenland, omdat hij ooit programma’s heeft gemaakt waar hij geflankeerd werd door mannen in SS-uniformen, besloot dat het gisteren tijd wat om de lieden van Gouden Dageraad een uitgebreid platform te geven. En dat gedurende meer dan twee uur.

Tragkas is geen onbesproken figuur. Hij heeft ooit een klein krantje gehad, I Chora, dat nauwelijks verkocht. Om de één of andere reden slaagde hij er wel in om dure reclamesponsors te vinden voor dat blad. Velen zeggen dat Tragkas wellicht één van de rijkste journalisten van Griekenland is. Zijn naam staat op de Lagarde-lijst, want hij heeft inderdaad bankrekeningen in Zwitserland. Hij is de oom van Nikos Chatzinikolaou, die voor vele Grieken de meest geliefde journalist was. Die laatste heeft nu een eigen radiostation en een eigen krant: Real. Om maar te zeggen: ook journalist lijkt een gesloten beroepsgroep te zijn in Griekenland.

In ieder geval schuwt deze Tragkas de controverse nooit. En hij vond het nodig dat ook Gouden Dageraad zijn zegje moest kunnen doen over alles waarvan de partij wordt beschuldigd. In zijn inleiding zegt Tragkas overigens dat de “jongens” van de partij ook goeie dingen hebben gedaan. Voor mij kan zoiets gewoon niet. Want het maakt de neonazi’s gewoon nog meer salonfähig en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

One thought on “Platform voor Gouden Dageraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *