Hoe zit het nog in Nea Manolada?

Het is bijna een week geleden dat 3 opzichters in Nea Manolada de wapens opnamen en in het wilde weg op 200 aardbeiplukkers schoten omdat die protesteerden wegens het feit dat ze al 6 maanden niet waren uitbetaald. Het voorval heeft er flink ingehakt in de Griekse maatschappij.

Om eerlijk te zijn: het is vooral omdat de buitenlandse media het verhaal hadden opgepikt via de social media, dat de Griekse pers er zich ook mee moest bezig houden. Anders zou het slechts een voetnoot zijn geweest. Ook in Brussel schijnt men stilaan wakker te worden.

Door deze (wellicht ongewenste) aandacht, moest de Griekse overheid natuurlijk reageren. En zo haastte minister van Burgerbescherming Dendias (hij beschermt enkel de Griekse burgers – de vluchtelingen vallen daar niet onder) naar Manolada, om de slachtoffers een bezoekje te gaan brengen in de ziekenhuizen in de buurt, waar ze waren opgenomen.

Bekijkt u het filmpje hieronder even. Ik kreeg plaatsvervangende schaamte. Hij vraagt één van de slachtoffers of hij Grieks spreekt, vraagt dan waar hij vandaan komt, en zegt hem dan “Ik ben nog in Dhaka geweest”. Wat is dit voor iets? Toeristen die ervaringen met elkaar uitwisselen? En dan komt het toppunt op het einde van het filmpje. Dendias lijkt weg te gaan, draait zich en gaat naar het slachtoffer en zegt: “maak je maar geen zorgen: we geven je een verblijfsvergunning”.

Zoiets maakt me razend. Moeten die arme mensen eerst onder vuur worden genomen, voor de Griekse staat iets onderneemt? U heeft de documentaire Into The Fire gezien, en u heeft gezien hoe de asielzoekers worden behandeld.

Veel Grieken zijn geraakt door het lot van de aardbeiplukkers en er is via de social media opgeroepen tot een boycott van de aardbeien uit Nea Manolada, en meer bepaald van de tuinbouwer, Vangelatos SA,  die op de Bangladeshi’s heeft geschoten. Diens website is ondertussen uit de lucht.

De boycott leidde bisschop Anthimos van Thessaloniki er toe om afgelopen zondag toch iets in zijn preek tot de gelovigen te zeggen over de hele toestand. Hij betreurde uiteraard dat er op deze mensen was geschoten, iets wat hij een “onmenselijke daad” vond. Tot daar ga ik nog mee met hem. De drie opzichters die schoten, waren volgens de bisschop “heethoofden”.

MAAR, we kunnen als reactie toch niet zo maar de hele aardbei-industrie van de streek raken, vindt Anthimos. Want daarmee gaan miljoenen verloren. En dat is fout. De bisschop is erg begaan met geld, want iets vroeger in zijn preek heeft hij het ook nog over de Nationale Bank van Griekenland en de goeverneur van die bank, voor wie hij veel bewondering heeft (de Grieks-Orthodoxe Kerk heeft flink wat aandelen in de Ethniki Trapeza, dus dat kan wel één en ander verklaren).

BOVENDIEN, zijn de arme drommels toch maar mooi illegaal in Griekenland, en dat is ook niet netjes, volgens onze kerkvader. Als kerk zou hij ze hebben geholpen (daar hebben we werkelijk niets van gezien). En de media besteden enkel aandacht aan het feit dat deze aardbeiplukkers toch maar mooi slachtoffer zijn, waardoor ze ons opzetten tegen “onze mensen”, aldus de bisschop. En zo worden “de onzen” financieel geruïneerd. U hoort het hem zeggen van 15:45 tot 18:20.

Wat me hier zo enorm aan stoort, is het feit dat noch de overheid, noch de Kerk, het heeft over de onmenselijke omstandigheden waarin deze vluchtelingen moeten overleven. Er is geen enkel teken dat men ook nog maar overweegt om iets te doen aan de situatie van de vluchtelingen in Griekenland (ja, zelfs hulp vragen aan Europa, want Griekenland kan dit uiteraard niet alleen aan).

De 3 schutters zitten ondertussen in voorhechtenis. Het is nog even wachten op de uitspraak van de rechter. Laat ons hopen dat het voorval tegen dan niet tot die voetnoot herleid zal zijn.

3 thoughts on “Hoe zit het nog in Nea Manolada?

  1. Tijd dat dergelijke kerkvorsten (ja, Serafim van Pireaus ook, ja) samen met hun politieke broodheren een stapje opzij zetten.

    Van Anthimos heb ik nog nooit iets “geestverheffends” gehoord, enkel gewauwel over Skopje, casino’s, een getatoeëerde burgemeester (en -oh gruwel- nog competent ook) en nationalisme. Dus eigenlijk @Bruno niet teveel woorden aan vuil maken.

    Anderzijds is het wel vreemd dat uitspraken zoals op http://www.difernews.gr/articles/2/politiki/58285/mitropolitis-naupaktou-ierotheos-kata-xrusis-augis dan weer niet worden opgepikt.

  2. τι αλλο θελεις , ζεις στην πιο απιθανη χωρα του κοσμου. μπορεις να πιεις καφε σε μια πλατεια και να συναντησεις τον δενδια να ανταλαξεται πληροφοριες . ισως εχει παει και στην Φλαντρα.
    Γαμω την ατυχια μου.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.