12 uur voor Griekenland

Vandaag wordt het Griekse paasfeest gevierd en worden besognes even opzij gezet. Καλό Πάσχα dus, aan iedereen. Blijkbaar heeft de Griekse minister van Financiën Stournaras het heilige licht aan het einde van de tunnel gezien, want hij beweert dat het ergste voor Griekenland voorbij is. Voor de Grieken is het dat zeker nog niet.

Om solidair te zijn met de Griekse bevolking, die pijlsnel aan het verpauperen is, em die het alsmaar moeilijker krijgt, wordt er aanstaande donderdag 9 mei voor de tweede keer de “12 uur voor Griekenland” georganiseerd in de Hallen van Schaarbeek, nabij Brussel. Dit initiatief is gestart door een groep van burgers van verschillende nationaliteiten  die in Brussel wonen en dat solidatiteit en vriendschap wil betuigen aan het Griekse volk in deze tijden van crisis. U kunt er Grieken leren kennen, van de Griekse keuken genieten en een vleugje Griekse cultuur opsnuiven.

Bedoeling van het initiatief is om een positiever beeld op te hangen van Griekenland en van zijn bewoners, want dat beeld heeft de voorbije jaren wel wat averij opgelopen. Er is natuurlijk heel wat gebeurd dat minder fraai is, maar Griekenland blijft nog steeds een mooi land en vele Grieken blijven nog steeds excellente gastheren voor de bezoekers.

12 uur voor Griekenland zal tevens 3 concrete projecten steunen in Griekenland: 1 van  Artsen Zonder Grenzen, Griekenland, om tuberculose (dat door de crisis weer aan een opmars bezig is) te bestrijden, 1 van Make a Wish dat jonge kankerpatiëntjes helpt, en 1 van ELEPAP, de Griekse Vereniging voor Gehandicapte Kinderen, die steeds meer uit de boot dreigen te vallen door de besparingen in de gezondheidszorg.

Het programma vindt u terug op de website. Als ik het goed heb, dan is donderdag een vrije dag, althans in België, wegens Hemelvaart. Een uitstekende tip dus voor een uitstap.

17 thoughts on “12 uur voor Griekenland

  1. Bruno; Voor u en uw gezin eveneens een Καλό Πάσχα van op Kreta Kamares.

    Jef en Marieke

  2. Μ αρεσει το χιουμορ σου. το φως στην ακρη του τουνελ ειναι η καραφλα του Δενδια.αυτη βλεπει ο Στουρναρας, ασε τι λεει.

  3. Καλο Πασχα Bruno, en voor je geliefden en voor alle bloglezers!

  4. Καλο Πασχα Bruno en familie

  5. Καλό Πάσχα, Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη
    vanuit mijn mitato in maasmechelen 🙂

  6. Mm? Dan moeten we elkaar kennen @Europa 😉

  7. dat kan, de beste Grieken van belgie wonen in limburg :)en jij in een buurgemeenten van MM zeker?

  8. Chronia Polla aan iedereen toegewenst!
    Gaat er iemand van jullie naar de 12-uren van Gr?

  9. Eisden. Als ge ooit naar de koinothta daar zijt geweest, dan zijn we elkaar daar tegengekomen 😉

  10. chronia polla ke kala christo … nee ik ga niet

    ik ga wel naar een Kretenzisch optreden van Mamalakis als alles verloopt zoals gepland gaat dat door bij de Griekse zaal van Eisden begin juni
    saki tot dan mss 🙂

  11. Ik hoe wel bij het live optreden van plaatselijke muzikanten. Zoals op 27 april 2013 hebben we O Dias Psarantonis en zijn kleinzoon aan het werk gehoord en gezien in Petrokefali. Dat is een heel andere ervaring dan ergens tussen een paar duizend mensen te zitten op een stoeltje ergens in een of ander groot evenement. Alles was aanwezig , eten en drank , en zelfs de plaatselijke jeugd die nog weet wat dansen is.

  12. wie is deze unieke danser jij toch niet jef?????
    deze film is ook goed
    Trikiklon Minotavros Moires Crete 12_03_2013

  13. @Europa, neen die danser was een hevige fan van Psarandonis, hij begon telkens applaudisseren voor het nummer gedaan was. En Psarantonis heeft er zes maal toe aan de brave man gezegd dat het liedje nog niet ten einde was. Andere muzikanten zouden daarmee nogal wat problemen hebben. O Dias echter niet, een kei van een muzikant juist terug van Australië, en die bewuste avond een Kretenzer onder de Kretenzers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *