20% van de Griekse parlementsleden heeft een wapenvergunning

Ik vertelde u eerder al dat een parlementslid van Gouden Dageraad vorige week was tegengehouden aan de ingang van het parlement, omdat hij een wapen op de passagierszetel van zijn wagen had liggen. Het parlement heeft nu maatregelen genomen om te vermijden dat parlementsleden een wapen mee binnen brengen in het halfrond. Er staan nu metaaldetectors aan de ingang, net zoals in de luchthaven. Gaat het alarm af, dan kijken de bewakers of het parlementslid niet toevallig een wapen bij zich heeft. Is dat het geval, dan moet hij dat afgeven.

Maar voor het geval het parlementslid het wapen niet wil afgeven, dan moet er natuurlijk worden ingegrepen. Alleen is het niet duidelijk wat er dan moet gebeuren, want de bewakers kunnen een parlementslid natuurlijk niet arresteren als hij zich niet aan de voorschriften houdt. Parlementsvoorzitter Vangelis Meïmarakis heeft daar een oplossing voor gevonden. Hij heeft verklaard, in ware Kretenzische machostijl, dat een parlementslid dat weigert zijn wapen af te geven, met hem persoonlijk te maken zal hebben. En hij zal er persoonlijk voor zorgen dat er geen enkel wapen binnen komt. Of zijn dreigement indruk zal maken, is erg te betwijfelen.

In ieder geval heeft de kwestie er voor gezorgd dat de zondagspers op zoek is gegaan hoeveel van de 300 parlementsleden nu eigenlijk een wapenvergunning hebben. Het blijkt dat 60 onder hen een wapen mogen dragen. Namen worden er niet genoemd (hoewel ondertussen al bekend is gemaakt dat ex-premier Papandreou onder de wapendragers is), maar de vergunningen worden uitgesplitst per politieke partij.

Zo heeft Nea Dimokratia 25 parlementsleden (op 129) die een wapenvergunning hebben. Op de tweede plaats staat Gouden Dageraad: 14 van hun parlementsleden (op 18) mogen een wapen dragen. 5 leden van de Communistische Partij (op 12) zijn eveneens gewapend, PASOK heeft 2 parlementsleden met een vergunning (op 33), de Onafhankelijke Grieken hebben er eveneens 2 (op 20) en tenslotte is er 1 parlementslid van SYRIZA (op 71) die een wapen mag dragen.

Vervolgens zijn de wapenvergunning nog eens opgedeeld per streek, en het mag u wellicht niet verbazen dat het voornamelijk parlementsleden uit Kreta zijn, die een wapen mogen dragen. Parlementsleden die hun wapen gebruiken om bijvoorbeeld in de lucht te schieten tijdens een feest, of die uit angst schieten, kunnen niet worden vervolgd.

10 thoughts on “20% van de Griekse parlementsleden heeft een wapenvergunning

  1. iedereen die aan de wettelijke regels van zijn land voldoet mag een wapen bezitten… zaols jij dat beschrijft @Bruno is het alsof alleen maar de Kretenzers wapens mogen dragen en de andere leden dat niet mogen of heb ik dat verkeerd begrepen?…Ik veronderstel dat ze ook de nodige aanvragen hebben ingediend voor hun wapendracht maar het het is een feit dat Kretenzers wapenliefhebbers zijn… en parlamentsleden kunnen toch niet vervolgd worden of ze nu in de lucht schieten of ze bij wijze van spreken tegen de kerkgevel plassen … en geloof me mensen die angst hebben hanteren geen wapens…

  2. Nee @Europa, je hebt me niet goed begrepen. Mijn knipoog naar de Kretenzische parlementsleden was omdat bijna alle Kretenzers wapens dragen. Maar waar ik niet bij kan, is waarom parlementsleden een wapen mee in het parlement moeten nemen. Een metaaldetector voor het parlement… daarmee geven ze bijna toe dat ze misschien niet met de beste bedoelingen dat halfrond binnen stappen.

  3. μονο 20%!! με 100% βλημματα εκει μεσα!!(κλεμμενο αλλα καλο!!)

  4. als dat al niet mag een glockske en een
    ruger revolverke… morgen loopt hij weer rond int gemeentehuis als zijn wapens clean zijn en heeft hij zich twee nieuwe besteld 🙂

  5. 60 op 300 parlementariërs met een wapenvergunning?! dat is… wel dat is… ach, laat ook maar

  6. Is bij een wapenvergunning dan ook een heup of oksel holster inbegrepen? Al die schietpartijen in openbare bijeenkomsten zijn al beangtigend genoeg.Als dan de volksvertegenwoordigers ook nog het goede voorbeeld gaan geven,moeten dan de kleuters ook gewapend naar school gaan zoals in de USA?
    De politiekers hebben security begeleiding want zij zitten opgescheept met ‘les risques du métier’!:) Zwaar en gevaarlijk beroep.

  7. als ik politieker in Griekenland was zou ik ook gewapend rondlopen iedereen haat ze toch, ze vrezen voor hun leven de arme stakkers 🙂 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *