En nog een anti-racistisch wetsvoorstel

Het democratische proces is vorige week al tot een farce geworden met het feit dat in totaal 3 anti-racistische wetsvoorstellen zullen worden voorgelegd in het Griekse parlement. Ter herinnnering: Nea Dimokratia wil dat de bestaande wetgeving wordt aangepast, PASOK en DIMAR, de coalitiepartners, zullen een apart voorstel indienen dat is gebaseerd op het afgeschoten voorstel van minister van Justitie Roupakiotis (een technocraat die voor deze positie was voorgesteld door DIMAR). Onafhankelijke Grieken hebben hun voorstel klaar en tenslotte zal er ook een apart voorstel van de oppositiepartij SYRIZA volgen. Dat laatste zal weldra voor het parlement worden gebracht.

Maar het kan nog gekker. Er is een nieuw anti-racistische wetsvoorstel klaar, van … Gouden Dageraad. Uiteraard heeft hun wetsvoorstel een ietwat ander karakter. Het is namelijk een wetsvoorstel dat er op gericht is om racisme tegen Grieken strafbaar te maken. Racisme tegen Grieken. In Griekenland. Daar is het spook van Weimar weer.

De bedoeling van het wetsvoorstel van de fascistische partij is om het verloochenen van volkerenmoorden tegen de Grieken moet worden strafbaar gemaakt. Dus volgens dat voorstel mag je bijvoorbeeld niet meer ontkennen dat de Turken de Pontische Grieken hebben uitgemoord. Het wetsvoorstel is bedoeld om “het nationale nagedachtenis te bewaren”. Niet vergeten dat Gouden Dageraad ook al haar eigen versie van de Griekse geschiedenis onderwijst aan jonge kinderen.

Verder moeten migraten die Griekenland illegaal binnen komen, harder worden aangepakt, en moeten aanvallen van migranten op Grieken veel strenger worden bestraft. Afgelopen weekend heeft een Pakistani die werkte voor een gynecoloog en zijn vrouw nog zijn werkgevers vermoord, naar verluidt uit blinde religieuze haat. In hoeverre dit bericht objectief is gebracht door de Griekse media, is niet duidelijk. Misschien werd hij wel zwaar uitgebuit door zijn werkgevers die misschien niet eens sociale bijdragen voor hem betaalden, dat laat ik nu in het midden.

Het voorstel komt er ook nog eens in een periode waarin heel wat beroering is ontstaan door het feit dat parlementslid Maria Repousi van DIMAR afgelopen weekend de “dans van Zalongo” als geschiedkundig feit in vraag had gesteld (zoals in het verleden de verborgen scholen tijdens de Turkse bezetting ook al vaker als mythe werden bestempeld).

In ieder geval reageert Gouden Dageraad met haar voorstel tegen het wetsvoorstel dat minister Roupakiotis klaar had, waardoor “Grieken een minderheid in eigen land” zouden worden.

Niet dat dit wetsvoorstel het ooit zal halen, maar we hebben nu 5 wetsvoorstellen voor iets wat een anti-racismewet wordt genoemd, in het Griekse parlement. Ik krijg echt het gevoel dat ik naar een Monty Python sketch zit te kijken. Human Rights Watch tikte Griekenland vorige week al op de vingers omdat de overheid er maar niet in slaagt om 1 éénduidig wetsvoorstel voor het parlement te brengen.

Europa blijft zwijgen.

4 thoughts on “En nog een anti-racistisch wetsvoorstel

 1. @Bruno, Europa doet toch wel wat: Cecilia Malstrom was hier onlangs om te zeggen dat het beter moest en dat de Europese regels over het strafbaar stellen van racisme moeten worden toegepast.

  (europese regels hier: http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/racism-xenophobia/framework-decision/index_en.htm)

  (blog van Malstrom hier: http://blogs.ec.europa.eu/malmstrom/tag/greece/).

  Maar wat moeten ze dan doen: het in het ‘mnimonio’ schrijven? Dan zouden we het pas horen…?

 2. Het zou een idee kunnen zijn, he @Hans? Ik weet ook niet precies wat Europa zou moeten doen, maar eigenlijk vind ik vooral dat ze op dit moment te weinig doen. Malmström doet hier wel goed aan, maar het is 1 eurocommissaris die zoiets dan nog op haar blog schrijft en hoeveel mensen lezen die eigenlijk?

 3. @Bruno. Kan en mag ik hier een stukje kwijt over de idiotie, die GRECOVERY heet, waar je in je tweets terecht veel informatie aan besteed?:

  Boos Griekenland stuurt controleurs naar IMF & ECB

  In Griekenland is woedend gereageerd op het knallende SORRY-rapport van het IMF dat gisteravond eerst lekte en vervolgens direct verscheen. In het rapport (PDF) zegt het IMF ‘OOPS SHIT SORRY’ voor het gevoerde crisisbeleid en geeft direct de politiek de schuld daarvoor. Die impotente ruziemannetjes (m/v) zoals Rutte en Merkel hebben uit angst voor politieke zelfmoord een effectievere redding van Griekenland (door makkelijker meer geld te geven) in de weg gestaan waardoor het land moest voldoen aan voorwaarden waaraan het never nooit niet kon voldoen. Om het land toch bij te staan kneep het IMF iedere keer weer een oogje dicht en stelde -keer op keer- de zaken beter voor dan ze in realiteit waren terwijl het land in feite in ramptempo in elkaar stortte door het gevoerde crisisbeleid. Grieks premier xxx is ziedend. “We hebben gisterenavond nog onze beste rekenmeesters op het vliegtuig gezet om de rekenmeesters die onze rekenmeesters controleerden te controleren.” Grieks MinFin yyy stelt dat de technocraten van de Trojka die het land de facto besturen exact hetzelfde hebben gedaan dat Griekenland jarenlang is verweten: “Onaanvaardbaar gegoochel met de cijfers, een steevaste en bewuste overschatting van de goede zaken en een evenzo ernstige onderschatting van de mogelijke tegenvallers”. Het Grieks ministerie wil nu samen met collega’s uit Portugal en Cyprus een herstelprogramma op papier zetten, tezamen met strikte voorwaarden, om de ramptoestand bij het IMF en de ECB te verbeteren. De instellingen zullen iedere maand onderworpen worden aan een stringente controle alvorens er besloten wordt of de rekenmeesters nog welkom zijn in Griekenland. MinFin yyy: “Geen cent meer naar het IMF, de ECB en de EU. We willen alle door foutief crisisbeleid verloren geld terug! MET! RENTE!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *