Waarom werd ERT gesloten?

Ontslagbrief van de ERT-werknemers

Ontslagbrief van de ERT-werknemers

Afgelopen weekend was ik nog een keertje bij ERT op bezoek, want ik help bij het draaien van een documentaire over de sluiting van de openbare omroep. De werknemers willen heel graag dat hun verhaal wordt gehoord.

Ze stopten me een kopie van hun ontslagbrief in de hand, die wellicht heel wat Grieken koude rillingen zal doen krijgen. De manier waarop het ontslag wordt aangekondigd, laat zien hoe men te werk zal gaan om ambtenaren en werknemers bij openbare bedrijven de deur zal uit sturen.

In de eerste paragraaf staat dat de ERT NV wordt opgeheven. De werknemers zijn derhalve ontslagen sinds 11 juni 2013. Vanaf 17 juni zou de ontslagvergoeding van twee maandlonen op een bankrekening bij Alpha Bank worden gestort.

Punt 2 in de brief is wel vreemd: de werknemers zijn, ondanks het feit dat ze zijn ontslagen, nog steeds verantwoordelijk voor het materiaal dat ooit aan hen is toegewezen. Dus dat materiaal moeten ze dan ook bewaken. Dit lijkt heel erg moeilijk te rijmen met de beslissing van minister van Financiën Stournaras vorige week, die had gevraagd dat de werknemers het gebouw zouden verlaten.

De ontslagbrief verklaart wel niet waarom ERT nu eigenlijk moest worden gesloten. De werknemers zelf geven toe dat er heel wat misbruik van fondsen was en dat heel wat mensen via politieke beslissingen bij de omroep zijn binnen geraakt. Die laatsten zijn nu natuurlijk niet te zien, nu er nog steeds via het internet wordt uitgezonden.

Maar onderstaan videofragment toont misschien wel waarom ERT uit de lucht moest. Een lid van Nea Dimokratia verklaart op het locale TV-station Center van Kavala dat ERT dicht moest omdat de journalisten van de openbare omroep de laatste tijd niet bereid waren om de wettelijke pogingen van de regering om de maatregelen die door de trojka werden opgelegd, te steunen. Laten we het er maar op houden dat de man uit eigen naam sprak.

Wat ik echter hoorde van andere mensen binnen ERT, is dat er een spelletje werd gespeeld om de oligarchen binnen het Griekse medialandschap nog meer macht en geld te geven. Hoezo?

Op 30 juni (eergisteren dus) werden de digitale televisiefrequenties in een openbare aanbesteding te koop aangeboden. Normaal gezien zou ERT 3 digitale frequenties toegewezen kregen, waarvoor het niet moest betalen, als openbare omroep. De overige frequenties, 4 nationale en 2 regionale, zouden te koop worden aangeboden aan de hoogste bieder, die wellicht de eigenaars van de privézenders zijn.

Na de sluiting van ERT, krijgt de openbare omroep vanaf augustus nog 1 frequenties. De andere 2 (van de oorpsronkelijke 3) zullen ook te koop worden aangeboden aan de oligarchen en eigenaars van de zenders, die daardoor hun invloed in het medialandschap zien toenemen. De timing van de sluiting van ERT is dus niet toevallig.

Wanneer de frequenties zijn toegekend, moeten de bedrijven die ze hebben gekregen, zorgen dat er zo snel mogelijk digitale transmitters en antenne-systemen installeren. In totaal gaat het om 156 antenne-systemen en 780 transmitters voor heel Griekenland. Die dingen moeten natuurlijk worden aangekocht en na het toekennen van de frequenties hebben de bedrijven slechts 3 maanden de tijd om alles te installeren, anders zijn ze hun frequenties kwijt. De frequenties zullen worden toegekend eind augustus, op het moment dat ERT officieel nog steeds gesloten zal zijn, want de opening van de nieuwe entiteit is voorzien in oktober. Daardoor heeft de openbare omroep geen tijd om de antenne-systemen en transmitters te bestellen (want die liggen niet zo maar ergens klaar), en daardoor dreigt hij dus ook de ene frequentie waar hij nog recht op heeft, kwijt te spelen. Waardoor de privéspelers die nog snel kunnen meenemen.

Vervolgens is er nog het verhaal van de productiehuizen. Bij ERT werden heel wat programma’s binnenshuis gemaakt. Volgens de plannen van de regering zou dat afgelopen zijn van zodra de nieuwe entiteit een feit is. De openbare omroep zou enkel nog nieuws maken en de rest van de programma’s zouden bij productiehuizen worden besteld.

Nu zijn de Griekse productiehuizen allemaal in handen van de eigenaars van de privézenders, de oligarchen. De werknemers van de productiehuizen zijn al maanden niet meer uitbetaald, want de privézenders zitten allemaal in geldnood. Wie TV kijkt in Griekenland, heeft dat al lang begrepen: we worden om te oren geslagen met heruitzendingen van series die 10 jaar of meer geleden zijn gemaakt, ofwel met goedkope Turkse series. De werknemers van de productiehuizen hebben echter de bevestiging gekregen van hun directie dat ze zich geen zorgen hoeven te maken: vanaf oktober zullen ze worden betaald via NERIT (vooralsnog blijft dat de naam).

Duidelijker hoeft het niet te zijn, neem ik aan. ERT mag dan inderdaad vele problemen hebben gekend, maar de openbare omroep is geslachtofferd om de eigenaars van de privézenders rijker te maken. Diezelfde eigenaars zijn goed bevriend met politici binnen de regering, en hun namen staan vaak ook nog eens op de Lagarde-lijst. De parlementaire onderzoekscommissie rond die lijst doet ondertussen al een tijdje niets meer behalve ruzie maken, en probeert de aandacht af te leiden naar voormalig minister van Financiën Papakonstantinou, die blijkbaar moet worden geslachtofferd, zodat de andere namen die op de lijst staan, buiten de aandacht blijven.

Er stinkt iets hier in Griekenland.

 

9 thoughts on “Waarom werd ERT gesloten?

  1. Ja @Bruno, zo heeft de fascist Berlusconi ook 90% van de media in z’n handen gekregen.En daarmee een wurggreep op het politieke bestel.Ondanks een reeks veroordelingen voor een reeks strafbare feiten, kan hij op dit ogenblik met één vingerbeweging iedere( ook de huidige)regering doen vallen.Daar zitten we nu echt op te wachten in Europa.Italië – zeg Berlusconi – is krankzinnig genoeg lid van de G9.

    Toch hoop ik géén van Griekse oligarchen met een straat zendvergunningen in de hand, die politieke aspiraties heeft?

  2. Ben ik de enige die een parallel zie tussen “goedbedoelende-maar-klungelende” Gorbatsjov, opgevolgd door Jeltsin, die uiteindelijk een marionet werd van de oligarchen, die op hun beurt opzij geschoven werden door ene Poetin?
    Er staan Griekenland met Gazprom-of-zoiets nog mooie tijden te wachten. Maar eerst enkele terroristen om de nationale eenheid te herstellen?

  3. Wat betreft Berlusconi en zijn media-imperium, zie het Piano di Rinascita Democratica (sorry, in het Italiaans):

    http://it.wikipedia.org/wiki/Piano_di_rinascita_democratica

    Het dateert van toen Berlusconi lid was van de fascistische en terroristische P2-loge in de jaren ’70. Fascistisch en terroristisch ,kom nou? Nee, ik overdrijf niet, leest u zelf maar na (ditmaal in het Nederlands):

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Propaganda_Due

    Het Piano di rinascita omvatte ondermeer een actiepunt dat de overname en manipulatie van de massamedia bevatte. Een geslaagde operatie, blijkt terugblikkend. In welke mate sluit het Griekse verhaal bij deze filosofie aan?

  4. @Stijn.Golden Dawn rolt het fascistische tapijt met de hier algemeen bekende middelen, al verstikkend over Griekenlamd uit.Als een machtshongerige oligarch a la Berlusconi via een overheersend aantal licenties en dus zenders dagelijks fascistische propaganda de ether in gaat toeteren zou het in het politiek zeer wankele tot Untermensch gemaakte Griekenland wel eens zomaar gepiept kunnen zijn met wat we nu nog de restanten van Democratie zouden kunnen noemen.Kunnen we de hele dag Metaxa drinken.

  5. Zo is het helemaal Aleko, maar als je zoiets durft beweren wordt je gebrandmerkt als communist of conspiracy nut. Gewoon omdat de meerderheid van de bevolking versuft is en haar (al dan niet recente) geschiedenis niet kent/begrijpt (of niet wil kennen/begrijpen).

    Gladio is nooit weggeweest. Griekenland is een laboratorium. De rest volgt.

  6. Tja, de oude Romeinen (panem et circenses) zijn terug: voetbal/sport en soaps, meer moet er niet zijn om het volk zalig dom te houden. Al lijkt dat in Brazilië wat op zijn grenzen te stoten, het voetbal dan toch.

  7. Er zit wat in je parallellen, @Bertinos. Hoewel ik Papadimos niet meteen met Jeltsin zou vergelijken 😉

  8. @Bertinos, dan was ERT sluiten toch geen goede zet. Zowat alle sport was daar te zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *