Enkel ambtenaren met hoge kwalificaties

Simos Kedikoglou in zomerse sferen

Simos Kedikoglou in zomerse sferen

Misschien kent u de man op deze foto wel: op 11 juni om 16:00 kondigde hij namelijk de sluiting van de “zondige” en “verspillende” omroep ERT aan. Het gaat om de regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou, zoon van een voormalig minister, en in een vorig leven nog presentator van een “lifestyle”-programma op TV en ook nog journalist geweest. Als journalist is hij sinds gisteren geschrapt uit het bestand van de vakbond.

Simos Kedikoglou, die in mei 2013 nog een aantal mensen aan een baantje had geholpen bij ET3, de regionale tak voor Thessaloniki van de openbare omroep. Zoiets wordt in Griekenland “rousfeti” genoemd. Het was niet de eerste keer dat Kedikoglou zich aan deze praktijken bezondigde. Hij had eerder ook al een journaliste uit Aliveri, in Euboia, aan een baan geholpen als speciaal adviseur bij ERT. Een baan waarvoor ze 3000 euro per maand opstreek, zonder dat ze verplicht was om ook maar 1 been in het omroepgebouw binnen te zetten. Reden: de journaliste stond op de kieslijst van Nea Dimokratia, maar was niet verkozen geraakt tijdens de verkiezingen in 2012.

Aan de zijde van de regeringswoordvoerder staat de levensgezellin van Kedikoglou: een blondine met kwalificaties. Althans, dat vermoed ik, want de vrouw, genaamd Adamantia Kollia heeft in mei officieel een positie gekregen op het politieke kantoor van haar minnaar, zoals onderstaand fragment uit het staatsblad toont (we mogen blij zijn dat Georgos Papandreou het zo ver gekregen heeft dat al deze benoemingen te bekijken zijn op de website van Diavgeia.

kedikoglou

Ondanks de inmenging van de trojka, lijkt er aan het “rousfeti”-gedrag van de Griekse politici helemaal niets te zijn veranderd. En de Griekse bevolking ziet dat ook. Dat lijkt me dan ook de enige verklaring te zijn waarom er nog Grieken zijn die in de opiniepeilingen verklaren dat ze voor Nea Dimokratia zullen stemmen bij de komende verkiezingen.

Ik vermeldde zonet de kwalificaties van de mevrouw aan de zijde van Simos Kedikoglou. Daar bedoel ik niets seksistisch mee. Maar er moet toch wel een reden zijn waarom ze de baan op het politieke kantoor van Kedikoglou aangeboden heeft gekregen. Net nu heeft minister van Structurele Hervormingen, Kyriakos Mitsotakis, namelijk aangekondigd dat er dit jaar ongeveer 15.000 ambtenaren moeten worden ontslagen en tegen eind 2014 nog eens zo veel. Niets nieuws, dat wisten we al. Maar hij vertelde er bij dat ambtenaren die kwalificaties hadden, niets te vrezen hadden. Het gaat dan over kwalificaties waarvoor ze in het verleden nog bonussen kregen: computerkennis, een postuniversitair diploma, kennis van vreemde talen en zo meer.

Ik zal niet betwisten dat mevrouw Kollia die kwalificaties niet heeft, maar ze hadden haar dan toch op zijn minst een job kunnen aanbieden op een andere dienst, zodat het echt niet te veel in het oog zou springen. Maar ook die schaamte zijn de Griekse politici ondertussen al voorbij.

De Griekse oppositiepartijen mogen staan brullen dat Griekenland een kolonie is geworden van Berlijn of Brussel, maar dit soort rousfeti toont aan dat er duidelijk nog genoeg manouvreerruimte binnen de Griekse politiek is om de oude gewoontes vol te houden. Dus het zal wel zo’n vaart niet lopen met die kolonialisering?

6 thoughts on “Enkel ambtenaren met hoge kwalificaties

  1. De Griekse politici slagen er prima in om de aandacht af te lijden door de trojka, Brussel en Duitsland als gemeenschappelijke vijand aan te wijzen. Het griekse volk trapt erin en richt haar woede op deze boosdoeners. En de politici kunnen ongemoeid doorgaan met het spekken van de eigen portemonnee en die van hun vriendjes. De Europese politici zal het ook niets interesseren. Zij zijn immers bezig met het redden van Griekenland en het strelen van hun eigen ego’s. Het gewone volk is en blijft het lulletje.

  2. ik twijfel ook niet aan de kwalificaties van mevr…. 🙂 ach wat ze in Griekenland doen met de benoemingen op politiek vlak en dat vriendjespolitiek gebeurd hier ook, alleen dat ze dat hier beter camoufleren… of niet??????

  3. Ondertussen heeft mevrouw Kollia ontslag genomen. Uiteraard blijft onze regeringswoordvoerder op post.

  4. Gelijk heb je @Europa.Bij Trojka en in héél de EU zelfde systeem.We noemen het alleen een anders en kleden het misschien wat geraffineerder en subtieler in.Tuurlijk protesteren ze van vanuit Brussel/Straatsburg niet tegen Griekse offenders.Ze kijken wel uit.

  5. Europa,

    Zijn er, volgens jou, wel fundamentele verschillen tussen GR en België ?

  6. ondanks de culturele verschillen kaliopi blijven politiekers overal hetzelfde, alleen de ene misbruikt zijn positie beetje meer dan een andere…en omdat we het hier hebben over benoemingen,in Griekenland is de famillieband veel sterker en drm helpt iedereen elkaar aan een fijn baantje…en zoals je weet, wat een Griek ook doet, ze gaan altijd tot het uiterste…en nu ook… tot het uiterste alles gestolen van elkaar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *