Kostas Vaxevanis en de Lagarde-lijst

De aandacht was voldoende afgeleid: de Griekse media houdt zich vrijwel uitsluitend bezig met het verschijnsel Gouden Dageraad, waardoor heel wat andere zaken onder de radar blijven. Neem nu de rechtszaak tegen Kostas Vaxevanis. Eerder dit jaar werd de onderzoeksjournalist vrijgesproken nadat hij voor het gerecht was gedaagd omdat hij in zijn tijdschrijft Hot Doc de lijst met namen had gepubliceerd die op de Lagarde-lijst stonden. U weet wel: de lijst met mensen die een rekening hadden bij het HSBC filiaal in Genève. De redenering van de openbare aanklager luidde dat Vaxevanis de privacy had geschonden van die mensen, maar daar ging de rechter dus niet in mee.

De openbare aanklager liet het er niet bij, er zou niet genoeg bewijs zijn geweest dat Vaxevanis onschuldig was, en er moest een nieuwe rechtszaak komen. Die was gisteren, onder zo goed als geen belangstelling van de Griekse media. Gouden Dageraad doet goed dienst als bliksemafleider.

Maar misschien was er ook niet zo veel te rapporteren? Want na een paar uurtjes besloot de rechter om een pauze in te lassen van een paar minuten. Die pauze gaat nu een paar weken duren, want pas op 21 oktober zal de rechtbank een beslissing nemen wanneer het proces zal worden verder gezet. Het wordt ondertussen wel een smakeloze grap, zeker als je bedenkt dat het onderzoek naar de Lagarde-lijst waarschijnlijk gewoon zal stoppen.

Een hooggeplaatste ambtenaar bij het minister van Financiën heeft namelijk gezegd dat er op een bepaald moment een streep moet worden getrokken onder al die onderzoeken, zeker als ze al zo lang nergens toe hebben geleid. Dat betekent namelijk dat ze nooit ergens toe zullen leiden. Het mag ons niet meer verbazen: ook hier weer 1 zondebok, Georgos Papakonstantinou, die moet worden geofferd, net zoals Akis Tsochadzopoulos als enige de gevangenis in gaat en dat moet dan maar volstaan.

Ondertussen staat de regering zich wel op de borst te kloppen dat de democratie haar werk doet, omdat Gouden Dageraad nu wordt aangepakt. Dat zijn natuurlijk makkelijke slachtoffers, want het is duidelijk dat het om criminelen gaat. Alleen geloven nog heel weinig Grieken iets van het hele circus. En zullen ze blijven stemmen voor extremen. Want het zogenaamde midden, de democratische boog, heeft alle geloofwaardigheid verloren.

One thought on “Kostas Vaxevanis en de Lagarde-lijst

  1. Ik hoop dat de internationale bond voor journalisten en de internationale pers hem blijven volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.