Festival van Solidariteit en Alternatieve Economie

2de Festival van Solidariteit en Alternatieve Economie

2de Festival van Solidariteit en Alternatieve Economie

Vandaag begint in Hellinikon, de Atheense voorstad waar de oude luchthaven gelegen is, een driedaags festival van solidariteit en alternatieve economie (meer informatie hier). Tot voor een paar jaar zou een dergelijk initiatief bestempeld zijn geworden als sympathiek, maar toch wel wat naief.

Maar de crisis moet de mensen creatief maken en in Griekenland is dat nog meer nodig dan elders. De enige manier om de crisis hier het hoofd te bieden en om te overleven, is door de handen in elkaar te slaan. Er zijn een heleboel initiatieven van mensen die mekaar ondersteunen, die buiten het normale economische model vallen. De mensen van The Omikron Project (een groepje mensen die elke woensdag samen komen in het Omikron café in het centrum van Athene) hebben ze op hun website al eens allemaal opgesomd.

Een aantal vertegenwoordigers van die bewegingen komen dus op het festival samen dat vanmiddag begint. Ze geven raad hoe je zelf kunt deelnemen, welke initiatieven ze zelf hebben genomen in een poging om te overleven. Het gaat om simpele dingen: opnieuw leren je kleren te herstellen, diensten uitwisselen, alternatieve munteenheden gebruiken, en zo meer.

Er zullen theoretische discussies worden gehouden, maar mensen zullen ook hun ervaringen delen. Zo is er een afdeling van VIO.Me het bedrijf in Thessaloniki dat failliet was verklaard, door de werknemers is overgenomen en dat nu weer draait. Of de Efimerida Ton Syntakton, een krant met ontslagen werknemers van Eleftherotypia die ook geheel zelfbedruipend werken.

Het is een beetje een bont programma, met dingen die niet allemaal onder 1 noemer zijn te vatten, behalve dan deze: een andere wereld is mogelijk (waarin we het met heel wat minder zullen doen dan we tot nu toe gewend zijn geweest). Zoals de mensen van Iliosporoi (zonnebloemzaadjes) dat in een documentaire hebben vastgelegd, die hieronder te zien is met Engelse ondertitels (zie onderaan de post indien u er niet in geslaagd bent om de ondertitels aan te zetten).

Ondertitels hier aan zetten:

Capture

2 thoughts on “Festival van Solidariteit en Alternatieve Economie

  1. Mooi nieuws dit Bruno, mooi nieuws. Wie weet zullen de Grieken straks voorop lopen als het complete financiële systeem in elkaar is klapt. Zij zijn immers nu al bezig met een alternatief, waar de rest van de wereld nog steeds vast houdt aan waardeloos papiergeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *