Tilos

Tilos: niet meteen het bekendste eiland van Griekenland. Tot voor gisteren, wisten zelfs heel veel Grieken niet eens waar het eiland lag (ik bespaar u de zoektocht: het ligt ten noordwesten van Rhodos, net boven Chalki Рhet is ̩̩n van de Dodecanese eilanden)?
Hoe komt het eiland opeens op de kaart? Vanochtend, bij het krieken van de dag, heeft de burgemeester van het eiland namelijk een homo en lesbisch koppel in de echt verbonden. Op zich is dat niet verboden: de Griekse wetgeving zegt namelijk niet dat een huwelijk tussen 2 personen van hetzelfde geslacht niet met elkaar kunnen trouwen. En van dat gaatje in de wetgeving, is dus gebruik gemaakt.
Het zal u niet verbazen dat er enorm veel reactie komt vanuit de Griekse Orthodoxe Kerk (hoewel de aartsbisschop van Athene en heel Griekenland opvallend op de achtergrond blijft). En de voorzitter van het Opperste Gerechtshof heeft zelfs gezegd dat de burgemeester van Tilos de wet heeft overtreden. Hij had gisteren zelfs een brief gestuurd waarin hij de burgervader uitdrukkelijk verbood om mensen van hetzelfde geslacht te trouwen. Ook daar is dan weer reactie op gekomen, want de man is zijn boekje te buiten gegaan. Er is trouwens geen enkele wet gebroken.
Maar dat wordt de komende dagen weer voer voor de gerechtsspecialisten. Opvallend hoe die nieuws trouwens alle corruptieschandalen overschaduwt in de pers. Het lijkt me toch dat de men zijn prioriteiten niet helemaal op een rijtje heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *