Griekse nationale feestdag – exclusief feestje

Select groepje genodigden

Select groepje genodigden

Mensen die hier al langer langs komen, weten ondertussen dat 28 oktober een nationale feestdag is, waarop Griekenland viert dat het is meegesleurd in de Tweede Wereldoorlog. De vlaggen worden bovengehaald en er wordt gemarcheerd, zowel door scholieren van de middelbare school, als door het leger en andere geüniformeerden.

In Thessaloniki wordt er nog een dagje extra gevierd, want de stad werd bevrijd van het Turkse juk op 26 oktober, toevallig de dag dat de patroonheilige van de stad, Agios Dimitrios, wordt gevierd.  Dus daar werd gisteren al gevierd, en de feestelijkheden begonnen al direct met flink wat gerommel. De prefect van Macedonië, Apostolos Tzitzikostas, nodigde namelijk Gouden Dageraad uit op de feestelijkheden. Dat leidde tot een snelle reactie van de burgemeester van Thessaloniki, wijnboer Yiannis Boutaris, die zei dat hij dan niet zou komen. De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend en de burgemeester zal uiteindelijk wel gaan, niet in het minst omdat Tzitzikostas zijn neefje is.

Maar de linkse partijen DIMAR, SYRIZA en KKE komen niet. Tzitzikostas begreep dat zijn uitnodiging aan Gouden Dageraad misschien niet de beste beslissing was, omdat er een onderzoek loopt tegen de partij om ze te categoriseren als criminele organisatie. Hij probeerde de meubelen te redden door te zeggen dat hij de wet volgde en dat het toch ook niet kon om PASOK niet uit te nodigen indien duidelijk zou zijn dat die partij een criminele organisatie is, wegens het feit dat ex-minister Tsochadzopoulos achter de tralies zit. Het sofisme is in Griekenland uitgevonden, zoals u weet.

De stunteligheid van Tzitzikostas lokte een reactie uit van zijn partij Nea Dimokratia, die vond dat hij een “gkafa” had gedaan, een stommiteit. En dat hij die probeerde te corrigeren met een andere stommiteit. It takes one to know one. Nea Dimokratia verwacht nu dat Tzitzikostas een en ander herroept.

Het is allemaal mooi vertier, maar normaal gezien moet een nationale feestdag een dag zijn voor alle Grieken. Dat is dit jaar weer niet het geval. Na de opstootjes van 2011 wordt de bevolking ver weg gehouden van de parades van scholieren en leger. Dat was vorig jaar al het geval, en dit jaar ook weer. De nationale feestdag is verworden tot een schertsvertoning waar politici, kerk en leger zichzelf in de bloemtjes zet. Het viel me op dat dit jaar heel wat minder Griekse vlaggen de balkons sieren. Er schiet echt niet veel meer over waar de gemiddelde Griek nog trots kan op zijn.

O ja, en de legervoertuigen en gevechtsvliegtuigen nemen weer deel aan de militaire parade. Georgos Papandreou had die in 2010 uit parade gelaten, waarmee toch al gauw rond de 3 miljoen euro werd bespaard. Maar ijdeltuit Dimitris L. Avramopoulos wil ze er nu toch weer in. Geen nood: de brandstof is gesponsord door de oligarchenfamilie Vardinoyiannis, die afgelopen zomer nog een boete van 240 miljoen euro zag nietig verklaard worden door de overheid. Een kleine wederdienst was dus wel op zijn plaats.

Vandaag waren er al kleine opstootjes in Thessaloniki, waar leerkrachten protesteerden tegen de besparingen in het onderwijs. Morgen is er de optocht in Athene. Ik verwacht weinig reactie. De Grieken hebben er geen zin meer in om nog de straat op te komen om uiting te geven aan hun ongenoegen.

One thought on “Griekse nationale feestdag – exclusief feestje

  1. de mensen op de foto lijken wel leden van een of andere duistere organisatie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *