Stemmen voor een atheïst? Nee toch! Stel je voor!

De laatste opiniepeilingen laten steevast zien dat SYRIZA de komende verkiezingen gaat winnen. Parlementaire verkiezingen worden er voorlopig nog niet gehouden in Griekenland. Die zijn pas voor 2016 voorzien, maar de kans is groot dat ze vroeger zullen worden gehouden. In februari 2015 loopt de tweede termijn van president Papoulias af en dan moet 2/3 van het parlement instemmen met een nieuwe kandidaat. In 2009 heeft PASOK, toen nog als oppositiepartij onder leiding van Georgos Papandreou, er al eens mee gedreigd om nieuwe verkiezingen te forceren omdat de partij niet wilde instemmen met een nieuwe ambtstermijn voor Papoulias, toch nog steeds een PASOK-oudgediende. Dit keer doet SYRIZA net hetzelfde. Er moeten 200 parlementsleden worden gevonden die voor een nieuwe presidentskandidaat en als SYRIZA dreigt de boel te saboteren, dan zit het er niet in dat de regering Samaras overeind blijft. Na een derde poging moeten er nog 180 parlementsleden worden gevonden die instemmen, en als dat niet lukt, dan moet de zittende president nieuwe parlementsverkiezingen uitschrijven.

Bij Nea Dimokratia gonst het van de geruchten. Er zou een regeringsherschikking aan komen. Samaras zou toch overwegen om in het najaar van dit jaar vervroegde verkiezingen te houden. Wat er precies zal gebeuren, weet niemand. Maar in ieder geval wordt het tijd om de spin doctors weer aan het werk te zetten, om Alexis Tsipras zo verdacht mogelijk te maken bij de kiezers.

De voorzitter van SYRIZA is kandidaat van de radicale linkse partijen voor de positie van voorzitter van de Europese Commissie. Het is wellicht in die hoedanigheid dat hij gisteren is gaan spreken op een debat van de Nederlandse partij SP. Ik ben zelf niet thuis in de Nederlandse politiek, maar regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou beweert dat die partij maoïstisch, marxistisch en leninistisch is. Ik wist niet dat er anno 2014 nog dergelijke partijen bestonden. Buiten Griekenland dan. In het verleden konden de Griekse stemplichtigen nog bang worden gemaakt dat de communisten hun kinderen zouden opeten of hun huizen in beslag zouden nemen. In een jaar waarin de liberalen huizen in beslag nemen, snijdt dit argument nog weinig hout.

En dus wordt dat andere element er bij gehaald dat toch zo belangrijk zou zijn voor de Griekse identiteit: de religie (zie ook de vorige post). Vanochtend verklaarde een lid van SYRIZA op televisie dat Tsipras een atheïst is. Wel, dat was mooie munitie voor een tegenaanval van Nea Dimokratia. Er volgde een persbericht waarin werd gezegd dat het Tsipras’ volste recht was om atheïst te zijn, maar hij moest dan toch aan het Griekse volk duidelijk maken waarin hij dan wel geloofde. Want God is steeds aan onze zijde, laten we wel wezen. Toen de directeur van het ziekenhuis Aglaia Kyriakou vorig jaar werd gearresteerd nadat hij smeergeld had aangenomen, verklaarde hij voor de camera dat hij gelooft in God en in de justitie. Industrieel  Manolis Karamolegkos werd vorige week ontvoerd, maar werd al weer snel bevrijd, vooral omdat zijn ontvoerder ongelofelijke amateurs waren. Maar Karamolegkos zelf is er rotsvast van overtuigd dat zijn geloof in God hem bevrijd heeft. Premier Samaras, die is van een nog ander allooi. De Griekse premier heeft ongeveer een jaar geleden zowaar een gesprek gehad met de Almachtige, althans dat beweerde hij. En natuurlijk moest de hulp van God begin dit jaar ook worden ingeroepen door premier, president en wie dan ook om er voor te zorgen dat Griekenland dit jaar uit de crisis klimt.

En nu blijkt dat de oppositieleider niet in die God gelooft? Dan wordt het wel erg moeilijk om gered te worden. En mocht dit argument nog niet overtuigend genoeg zijn, dan is er volgens het persbericht van Nea Dimokratia nog steeds het officiële programma van SYRIZA dat voorziet dat diegenen die zich orthodoxe christenen noemen, een speciale belasting zullen moeten betalen (ja, een belasting die onder Turks juk “charatsi” werde genoemd).

Het wordt steeds moeilijker om te geloven dat het 2014 is…

12 thoughts on “Stemmen voor een atheïst? Nee toch! Stel je voor!

  1. @Bruno.De Nederlandse Socialistische Partij is net zoals het Griekse SYRIZA in zijn onstaan een gefractioneerde partij, waarin inderdaad een aantal politieke stromingen samen gekomen zijn.Die negentiende eeuwse ideologiën welke je
    noemt spelen geen enkele rol in deze moderne partij.De tegenstanders trekken echter nog steeds alle registers open om mijn partij op deze manier zwart te maken.Een partij welke met 16% van de stemmers, de tweede grootste partij van het land is.

  2. @Bruno, dit is (weer) zo’n artikel van je dat je had moeten kunnen voorlezen in het vroegere radio 1 programma (op zondagavond) ‘de toestand is ernstig maar niet hopeloos’. 😉 De Griekse politici, als het niet zo ernstig was, kan je er mee blijven lachen.

  3. Hallo Tzimis,
    Ik heb een foto van mezelf samen met een Hindu priester in een Hindu tempel. Ben ik dan plots een Hindu ??

  4. Het is toch niet te geloven, alsof er geen ergere ploblemen zijn!
    De enige goden die Griekenland niet “verlaten” hebben zijn de weergoden.

  5. Rob! ja voor ons grieken wel.je bent een Hindu.

  6. Aan het schilderijtje op de achtergrond te zien is het mogelijk wel een “kindervriend”

  7. In mijn beginjaren in Griekenland, vanaf 2001, moest ik regelmatig aangeven welke godsdienst ik had. Stelselmatig zei ik GEEN. Maar dat kon niet, er moest iets staan op het papier. Christen, katholiek, atheist,…nee, boeddhist dan? daar voel ik me door mijn jarenlange studies en verblijf in India/Nepal, het meest mee verwant. Nee ook dat wilde ik niet. Ik wilde GEEN. Omdat dat geen optie was,liet ik ze maar Christen invullen…je wil ook wel eens naar huis…Wat ik wel vind hoeft niet op een formulier te staan. Maar ik denk dat de problemen van Tsipras iets groter zijn…of zouden er toch meer atheisten in Griekenland zijn dan Samaras ons wil laten geloven…

  8. Ἄφετε Ï„á½° παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. [Ματθ. ιθ’ 14]
    ερωτηση , οι αλλοι που δεν εχουν το Θεο τους, πως λεγονται.

  9. ορθολογιστές, @tzimis

  10. ergens anders kreeg ik de antwoord, schijnheilig.

  11. “Ik ben orthodox, maar geloof niet in God”: méér dan eens uit een Griekse mond gehoord. Tsipras moet gewoon het eerste wat luider zeggen :-p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *