Boze actievoerders steken tolhuisje in brand

Afgelopen vrijdag is de tol op de autosnelwegen in Griekenland weer flink de hoogte in gegaan. Heen en terug van Athene naar Thessaloniki kost nu ondertussen 56 euro aan tol alleen al. Op bepaalde tolpoorten moet je opeens 60% meer betalen. Doe daar nog eens gemiddeld 160 euro aan benzine bij, en het is vaak al goedkoper om met het vliegtuig de reis te maken. Ook de tol van Athene naar Patras is duurder geworden. Alleen: de weg naar Patras is nog steeds in aanbouw. Je betaalt dus voor iets waarvoor je niets in de plaats krijgt.

Nog iets vreemds: 2 maanden geleden heeft de Europese Commissie het licht op groen gezet om fondsen vrij te maken om de werkzaamheden aan de wegen verder te zetten. Die waren gestopt wegens de crisis. Europees Commissaries Johanns Hahn heeft  2,97 miljard euro vrijgegeven om de aannemers weer aan het werk te zetten. De Griekse staat heeft diezelfde aannemers nog eens met 350 miljoen euro (geld van de belastingbetaler) vergoed voor de vertraging die de werkzaamheden hebben opgelopen.

De tolverhoging komt niet in de Griekse schatkist terecht, want alle tolwegen zijn al verkocht en zijn in handen van de aannemers die de wegen hebben aangelegd, in de meeste gevallen de Griekse oligarchen die ook nog eens aandelen hebben in de privé televisiezenders die eerder in 2013 gratis een digitale frequentie hebben gekregen. Tussen 2008 en 2013 hebben ze alleen al met de tol een omzet gedraaid van 1,3 miljard euro. Niet slecht in een crisis.

Actievoerders aan de tolpoorten van Afidnes

Actievoerders aan de tolpoorten van Afidnes

De bewoners die in de buurt van de tolwegen wonen, zijn woedend. Er zijn zo goed als geen alternatieve wegen en vele mensen zijn gedwongen om door een tolpoort te rijden om te gaan winkelen, om hun kinderen naar school te brengen, om naar de dokter te gaan, of om naar hun werk te gaan. Voor sommigen kan de tol die ze op die manier moeten betalen, al gauw oplopen tot 50 euro per maand.

Uit protest hebben actievoerders gistervanavond een tolhhuisje aan de tolpoorten van Malakassa, ten noorden van Athene, in brand gestoken. Het zag er allemaal nogal indrukwekkend uit, maar er zijn gewoon een paar autobanden in brand gestoken en nadien is er dus 1 tolhuisje gesneuveld, van de toegangsweg naar de grote autosnelweg richting Thessaloniki. Boze buurtbewoners hebben die autosnelweg wel even geblokkeerd voor 10 minuten. Nadien zijn de actievoerders naar de tolpost van Afidnes getrokken om daar te protesteren. Deze tolpoorten zijn in handen van de rijke familie Bobolas, die ook nog eens aandelen heeft in de televisiezender MEGA (misschien daarom dat het voorval niet op deze zender te zien was gisteren) en in de goudmijn van Skouries in Noord-Griekenland.

Het protest doet terugdenken aan 2011, toen de beweging “Ik betaal niet” ontstond. Dat was naar aanleiding van verhoging van de tol destijds, en heel wat bestuurders weigerden toen te betalen en openden de slagbomen aan de tolpoorten met hun handen. De overheid kon niet ingrijpen, want de tolpoorten zijn privé eigendom. Dat was toen de aanleiding tot grote protesten voor het parlementsgebouw.

Of het voorval van gistervanavond aanleiding zal geven tot meer protest, is op dit ogenblik nog niet zeker. Maar het feit is dat de Grieken dag na dag alsmaar kwader worden. En dat terwijl er overal in Europa hoera-berichten de ronde doen dat Griekenland geen derde hulppakket nodig heeft, of dat het primaire surplus zo groot zal zijn dat men verrast zal zijn.  Ik vrees dat de grote verrassing in mei in het stemhokje te zien zal zijn.

9 thoughts on “Boze actievoerders steken tolhuisje in brand

  1. een tolhuisje maar. wij hebben zo veel nog. Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες.

  2. Het begint met een tolhuisje, maar waar zal het eindigen. Er zijn nog meer landen waar ze van mening zijn dat ze door de staatsinfrastructuur te vernietigen,af te branden etc, hun gram kunnen halen.Idioten een ander woord heb ik er niet voor.Of we zijn ze oerdom,of wel willen ze werkgelegenheid verschaffen aan de bouwvakker, die zich Mastoras plachten te noemen maar slechter werk af leveren dan de doe-het-zelve met twee linkse handen.

  3. Αξιος!! ηρθεν ο καιρος να ξανατραγουδαμε
    ζούμε μες στην τυραννία, στο σκοτάδι το πηχτό
    Κι εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό.
    http://www.youtube.com/watch?v=39ZxflllCao

  4. soms beste jef moet je naar de harde middelen grijpen ook al brengt dat niks op, wie niet luisteren wilt moet maar voelen
    (in dit geval de staat… ja ik weet… de staat zijn wij, maar in dit geval niet)
    …een tol huis minder betekent op een plaats geen tol ook al is dat maar voor paar uren … maar in sommige landen begrijpen ze dat niet, cultuurverschillen zeker ?
    gelijk onze patrioti KAZANTZAKIS NIKOS ooit zei
    Η ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΥΣ, ΘΕΛΕΙ ΚΟΥΖΟΥΛΟΥΣ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΟΥΖΟΥΛΟΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΘΑΝΑΤΗ
    maar je hebt gelijk jef dat arm tolhuisje treft geen schuld ze moeten hun leiders straffen op een of andere manier

  5. Tja, het haalt even de stoom van de ketel, zeker? En dan weer over tot de orde van de dag.

  6. Hellas met een huisje heb je niet genoeg stoom in de ketel. er zijn nog wat dat nog staan.
    Pretty toll booth
    Pretty flame
    κατα το Лепа села лепо горе.
    και μιας και πιασαμε τα βαλκανια ,ειναι απο καιρο που λεμε,ητανε καποτε μια χωρα ,κατα το Bila jednom jedna zemlja .

  7. @Tzimis: het is nog altijd wachten op een Griekse evenknie voor Kusturica en Bregovic…

  8. nee , niet helemaal mee eens.
    er zijn grotere componisten die de griekse muziek, onderdeel van de Balkan ,international bekend hebben gemaakt. en voor Kusturica , zou Angelopoulos tegen kunnen zetten.
    http://www.youtube.com/watch?v=5hTAOdNKxds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *