Crimineel Athene

Iedereen die al in Athene is geweest, zal het met me eens zijn: dit is een behoorlijk veilige stad, waar je je nooit echt bedreigd voelt. Toch is de criminaliteit hier de laatste tijd enorm toegenomen. Als de avond is gevallen, is het niet prettig om in de buurt van het Omonoia-plein rond te lopen: het hangt er vol junkies en dealers die zelfs de moeite niet meer doen om hun doen en laten verborgen te houden. Er worden veel inbraken gepleegd, auto’s gestolen en vooral ook banken beroofd. Gisteren was het weer zover: bij een bankoverval werd een veiligheidsagent doodgeschoten. Ironisch genoeg was de man ook politieman, maar door het magere salaris (hij komt nauwelijks aan 800€ per maand netto) was hij gedwongen om er een tweede job als veiligheidsagent in een bank bij te nemen.
Statistieken tonen aan dat er in groot-Athene (Piraeus wordt daar gemakshalve bijgerekend) dagelijks in 59 huizen of winkels wordt ingebroken, dat 10 vrouwen van hun tassen worden beroofd, dat 40 auto’s worden gestolen, 5 burgers hun portefeuille gestolen wordt en dat er 2 banken worden overvallen. Ook het aantal moorden neemt toe.

Misschien vallen die cijfers nog wel mee voor een miljoenenstad, maar de mensen voelen zich niet meer veilig. Er zijn slechts 45 politiewagen beschikbaar om te patrouilleren in heel Attica! Vele politieagenten worden ingeschakeld om “belangrijke mensen” te beschermen. Dat wil zeggen dat ze woningen moeten bewaken. Die lijst van belangrijke mensen is erg lang. En zoals ik hierboven al aangaf: politiemensen zijn niet snel bereid om risico’s te nemen voor een loon waarmee ze geen familie kunnen onderhouden. Er komen geen signalen van de overheid dat veiligheid een belangrijk thema is en dat lijkt de criminaliteit alleen maar in de hand te werken.
Maar ik wil u geen angst aanjagen: ondanks alles blijft het hier toch wel behoorlijk veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *