Saharahemel

Klagen over het weer doen we niet vaak op deze blog. Er is hier in Griekenland over het algemeen dan ook weinig reden toe, maar dit keer werkt het weer serieus op het gemoed van de mensen. Er staat een zuidenwind die warme lucht van over de Sahara naar Griekenland blaast. Fijn, denkt u: 30 graden midden april, dat is echt wel zomers. Maar de zuidenwind brengt ook een enorme wolk fijn stof en zand met zich mee.  Ondertussen hangt die wolk al 4 dagen boven Hellas. De zon krijg je niet te zien, en we hebben een geelachtig licht. Het is drukkend warm, vochtig en je voelt aan je ademhaling dat er iets niet in orde is. De keel voelt regelmatig lichtjes geïrriteerd aan en het is geen pretje voor mensen met allergieën (die kunnen beter binnen blijven). Meer nog maakt dit weer de mensen kregelig.
Nu gebeurt het wel vaker dat er zand van over de Sahara komt overvliegen, maar 4 dagen aan een stuk is echt wel lang. Bovendien doet het verschijnsel zich alsmaar vaker voor, als gevolg van de opwarming van de aarde. Als dit maar niet het begin is van de verwoestijning van Griekenland, zoals vele wetenschappers voorspellen…

Update 15-04-2008: Oef, de stof en zandwolk is weggewaaid. We kunnen terug vrij adem halen en zien eindelijk weer een blauwe hemel. Een opluchting en je merkt het al meteen aan het humeur van de mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *