Grieks parlement nu al in zomerreces

Na de tumultueuze verdediging van de parlementsleden van Gouden Dageraad gisteren, ging het Griekse Parlement om 17u onverwacht in zomerreces met een presidentieel decreet. Normaal gezien begint een dergelijk reces pas in juli, dus het was op zijn minst merkwaardig. Er is voorlopig geen officiële reden gegeven. Volgens de parlementsleden van Nea Dimokratia staan er geen belangrijke zittingen op het programma en geen stemmingen of activiteiten die een plenaire zitting (dus een volledig parlement) vereisen.

Maar klopt dat allemaal wel? Want het is nog wel de bedoeling dat de regering de privatisering van de openbare elektriciteitsmaatschappij DEH regelt de komende weken. Verder moet er ook een voorstel voor het parlement worden gebracht dat de privatisering van een heel aantal stranden over heel Griekenland moet regelen. Sommige van die stranden zijn overigens Natura 2000 gebied, maar dat schijnt geen bezwaar te zijn. Mocht u geïnteresseerd zijn: een lijst van de stranden, in het Engels, vindt u op de site van het privatiseringsfonds. Niet schrikken als er stranden tussen zitten waar u misschien al fijne vakantiemomenten heeft beleefd. Ook zal er weer in de extra pensioenen worden gesneden en dat moet nu ook in wet worden omgezet.

Bovendien stonden voor vandaag een aantal sessies gepland over zaken die nog hangende zijn: Ilias Kasidiaris die illegaal een gesprek met kabinetschef Baltakos had gefilmd. Huidig minister van Binnenlandse Zaken Michelakis die zou zijn gesponsord door de reder Victor Restis, die zelf nauwe banden heeft met Gouden Dageraad. De zaak van Vasilis Kapernaros, ex-parlementslid van Onafhankelijke Grieken en mislukt burgemeesterskandidaat voor Athene, die 5,5 miljoen euro was vergeten aan te geven op zijn belastingsaangifte.

De regeringsherschikking wordt er wellicht wel door uitgesteld. De getuigenis van de leden van Gouden Dageraad gisteren, zullen wellicht hun weerslag hebben gehad op de postjesverdeling bij Nea Dimokratia, waar heel veel extreem-rechtse elementen een vooraanstaande rol zouden krijgen toebedeeld.

Wat is het concrete gevolg? Tijdens het zomerreces dienen er slechts 100 parlementsleden aanwezig te zijn bij stemmingen. Dat hoeven niet eens de verkozenen van het volk te zijn. Als die verhinderd zijn (wegens vakantie, of nog maar eens een optreden op televisie), dan mag iemand anders van de partij de plaats innemen van het parlementslid. En om wetgeving te stemmen, zijn slechts 51 stemmen nodig voor een meerderheid, in plaats van 151. Nu weet ik niet wat er gaat gebeuren als de oppositie besluit om al haar parlementsleden de hele zomer in het parlement te houden, en hoe de uitslag van een stemming wordt beslecht als er meer dan 100 parlementsleden aanwezig zijn. Ik probeer dat voor u uit te vissen.

In ieder geval heeft het er veel van weg dat dit één van de ingrepen is die de wankele regering Samaras aan het bestuderen is om in het zadel te blijven. Ze is nu al aan het kijken of de kieswet kan worden veranderd, waarbij het systeem van bonuszetels zal worden afgeschaft. Ook zal er worden gekeken of een nieuwe president niet rechtstreeks door het volk kan worden verkozen, in plaats van door 180 parlementsleden. Want in februari 2015 is het zo ver. Als de regering tegen dan niet is gevallen, dan zal de presidentsverkiezingen zeker worden aangewend door de oppositie om een regeringscrisis uit te lokken.

2 thoughts on “Grieks parlement nu al in zomerreces

  1. pfff…creatief zijn ze in ieder geval wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *