Gouden Dageraad en Griekse reders

OK, dit wordt een beetje een moeilijke post, omdat heel veel dingen op een rijtje moeten worden gezet, die eigenlijk nog niet op een rijtje staan. Ik doe mijn best en hoop dat u me kunt volgen. Een aantal weken geleden stemde Gouden Dageraad in het parlement tegen een wetsvoorstel dat een hogere taksering zou opleggen aan de rijke Griekse reders. Dat deed heel wat wenkbrauwen fronsen, want de partij was toch anti-systemisch en dit paste niet in dat plaatje.

Maar langzaam wordt duidelijk waarom Gouden Dageraad en reders zo gezellig tegen elkaar aan schurkten. Ik wil niet te veel terug gaan in de tijd, maar als voetnoot wil ik er wel bij vermelden dat de reders een zeer gunstig belastingsregime cadeau kregen van de junta. Ze moeten gewoon geen belastingen betalen, en dat was zelfs in de grondwet van de kolonels vastgelegd. Na het herstel van de democratie, was dit trouwens het enige artikel dat integraal werd overgenomen in de nieuwe grondwet.

Maar terug naar vandaag: gisteren viel de politie binnen in een villa in Voula, een rijke voorstad van Athene aan de zogenaamde Atheense riviera en vond daar geweren, messen, verrekijkers, en tasers. De villa behoort toe aan een Griekse reder die voortvluchtig is. De Atheense politie geeft geen namen vrij (ze doen dat nooit bij hogergeplaatsten, terwijl anderen met naam, toenaam, naam van vader en moeder en soms zelfs adres in de openbaarheid worden gegooid – de Griekse versie van klassejustitie zou je het kunnen noemen), maar iedereen die de laatste weken de actualiteit volgt, weet dat het gaat om Athanassios Pallis.

Deze man noemt zichzelf reder, maar heeft naar verluidt slechts 1 schip. Hij heeft ook een privémuseum met allerlei wapens en oorlogstuig, en zou ook de eigenaar zijn van een container met duizenden wapens die vorige week is gevonden. De wapens zouden zijn gebruikt voor trainingen van leden van Gouden Dageraad.

Pallis heeft ooit een bedrijfje gerund onder de paraplu van OTE dat roze telefoongesprekken aanbood. Bellers betaalden veel meer dan ze dachten. Het geld dat Pallis er mee opstreek, is versast naar de Maagdeneilanden via een bedrijf RONDA Comminicacoes Internationals. De zaak is nooit voor het gerecht gekomen

Pallis is dikke vriendjes met abt Ephraim, van het Vatopediklooster (u weet wel , het klooster dat minderwaardige grond aan de staat bood, in ruil voor hoogwaardig onroerend goed in Athene, waarbij de Griekse overheid 100 miljoen euro verloor). Pallis heeft ook nog zaken gedaan met de abt van het Toplou klooster op Kreta, via het bedrijf Loyalward, waarvoor hij optrad als advocaat. Dat bedrijf wilde grond van Toplou kopen om het Cavo Sidero project uit te bouwen: luxevilla’s met golfterreinen in een omgving waar regelmatig watertekort is. Het project is afgeschoten. De grond zou zogezegd toebehoren aan het klooster van Topoulo, maar er zijn ook bronnen die vermelden dat ex-premier Konstantinos Mitsotakis de publieke grond aan het klooster zou hebben geschonken.

We laten het zijspoor even voor wat het is: Athanassios Pallis is een goede vriend van een andere rijke reder, Viktor Restis. Die zit op dit moment vast voor het verduisteren van geld. Restis was eigenaar van FBB Bank, een Griekse bank die ondertussen op de fles is gegaan. Hij zou zijn eigen bedrijf een lening van 5,8 miljoen euro hebben uitgekeerd (een verhaal dat heel erg lijkt op dat van Lavrentis Lavrentiadis die de Proton bank op die manier de dieperik heeft ingejaagd).

Pallis is aandeelhouder (met 40%) van de zondagskrant Proto Thema, de krant die een paginagrote foto van de zieltogende Pavlos Fyssas in de armen van zijn vriendin op de voorpagina publiceerde en die na de moord op de Pakistani Shehzad Luqman kopte dat een maaltijd voor een immigrant in een “opvangcentrum” drie keer meer kost dan een studentenmaaltijd voor een Griek. Proto Thema heeft heel wat positieve artikels gepubliceerd over Gouden Dageraad. De andere aandeelhouder van de krant, Themos Athanassiadis, heeft een programma lopen op televisie waarbij schaars geklede dames staan te dansen en waarbij hij het heeft over de leegheid van lifestyle. In dat plaatje paste voor hem de death metal zanger Kaiadas, ofwel Georgos Germenis, parlementslid van Gouden Dageraad, die momenteel achter de tralies zit op beschuldiging van het oprichten van een criminele organisatie.

Goed, we hebben het nu allemaal wel gehad, zeker? Politiek, kerk, banken en media. Allemaal met elkaar verweven. Een Gordiaanse knoop die zelfs een Alexander De Grote (waarmee de vertegenwoordigers van bovenstaande instituten) niet zou kunnen ontwarren, en een Augiasstal die zelfs een Heraklis niet zou kunnen uitmesten.

10 thoughts on “Gouden Dageraad en Griekse reders

  1. Een grote corrupte kliek…dank dat je deze zaken op een rijtje zet Bruno…in abstractie is het bekend, maar als ze namen en bezigheden krijgen toegedicht, dan gaat het nog meer leven…Maar ja, wie sleept wie nog voor het gerecht…het mooiste zou zijn als iedereen omviel zoals een lange reeks tegenelkaar gestapelde dominostenen waar even een tikje tegen gegeven wordt…

  2. Winst van roze telefoongesprekken naar de MAAGDENeilanden…….

  3. We kennen iemand die in het huis naast dat van Pallis woont – Pallis is oorspronkelijk geen reder, maar het ‘hulpje’ van Restis (“de vuile hand”) zoals dat blijkbaar in het redersjargon genoemd wordt…

    Daar staat al maanden- of zelfs jarenlang privebewaking op straat die iedereen wegjoeg die in de buurt kwam – al die dingen zijn al jarenlang bekend bij een vrij breed publiek. Maar iedereen vond dat blijkbaar normaal.

    Dat Griekenland in de put zit, blijft natuurlijk de schuld van Angela Merkel…

  4. Ik zit niet zo in het dagelijkse leven van GR., maar kan dit stuk letter voor letter en feit voor feit volgen.Volkomen tranparant en lucide stuk @Bruno.Het is mij volkomen duidelijk:één grote gore bende, die net zoals de Acropolis nu eenmaal onverbrekelijk met het door ons allen geliefde Hellas verboden is.Voor altijd.

  5. ax ja, “verbonden” wilde ik tikken.

  6. En hier zijn een paar foto’s te zien van het huis van die reder. Ook geen zuivere jongen, die Athanassios Pallis.

  7. Πω πω , τι μποχα . για αυτο λενε μην ανακατευεις τα σκατα, βρωμανε περισσοτερο.

  8. dat van Hans zegt veel en ik hoor het niet vaak. redder zonder schepen is die Pallis. volgens oude griekse gewoonte.οτι δηλωσεις εισαι.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *