De goede Samaras

goodbadsamarasDe familienaam Samaras komt zeer vaak voor in Griekenland. De betekenis van de naam is “zadelmaker” en gezien het grote aantal ezels (de dieren) in het land in het verleden, was het niet meer dan logisch dat er mensen nodig waren die zadels konden maken voor de berijders.

Zo is er premier Antonis Samaras, maar er is ook een televisiepersoonlijkheid Tryfonas Samaras, een homoseksuele kapper met een gevoel voor humor dat heel veel Grieken weet aan te spreken. En er is natuurlijk Georgos Samaras, de voetballer, die vanavond wellicht in het voetlicht zal lopen. Voetbal mag mijn ding niet zijn, maar ik weet natuurlijk wel dat Griekenland vanavond een cruciale wedstrijd speelt en dat Samaras daarin waarschijnlijk heel wat aandacht zal trekken.

Georgos Samaras is een Kretenzer uit Heraklion, die eigenlijk nauwelijks in Griekenland heeft gevoetbald. Hij is vrij snel opgepikt door een club in Nederland en nadien werd hij al door Otto Rehhagel opgemerkt. Sindsdien voetbalt hij in Groot-Brittanië en de laatste zes jaar is hij aan de slag bij Celtic Glasgow. Daar blijkt hij heel erg geliefd te zijn en heeft hij het koosnaampje Sami gekregen.

samarasSamaras heeft zich laten opmerken door zijn sportiviteit. Zo ging hij de Ivoriaanse keeper troosten terwijl de rest van het team de overwinning vierde. Gebaren zijn altijd van groot belang in het voetbal.

Voetbal is ondertussen al lang geen spelletje meer, maar wordt gebruikt door alle groten der aarde, door politici en door de beurs. Goldman Sachs houdt zich zelfs bezig met het maken van pronostieken. In Griekenland ligt het voor de hand dat de premier het voetbal zou kunnen gebruiken om parallellen te trekken met zijn naamgenoot bij de nationale voetbalploeg. Zelf heeft hij dat vooralsnog niet gedaan, maar zijn lakeien binnen de partij, schromen zich er niet voor.

bouboukosVoormalig minister van Volksgezondheid en huidig woordvoerder van de parlementaire fractie van Nea Dimokratia schreef de volgende tweet na de wedstrijd tegen Ivoorkust: “Samaras redde Griekenland 1 minuut voor het einde. Doet dat jullie aan iets denken? Griekenland!”

In Glasgow zelf heeft Samaras de harten gestolen door een jongetje met het Down syndroom, Jay Beatty, op de arm te nemen en mee te laten vieren op het veld, nadat Celtic de Schotse competitie had gewonnen. Het jongetje volgt Samaras sindsdien op de voet op het wereldkampioenschap. De vader van het jongetje zette de video op het web waar te zien is hoe Jay blij is met de goal van Samaras.

Dat raakte een aantal Grieken, die onmiddellijk een actie op Facebook startten om Jay naar Brazilië te laten overvliegen om vanavond bij de wedstrijd tegen Costa Rica te kunnen zijn. De Griekse voetbalbond pikte het bericht op en vond het geld om kleine Jay met zijn ouders te laten overkomen, maar de familie is met vakantie, dus het feestje kan niet doorgaan. De reactie van Georgos Samaras toont in ieder geval wel het menselijke gelaat van het voetbal:

5 thoughts on “De goede Samaras

  1. The good en the bad , het een kan niet bestaan zonder het ander. Het net zoals alle tegen stellingen die op zich alleen geen betekenis hebben zoals dag en nacht , licht en donker, warmen koud, zwaar en licht etc. vul het lijstte zelf maar aan. En dat die kornuiten van the bad er met zinspelingen garen uit spinnen kon je halvelings verwachten.Er zullen in bende wel een paar pientere of beter gezegd lepe kereltjes rond lopen.

  2. * Is er maar één Samaras?
    Ja er is maar Ä—Ä—n Samaras, maar er zijn zijn drie Samaras persoonljkheden, te weten:
    -Samaras de gekozene
    -Samaras de populaire en
    -Samaras de foute kapper

    * Hoe weten we dat Samaras de enige waarheid verkondigt?
    Wij weten dat Samaras de enige en ondeelbare waarheid verkondigt, omdat hij dat zelf verklaard heeft.

    * Is Samaras overal?
    Ja, Samaras is overal. In eigen persoon, via politieke vriendjes of zondaars die iets te verbergen hebben.

  3. Het filmpje werd zonet ook vertoond op de Vlaamse tv, in een talkshow net voor de match. Het maakte indruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *