De Olympische Vlam

Vandaag om 11u plaatselijke tijd zullen alle ogen van de wereld op een klein dorpje in het noordwesten van de Peloponnesos zijn gericht. Dan wordt namelijk de Olympische vlam aangestoken in Olympia, in een ceremonie die zou gebaseerd zijn op een oudgriekse gewoonte. De Griekse actrice Maria Nafpliotou, die een hogepriesteres speelt, houdt een convexe spiegel naar de zon gericht waardoor de stralen worden geconcentreerd in 1 bundel. Het spreekt vanzelf dat er zon moet zijn om dit schouwspel te laten doorgaan, daarom wordt het weerbericht extra gevolgd op deze dag (oorspronkelijk was het schouwspel voorzien om 12u, maar er is bewolking op komst, vandaar dat het een uur vroeger beingt). Deze ceremonie is zeker niet het geesteskind van Baron de Coubertin, wiens hart in Olympia is begraven. Nee, het was Adolf Hitler die dit gebruik invoerde voor de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Verschillende toortsdragers zullen een bepaalde afstand afleggen, eerst in Griekenland. Op 30 maart wordt de vlam verwacht in het oude Olympische stadion in Athene, het zogenaamde Kalimarmaro, en nadien gaat het dan richting China.

De ceremonie loopt dit jaar extra in de kijker. De bosbranden van augustus hebben lelijk huis gehouden in Olympia: de vlammen likten op een bepaald moment zelfs aan het archeologisch museum. De Cronios-heuvel, die de achtergrond vormt, was helemaal afgebrand. Ondanks verwoede nieuwe aanplantingen, zal het decor toch nog wel enigszins zwartgeblakerd zijn.
Verder wordt er ook gevreesd voor protestacties van Tibetaanse athleten, die protesteren tegen de toestand in hun land. Reeds op 10 maart hebben enkele Tibetaanse actievoerder symbolisch een Olympische vlam ontstoken in Olympia. De veiligheidsmaatregelen zijn daarom draconisch vandaag: er zijn dan ook een aantal VIP’s aanwezig, zoals de Griekse president en onze landgenoot en voorzitter van het IOC Jacques Rogge. Er is zelfs sprake dat Chinese geheime politie aanwezig zal zijn. En spanningen zullen er zijn, zeker nu de voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering heeft gezegd dat Europa moet overwegen om de Olympische Spelen in Beijing te boycotten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *