Het Skyros paard

U zou het misschien niet verwachten, maar Athene heeft een dierentuin. Het zoologisch park ligt niet in het centrum van Athene, maar wel in Spata, niet zo ver van de luchthaven. Voor Vlamingen, die de zoo van Antwerpen en de dierentuin van Planckendael hebben gezien, is deze dierentuin veel bescheidener, maar er zijn wel wat zeldzame beestjes te zien, zoals de witte leeuw en de Afrikaanse pinguïn.
Een dier dat ook heel zeldzaam is en met uitsterven bedreigd is, is het paard van Skyros; soms ook wel de pony van Skyros genoemd. het is een niet zo elegant paardje, heel wat kleiner dan zijn edele neef en iets groter dan een pony. Het komt alleen voor op het eiland van Skyros en wegens inteelt en het verbod om het dier uit te voeren van het eiland, ziet zijn toekomst er niet goed uit. Grieken kennen het diertje eigenlijk niet zo goed, maar het Silva Project probeert daar iets aan te veranderen.
Hoe komt het paardje eigenlijk op een eiland als Skyros? Men gelooft dat het diertje een afstammeling is van de paarden waarmee Alexander de Grote naar Perzië is getrokken. Verder is het ook mogelijk dat het paarden van Skyros zijn die op de Parthenon-friezen zijn afgebeeld. Een waardige geschiedenis voor een dier dat erg stiefmoederlijk wordt behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *