Met de kop tegen de muur kloppen…

Hoe moet ik anders een titel verzinnen. De werknemers van de Openbare Elektriciteitsmaatschappij hebben besloten om hun acties verder te zetten. Dat betekent dus dat er nog vele stroompannes zullen volgen de komende dagen. Hun staking brengt echter wel een aantal andere problemen met zich mee. Er wordt al een tijd geen bruinkool (ligniet) meer gewonnen, waardoor er geen brandstof meer voorhanden is voor de krachtcentrales die nog werken. Hoe wordt dat probleem opgevangen? Men gebruikt ten eerste water uit de stuwmeren om stroom op te wekken. Dit is een procedure die alleen wordt gebruikt in speciale gevallen, want het water dient in de eerste plaats om watertekort op te vangen in de droge zomers. Zoals het er nu naar uit ziet, zal er deze zomer nauwelijks of geen water zijn voor de boeren om hun gewassen te besproeien.
Ten tweede wordt stroom aangekocht in de buurlanden (vooral Bulgarije, en Italië, maar ook FYROM en Albanië). Dat kost enorm veel geld, en de broze Griekse economie kan dit nauwelijks aan. Nochtans zijn er genoeg particulieren die met zonnepanelen stroom opwekken en daarmee het net kunnen bevoorraden, tegen een veel lagere prijs natuurlijk. De elektriciteitsmaatschappij laat dat echter niet toe.
Ondertussen hebben we allemaal wel begrepen waarom er wordt gestaakt, dus de boodschap is aangekomen. Maar dat volstaat dus blijkbaar niet. Dus loopt men maar met zijn kop tegen de muur.
Mensen die verder kunnen kijken dan morgen (de stakers horen daar niet bij), maken zich enorm ongerust over de situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *