De bossen van Griekenland

Afgelopen zomer is er in Griekenland heel wat groen in de vlammen opgegaan. Er was zelfs sprak van 1/6 van de totale nationale begroeiing! Maar toch gaat het erg goed met de bossen in Griekenland, volgens professor Spiros Dafis van de Aristoteles Universiteit in Thessaloniki. Zijn verklaring ligt misschien niet echt voor de hand, maar is toch wel interessant om te lezen. De reden waarom de bossen in Griekenland groeien, heeft te maken met het feit dat de bergdorpen langzaamaan worden verlaten. Dat betekent ook dat er minder herders zijn. Omdat er geen kuddes mee grazen, krijgen de bomen een kans om te groeien. Het gaat hier weliswaar om bergbossen, maar die zijn zeker belangrijk om water op te vangen. Bovendien slorpen ze ook heel wat CO2 op.
De redenering klopt: kijken we maar wat er in de prefectuur Ilia gebeurt, in het noordoosten van de Peloponnesos. De bossen zijn in augustus afgebrand. De natuur herstelt zich langzaam, maar herders laten er hun kuddes grazen. De kleinste sporen van herstel worden meteen kaal gevreten. Kun je het de herders echter kwalijk nemen? De overheid stuurt hen geen geld om voeder voor hun dieren te kopen en het voeder dat beschikbaar is, is veel te duur voor de arme herders.

Dat het eigenlijk niet slecht gaat met de bossen betekent natuurlijk niet dat het leven voor de mensen in de stad er beter zal op worden. Een stad heeft groen nodig. Of dat groen er in Athene zal komen, valt ten zeerste te betwijfelen.
Reeds jaren is er sprake om de vroegere luchthaven van Athene tot een park om te vormen. Maar minister van Milieu en Openbare Werken wil er ook winkelcentra en wegen aanleggen. Misschien om bepaalde belangengroepen tevreden te stellen?
Parnitha dan: een enorm deel van het bos ten noorden van Athene is  verkoold. De meeste bomen waren oud en eigenlijk was het tijd voor verjonging. Die komt er, want de natuur zorgt voor zichzelf. Toch was het de bedoeling dat de mens een handje zou toesteken: er zou worden herbebost. De overheid had een projectaanbieding uitgeschreven en heel wat bedrijven werden bereid gevonden om de herbebossing op zich te nemen. Toen de beslissing moest worden genomen, was het evaluatiecomité echter niet volledig, waardoor de hele procedure wordt uitgesteld (en in Griekenland betekent dat bijna onherroepelijk “afgesteld”).
Maar in Olympia is alles ok, hoor! Binnen 2 weken wordt daar de Olympische vlam ontstoken en dat zal in een groene omgeving gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *