Asociale stakers?

Vandaag en morgen wordt in het parlement gedebatteerd over de maatregelen om de pensioenkassen te saneren, en lang niet iedereen is daar blij mee. Vooral de vakbonden niet. Voor de 6de dag op rij staakt het personeel van de elektriciteitsmaatschappij met alweer een resem elektriciteitspannes in het hele land. De toestand is zo uit de hand gelopen dat burgers en bedrijven massaal naar de rechter stappen om schadevergoeding te eisen. De regering heeft de staking als asociaal bestempeld, en dat is nog nooit eerder gebeurd, want Grieken beschouwen een staking als een heilig recht.
En dat heilig recht wordt weer flink gebruikt. Sinds vrijdag staken de vuilnisophaaldiensten. De straten van Athene zijn een stort. Zelfs als je wil, kun je toch geen vuilnis in een klein flatje bewaren? Ratten en kakkerlakken hebben vrij spel en de openbare gezondheid staat weer op het spel. Ook dit is asociaal gedrag, wat mij betreft. We hebben wel begrepen dat de vakbonden niet blij zijn met de aangekondigde maatregelen van de regering, maar moeten alle mensen daar voor boeten?
Alle beroepsgroepen zullen de komende dagen wel eens gaan staken. Openbaar vervoer zal weer stil liggen, vluchten zullen weer geschrapt worden, maar dit keer zal de beurs van Athene wel open blijven.
Werknemers denken dat hun rechten op een pensioen zullen verdwijnen. Sommigen rechten zullen ook wel verdwijnen. Het soort mistoestanden waarbij iemand na 15 jaar, of zo rond zjin 45ste al op pensioen kan (en een volwaardig pensioen krijgt), omdat hij een zwaar en ongezond beroep heeft uitgeoefend. Maar wat is dat zwaar en ongezond beroep? Kapper bijvoorbeeld. Het is duidelijk dat het systeem aan correctie toe is, en het gaat hard tegen hard. De regering wordt verweten dat ze asociale maatregelen toepast, maar de pot verwijt de ketel, wat mij betreft.

Update 13-03-2008: en vandaag staken ook de trein en metro. Nauwelijks openbaar vervoer dus, met een verkeerschaos van jewelste. Ik heb er 2 uur over gedaan om van Piraeus tot in de noordelijke voorstad Maroussi te geraken. Normaal duurt dat ritje met gewoon verkeer 25 minuten. Athene is deze week gewoon de hel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *