Protestmarsen

Ik weet niet wat Matthew Nimitz in zijn vorig leven heeft gedaan, maar hij wordt er nu blijkbaar zwaar voor gestraft. Hij moet namelijk bemiddelen tussen Griekenland en FYROM over de naam die die laatste moet gaan gebruiken. Tot nu toe gebruikt de Griekse buur de naam Macedonië en dat is helemaal niet naar de zin van Griekenland. Al 15 jaar niet. Terwijl de naam, als provincie van voormalig Joegoslavië, voordien nooit voor problemen had gezorgd. Afgelopen weekend werd er tussen de 3 partijen overleg gepleegd in New York. Griekenland wil dat zijn buur een naam gebruikt waarin tenminste geografisch wordt aangegeven dat het niet om de hele streek gaat (Macedonië strekt zich namelijk ook uit over Griekenland en Bulgarije). FYROM gaat daar niet mee akkoord en blijft onverzettelijk. De onderhandelingen draaiden dan ook op niets uit, en premier Karamanlis kwam in het parlement verkondigen dat Griekenland een veto zal stellen bij de onderhandelingen begin april om FYROM op te nemen in de NAVO. Ondertussen pendelt Nimitz weer tussen Skopje en Thessaloniki met nieuwe voorstellen voor de naam. Waar hij die blijft halen na al die jaren, is mij een raadsel.

De kwestie duwt bijna al het andere belangrijke nieuws op de achtergrond. Vanavond worden 2 protestmarsen gepland in de hoofdstad van (Grieks) Macedonië, Thessaloniki. De voorbije dagen hebben we dergelijke marsen al gezien in Skopje, waar de Grieken voor het vuil van de straat werden uitgemaakt en waar de vlaggen met de zon van Vergina vrolijk wapperden. Ik vrees dat het niveau van de marsen in Thessaloniki niet veel hoger zal zijn.
1 van de marsen wordt georganiseerd door de bisschop van Thessaloniki, Anthimos. Zijn retoriek is duidelijk: in zijn zondagse preken schrikt hij er niet voor terug om te zeggen dat heel Macedonië weer Grieks moet worden.
De andere mars wordt georganiseerd door de meest rechtse politieke partij van Griekenland: LAOS. Verschillende kopstukken van de partij zullen speeches houden, die wellicht doorspekt zullen zijn van oudgriekse vaste uitdrukkingen (de parlementsleden van LAOS hebben daar een patent op). De regerende partij heeft haar parlementsleden aangeraden om niet te verschijnen op de protestmarsen (men is immers nog steeds in druk diplomatiek overleg).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *