Staken!

Griekenland wordt eens te meer in de wurggreep van stakingen gehouden. Dit keer staken de bankbedienden en werknemers van ΔΕΗ; de openbare elektriciteitsmaatschappij. Waarom? Omdat ze zich verzetten tegen de aangekondigde saneringen van hun pensioenkassen. De stakingen leiden tot onwaarschijnlijke taferelen. De Griekse beurs is vandaag gesloten gebleven wegens de staking van de bankbedienden. De aandeelhouders zijn hier niet over te spreken, natuurlijk. Ik kan me niet voorstellen dat dit soort dingen zou gebeuren in een ander land van de Europese Unie. Gisteren waren er ook al op de beurs: door de staking van de werknemers van de elektriciteitsmaatschappij was er een black-out (zo noemt men hier het moment waarop de stroom wegvalt). 14 elektriciteitscentrales in Griekenland liggen stil. Dat betekent het nationale net rond de 2500 Megawatt minder aankan. Om de tekorten op te vangen, koopt Griekenland nu stroom aan bij de buurlanden aan exorbitant hoge prijzen.
Dit zijn acties die de Griekse belastingbetaler in zijn portemonnee zal voelen, maar daar zullen de sterke vakbonden niet van wakker liggen.

Update 05-03-2008: nog steeds wordt er gestaakt. En ook vandaag blijft de beurs van Athene gesloten. Grote delen van Athene zitten ondertussen zonder stroom. En de havenarbeiders hebben ook al dagen het werk neergelegd, zodat de containers niet worden gelost en vele winkels (vooral voedingswinkels) noodgedwongen gesloten blijven, omdat hun goederen liggen te rotten in de havens van Piraeus en Thessaloniki.

2de update 05-03-2008: half Griekenland zit ondertussen zonder stroom. Ook op het werk is de stroom uitgevallen. We hebben gelukkig een generator, waardoor ik nog snel deze zinnen kan tikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *