Slechte coordinatie bij de brandweer

De overheid heeft de opdracht gegeven om de voornaamste oorzaken van de grote brand van afgelopen augustus te onderzoeken. De algemene inspecteur voor de openbare administratie is daarbij tot conclusies gekomen die iedereen eigenlijk al wel wist, maar die nooit officieel bekend zijn gemaakt.

Wat staat er in het rapport?

  • Een gebrek aan communicatie tussen de brandweerlui: het is gebleken dat het hoofd van de brandweerdienst, Athanassios Kontocostas, niet eens met zijn collega Stelios Stefanidis heeft overlegd, terwijl die collega toch wel ter plaats was. Niet 1 keer hebben ze met elkaar gebeld tijdens de brand. Ook het hoofd van de brandweerdienst van Attica, Apostolos Gerokostas, heeft geen overleg met Stefanidis gepleegd en wist zo niet eens dat die al blusvliegtuigen en helikopters had gevraagd.
  • Een schrijnend tekort aan technologie om branden op te sporen. Sommige brandweerlui hadden niet eens een basisuitrusting. Omdat de brandweerwagens niet zijn uitgerust met GPS, ging er veel kostbare tijd verloren, omdat de chauffeurs de beste weg naar de brandhaarden niet konden vinden. Ook beschikt de brandweer niet over satelliettechnologie en zo kan ze niet meteen de juiste plaats en omvang van de branden inschatten en beslissen of er hulp vanaf de grond, dan wel vanuit de lucht moet worden gestuurd.

Het rapport zal worden overgemaakt aan de openbare aanklager, die zal nagaan of er kwaad opzet in het spel is geweest. In ieder geval mag hieruit toch wel worden geconcludeerd dat de overheid totaal niet is voorbereid op een grote brand. En dat ze dan de schuld durft af te schuiven op een paar bejaarde mensen, maakt het alleen nog misdadiger.

2 thoughts on “Slechte coordinatie bij de brandweer

  1. Er zijn ook geen brandgangen in de bossen zodanig dat de brandweer er niet doorkomt . Het waren de vliegtuigjes en helis van de TV stations die berichtgeving doorgaven van brandhaarden .
    De brandweer zit daarbij ook met erg verouderd materiaal.
    Welk rapport er ook opgesteld wordt,er zal toch geen verandering in komen want jaarlijks zijn er zulke branden waar men geen lessen uit getrokken heeft . En vermits er nog geen centen zijn om het personeel te betalen …

  2. ik vind wel dat eruit blijkt dat al dat gedoe over geen personeel en geen materiaal toch maar gedeeltelijk opgaat – er is, zoals helaas heel dikwijls, ook een hele hoop onverschilligheid en onwil mee gemoeid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *