Atheense stranden

Ik heb het ooit al geschreven: het voordeel aan Athene (of Piraeus, waar ik woon) is dat je vlak bij de zee zit en dat je in de zomer dicht bij het strand zit.  Het grote probleem is dan weer dat iedereen die mening is toegedaan. Wat bedoel ik daarmee? Ten zuiden van Athene, wat men de westkust van Attica zou kunnen noemen, zijn een aantal stranden, maar er is slechts een 2-vaksbaan die naar die stranden leidt. Dit baan zit in het weekend proppensvol, waardoor je er soms meer dan een uur over doet om 20 km af te leggen. Het openbaar vervoer is geen alternatief, zelfs de tram zit in het weekend overvol. Als je dan ook nog eens op een “georganiseerd” strand wil gaan zitten, met cafetaria’s en strandzetels en parasols die je kunt huren, dan ben je nog eens 8€ per persoon aan entreegeld kwijt en nog eens 5€ per persoon aan een strandzetel. Wil je dan nog een koffie drinken, moet je weer 5€ neertellen. U begrijpt dat dit voor een familie met 2 kinderen al een enorme financiele aderlating is. Bovendien zitten de stranden altijd afgeladen vol. Er zijn natuurlijk wel genoeg kleinere strandjes te vinden.

Een alternatief is om de autosnelweg te nemen richting Korinthe, en onderweg ergens een mooi strand te zoeken. Je moet wel verder rijden, maar je doet er even lang over, want er is minder verkeer (hoewel het geen pretje is om op zondagavond rond 21u terug te keren via de autosnelweg). Maar je betaalt geen entree op die stranden en de strandzetels zijn er goedkoper. Je kunt zelfs een hotelkamer huren voor 1 nacht en dan bestaat de kans dat het nog goedkoper is dan naar een van de georganiseerde stranden in de buurt van Athene te gaan.

De derde optie is de mooiste, maar niet te goedkoopste. Je kunt zaterdagochtend met een zogenaamde “Flying Dolphin” (zoiets als een jetfoil waarmee je destijds van Oostende naar Dover kon) naar een van de argosaronische eilanden trekken. Je doet er minder dan een uurtje over en je bent meteen op een eiland. Zondagavond neem je de “Flying Dolphin” terug en je bent er dan echt wel een weekend uit geweest. De prijs van een ticket met de Flying Dolphin, en de prijs van 1 overnachting zijn duurder dan een dagje uit naar een Atheens strand, maar je hebt wel op een eiland gezeten en in helder water gezwommen.

Elk weekend in de zomer wegen wij de opties tegen over elkaar af. Dit jaar hebben we de stranden rond Athene al gehad, volgend weekend trekken we naar de Peloponnesos en een argosaronisch eilandje zit er weldra ook wel in, denk ik…

7 thoughts on “Atheense stranden

  1. Agios Nikolaos in Anavissos is een strand zo’n 20 km verder dan Vouliagmeni waar je je nog echt op een andere planeet waant – meestal (!) niet te druk, helder water, 1 klein barretje, wat bomen, geen voorbijrazend verkeer – nog fantastischer op weekdagen, als je je kan vrijmaken…

  2. @Hans, is dat de zogenaamde “Kioski” waar jij het over hebt? Een strandje net voor het Lagonissi resort hotel, waar je een meze kunt eten een karafje ouzo kunt nuttigen na je duik? Daar komen wij in ieder geval erg vaak, maar het is wel bijna 40km van Piraeus.

  3. @ Bruno, neen, het moet iets anders zijn – hier de wegbeschrijving die ik oorsrponkelijk kreeg van een collega – vanuit Pireas is dat inderdaad wel een eindje…:

    You go down Leoforos Athinon – Souniou, past Saronida, past Eden Beach (on the right) and then you get to Agios Nikolaos which is before Anavyssos. There is a turn off to the right to the Greek Tourism College & a second turn (15 meters later) to go under the highway to Agios Nikolaos (which is left of the highway). Both turns go to the beach but are difficult to see. Once you turn off, follow the road round as if you were to go under the highway, and you will see a dirt track round on the right which leads to the beach. There is also a concrete road, going straight, that takes you back to the highway. Keep to the right of the beach car park and you will get to the center right of the beach.

    If you go to http://maps.google.com/maps and search on
    Anavyssos Greece
    you will see a peninsula (before Anavyssos) out to sea looking like a big foot. The beach is here and so, a bit sheltered
    There is a church on the peninsula (which I think is called Agios Nikolaos) which is quite famous.

  4. Zeg Hans,hou het een beetje confidentieel of je krijgt daar ook het belgisch noordzee probleem waar je naar het schijnt geen proper voetbad meer kunt nemen !:) Herinnert me aan foto’s van m’n grootvader die met opgerolde broek in zee stond !:)

  5. Mijn eerste 2 jaar in Griekenland woonde ik in Porto Rafti 100m van het strand, op 20 minuten van m’n werk toen (Intracom). Was een droom, van mei tot oktober-november kon ik elke dag meteen na m’n werk naar het strand. De weekends in de zomer was het wel veel drukker maar ik had het voordeel dat ik nooit in het verkeer vast zat om een verfrissende duik te nemen. ‘s Winters was het plaatsje wel praktisch verlaten, maar dat had ook z’n charmes.
    Nu woon ik in Thessaloniki, en helaas moeten we hier toch een eindje rijden om naar een mooi strand te gaan. Als we naar zee willen gaan we natuurlijk naar Chalkidiki (2de been is het mooist). Maar als je er van wil genieten ‘s weekends moet je zeker voor 9:30uur vertrekken naar Chalkidiki en terug keren ten laatste om 16:30. Als je die tijden overschrijdt dan zit je vast in het verkeer, en dat is geen pretje, zeker niet als je kinderen hebt…

  6. Hi @Davy, allicht dat Sithonia de mooiste poot van Chalkidiki is, met zijn prachtige, rustige stranden midden in de ongerepte natuur (bv Vourvouri) en idyllische dorpjes als Porto Korfou. Maar moest je in de zomer wat verkoeling zoeken en opzien tegen de drukte langs de kustwegen, kan je misschien eens het binnenland van Chalkidiki aandoen: als je Thessaloniki richting Poligyros (ipv Nea Moudania) verlaat en in het hartje van het Cholomontasgebergte naar Taxiarchis rijdt, zie je even vóór Taxiarchis een houten bordje waarin “Apolithomeni Petra” is gebeiteld. Je vindt er een taverne met lekkere hapjes, een terrasje, veel groen en een zwembad waar je een verfrissende duik kan nemen. Je kan er zelfs knusse huisjes huren. Geen zee/strand weliswaar, maar tijdens de hete zomermaanden een ideaal uitje om heerlijk af te koelen te midden van het groen en de bergen, rustig en authentiek, ver weg van het toerisme en de drukte. En in jouw geval (djeezes, om 16u30 al vertrekken!) bovenal: via deze weg mijd je de drukke files vanuit de poten (of benen of vingers ;-)) naar Saloniki en kan je dus gerust wat langer genieten van een dagje uit.
    Je ziet maar of het je iets lijkt, met the kids.
    Wie weet… als het meevalt, kan je op drukke (zon)dagen deze alternatieve route (via Thermi-Poligyros) misschien ook beter naar Sithonia nemen.

  7. En daarnet is er nog maar eens een bosbrand begonnen in Sithonia, dit keer in het dorpje Livadia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *