Einde van een tijdperk?

Vandaag is een historische dag voor Grieken die met weemoed terugdenken aan de iets wat ooit een nationale trots was: vandaag landt namelijk de allerlaatste vlucht van Olympic Airlines op Griekse bodem. De nationale luchtvaartmaatschappij heeft een bewogen geschiedenis achter de rug.

In 1957 richtte Aristoteles Onassis Olympic Airways op, uit de asse van de toenmalige TAE Greek National Airlines (Εθνικαί Αεροπορικαί Γραμμαί heette het toen nog). Olympic Airways straalde luxe en glamour uit en bracht heel de internationale jet set naar de Ellinikon luchthaven in de zuidelijke voorsteden van Athene. Na de dood van de zoon van Onassis, verkocht deze laatste al zijn aandelen in Olympic Airways aan de Griekse staat in 1975 en sindsdien begon de langzame ondergang. De luchtvaartmaatschappij werd gebruikt om cadeautjes uit te delen, leden van de Kerk moesten nooit betalen, en ook Griekse politici en heel hun families vlogen gratis, en tegen 1982 waren er al zware financiele problemen.  De Griekse overheid schoot voortdurend geld bij, maar dat was niet naar de zin van de Europese Commissie die Griekenland van oncurrentievervalsing beschuldigde.  Er werden allerlei boekhoudkundige kunstjes uitgehaald en in 2003 werd een nieuwe maatschappij opgericht: Olympic Airlines, die enkel de vluchten verzorgde en zogezegd geen schulden meer had.  De technische afdeling van Olympic Airways bleef bestaan, en ook de catering afdeling werkte verder zoals vanouds.

De Griekse overheid probeerde (of gaf althans de indruk) om Olympic Airlines te privatiseren, en dat scheen maar niet te lukken. Gegadigden genoeg, maar de overheid veranderde constant de regels en vele geinteresseerden haakten af. Uiteindelijk raakte Olympic Airlines in maart dit jaar dan toch verkocht aan Marfin Investment Group (die heel wat Griekse bedrijven heeft opgekocht) voor 177 miljoen euro.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij die vanaf 1 oktober haar activiteiten zal beginnen, heet Olympic Air (om de weemoedige Grieken niet te veel voor het hoofd te stoten, maar ook wel wegens commerciele redenen: Olympic is een sterke merknaam die je net zomaar weggooit; vooral Griekse expats vliegen sowieso met Olympic).

Het is nog niet zeker of de nieuwe maatschappij een vlotte start zal kunnen nemen. PASOK-leider Georgios Papandrou, die naar alle waarschijnlijkheid de verkiezingen op 4 oktober zal winnen, heeft al gezegd in zijn verkiezingscampagne, dat hij de privatisering van Olympic Airlines opnieuw zal bekijken. En MIG heeft al laten weten dat ze Olympic Air weer terug aan de Griekse overheid wil verkopen, als het zover komt. Benieuwd wat ze daar in Brussel van gaan zeggen.

12 thoughts on “Einde van een tijdperk?

  1. ik ziet er niet zo veel mee. Olympic is niet de eerste griekse bedrijf dat dood is. vroeger had heel europa griekse schoenen en griekse lakkens en baddoeken.bv Πειραικη-Πατραικη ,welke op de zelfde traditionele griekse wijze ten onder ging.andere tijden ,de tijden van de Tuy en easy jet.better ,weet ik niet. je begrijp de waarde van iets als je het niet meer hebt.

  2. De griekse staat gaat erg gul om met geld tot de cassa leegloopt . Betalen reporters die met politici meevliegen hun ticket ? Ik had vernomen dat die ook gratis reizen.
    @Tzeni,als grote bedrijven doodbloeden is het de schuld van de staat die alles uitperst en uitpest met hun eigenaardige maatregelen die ondernemingen de schrik op het lijf gooien.
    Nog zoiets dat me verbaast : met 3 kinderen ben je een kroostrijk gezin,kun je wagens aankopen met verminderde taxen en dan zie je zulke wagens met wit-rode nummers rondrijden , erg luxueuze wagens en zeker van mensen die geen nood hebben aan staatshulp. Is er geen regeling dat wagens boven een zekere aankoopsom toch normaal getaxeerd worden ? Dat behoeftigen geholpen worden vind ik erg goed maar toch geen rijke lui die sjieke villa’s bewonen met meiden en tuiniers !

  3. ik hoop dat Olympic Air toch iets van de sfeer van Olympic Airways behoud, en dat het niet een zoveelste Brussels Airlines wordt, waar je als een sardientje opgerold in Brussel aankomt en ze je bijna buitensmijten als je kinderen wat kabaal maken…. Bij OA: veel plek, tolerant personeel, redelijk eten, zoveel wijn als je wil: ze moesten toch niet op een centje kijken… en altijd wel iets te beleven: vorige week nog stonden we al met zijn allen op de tarmac toen plots de technische dienst nog wat begon te boren en te vijzen in de buitenpanelen; en op een vlucht naar New York zat al het personeel in hun cabine achter een gordijntje te roken, en ze hadden de koelkast gewoon opengezet: wie dorst had, moest het maar gewoon komen pakken…!

  4. @Hans, naar het schijnt huurt Brussels Airlines nu toestellen van Aegean in, waardoor je meer beenruimte hebt, en ook eten en drank krijgt tijdens de vlucht.
    Bij Brussels Airlines is het steeds zeer krap, inderdaad.

  5. Jenny de staat is nieks anders dan de mensen zelf. eerder werd gemeld dat iedere volk heeft de politici dat ze verdienen. ik zie de staat niet los van de cultuur van iedere volk.
    griekenland heeft een groot probleem mt kinderen. er worden weinig kinderen geboren en zulke gekke weten zo als de met de rode kentekenen bestaan aleen in gr. ik heb in maart zo een auto gereden ,ik kochte dat in Duitsland voor een neef met 3 kinderen waar de oudste bijna volwassen is maar omdat hij ergens studeert nog als kind wordt meegetelt. maar absurde regels zijn genoeg in gr.
    Trouwens de tijd van de staats maatschapijen zo als Iberia Alitalia en noem maar op in EU is afgelopen. tijd voor Tui Ryanair en grote alianties als KLM Air France of anderen.

  6. wat roken betreft aan boord van olympic… telkens ik het vroeg werd mij (als passagier) toegestaan bij de piloten een paar sigaretjes te roken, nadat hun akkoord gevraagd werd !

  7. Het zijn allemaal wel kleurrijke anekdotes, maar we mogen niet vergeten dat Olympic Airways een van de veiligste luchttvaartmaatschappijen ter wereld was.

  8. zeker maar met een personeel dat typish grieks ambtenarij is. net zo als bij iedere grieks staats bedrijf.

  9. Aegean is inderdaad niet slecht, en zeker de mooiste stewardessenpakjes :-); ze vliegen nu ook naar Brussel in code sharing met Brussels Airlines; vreemd genoeg vond ik voor dezelfde dag 30 Euro goedkoper bij Aegean…? Ik hoop wel dat OA de slots vatn het oude OA kan behouden: het beste uurrooster!

  10. Nooit klachten gehad, goeie maatschappij

    ivm Papandreou, misschien zal hij dat eens opnieuw bekijken omdat hij de vluchten van Grieken in het buitenland betaalt om te komen stemmen? Dat is steevast een truc van de politieke partijen hier, dan betalen ze de luchtvaartmaatscappij niet, met als gevolg een heus verlaat bankroet. Mij niet gelaten,ik hoop dat marfin als promotiestunt goedkope vluchten zal aanbieden (fingers crossed) en misschien zelfs de rechtstreekse vlucht Thessaloniki Brussel opnieuw inlegt (wishful thinking)

  11. dat van de grieken in het buitenland om te komen stemmen,wat is daar mis mee?? moeten wij mischien op eigen kosten komen of per saai brief stemmen of liever naar onze ambassade. nee wij willen met de partij mee vliegen. op de verkiezingen gaan wij me aeroplana ke baporia ke me..
    http://www.youtube.com/watch?v=OvHjGzEXiWA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *