Vlees

Ik weet dat de Griekenlandliefhebbers of filhellenen onder u graag berichten lezen die te maken hebben met de Griekse keuken. En wat schafte die Griekse keuken gisteren op Vette Donderdag. Vlees, vlees en nog eens vlees. Dat gaat van koteletten, over steaks tot lamsribbetjes. Alles gaat op de grill, tot het vlees goed doorbakken is. Als er zelfs nog maar een spoor een roze kleur in het vlees zit, dan eet een Griek het niet. Nog een Griekse gewoonte i.v.m. vlees: de kruiden zijn steevast zout, peper en oregano. En uiteraard wordt een citroen uitgeknepen over het vlees, zodat het vet al meteen wordt afgebroken. Bij gegrild vlees hoort altijd de tzatziki (maak nooit de fout om deze lookyoghurt te bestellen met zeevruchten of vis!).
Andere vleesgerechten gisteren waren:
– de “bekri mezze” (μπεκρή μεζέ) – het dronkemanshapje (dat is de letterlijke vertaling), dat nog het dichtst in de buurt komt van ons stoofvlees;
– spetsofai, een pikant gerecht met worst, pepers en uien (de beste Spetsofai wordt geserveerd in @Jenny’s Pelion);
– keftedes, vleesballetjes met pepermunt en vele kruiden, niet te vergelijken met onze gehaktballetjes.

En dat alles bij een Grieks orkestje dat alles speelt van rembetiko tot skyladika. En waar elders zie je een sumo-worstelaar de zeïbekiko danst, dan tijdens carnaval in Griekenland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *